روایت «عنوان بصری» دستورالعمل حضرت امام صادقj به آرزومندان سیر و سلوک الی الله است. موضوع آن در خصوص راز بندگی و حقیقت عبودیّت است و سالک طریقت را برای مبارزه با نفس امّاره و خواهشهای نفسانی که از کینه، حرص، شهوت، غضب و زیادهروی برمیخیزند، آماده میسازد.
عارف نامدار، آیت الله العظمی سیّدعلی قاضی طباطبایی، که عاشقی دلسوخته و شیفتۀ توحید بود و بیشتر عالمان بزرگ او را بنیانگذار عرفان اسلامی در حوزههای علمیّه شناختهاند. آن بزرگوار استاد اخلاق و عرفان علّامه سیّد محمّدحسین طباطبایی، آیت الله محمّدتقی بهجت، آیت الله سیّد ابوالقاسم خویی و خیلی از بزرگان دیگر بود. او همیشه به شاگردان و سالکان طریق حق توصیه میفرمود تا روایت «عنوان بصری» را بنویسند و به آن عمل نمایند و همچنین آن را در پیش خود نگه داشته و هر هفته یکی ـ دو بار آن را مطالعه نمایند. این روایت بسیار مهمّ حاوی مطالبی بس نورانی و جامع در بیان مقام عبودیّت، تسلیم و رضا، معاشرت با مردم، ریاضت نفس، تحصیل علم و دانش، حِلم و بردباری و تحمّل مصائب روزگار میباشد.
صادق آل محمّد(ص) در حدیثی شریف راز عبودیّت را حقیقت ربوبیّت دانسته و فرموده است: «العبودیّه جوهره فی کنهه الرّبوبیّه»؛ یعنی عبودیّت و بندگی یک حقیقتی است که در ذات آن ربوبیّت نهفته است.