با تلاشهای لویی بریل و اختراع خط بریل، نابینایان هم توانستند با یادگیری این خط، خواندن و نوشتن را به عنوان اصلیترین مهارت در ارتباطات انسانی و تمدن و فرهنگسازی انجام دهند. پس از این نابینایان در حاشیه جامعه نبودند بلکه در رخدادهای مختلف جوامع حضور داشتند. اما انطباقپذیری و اجرای خط بریل در فرهنگها و جامعههای مختلف پروسه متفاوت و فراز و نشیبهای بسیار داشته است.
در برخی جوامع تحقیقات بسیار انجام داده و کتابهای بسیار تألیف و منتشر کردهاند، اما در ایران حجم تحقیقات بسیار اندک و منابع پژوهشی بسیار کم است. از اینرو درصدد بر آمدیم با انجام مصاحبه با صاحب نظران و کارشناسان، به زمینهسازی بپردازیم.
به اقتضای نیازها و به منظور پاسخگویی به درخواستها، گفتوگوهایی توسط کارشناسان «دفتر فرهنگ معلولین» انجام یافته و در مجله تواننامه یا از طریق وب سایت دفتر فرهنگ معلولین منتشر شده است.
با توجه به اینکه چند سال از انتشار برخی از این مصاحبهها گذشته و از طرف دیگر موضوعات و محتوای این مصاحبهها به عنوان یک منبع علمی مورد نیاز پژوهشگران است، از اینرو درخواستهایی را جهت باز نشر این گفتوگوها دریافت میکردیم؛ و پژوهشگران خواستار تجدید چاپ این مصاحبه بودهاند. از اینرو درصدد برآمدیم این مصاحبهها را در چند جلد با تفکیک موضوعی منتشر کنیم.
مجموعه حاضر درباره ابداع خط بریل و آغاز، تحولات جامعه و فرهنگ هدف و بالاخره وضعیت کنونی و آسیبشناسی آن است. هشت گفتوگو به صورت میزگرد یا مصاحبه دو طرفه در اینجا آمده است.