مجید خدوری (متولد موصل عراق در سال ۱۹۰۹ - فوت ۲۰۰۷) استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه جانز هاپکینز ایالات متحده آمریکا، پس از دریافت دیپلم در زادگاه خود برای ادامه تحصیل رهسپار دانشگاه آمریکایی بیروت شد. با دریافت دکترای حقوق بین الملل و علوم سیاسی در سال ۱۹۳۸ به عراق بازگشت و به مدت هشت سال در وزارت آموزش مشغول به کار گردید. در سال ۱۹۴۶ به عنوان عضو هیات عراقی در نوشتن معاهده سازمان ملل مشارکت داشت. پس از این تجربه، به عنوان استاد در دانشگاههای ایندیانا و شیکاگو به فعالیت پرداخت و سپس در دانشگاه جانز هاپکینز موفق به تاسیس کرسی خاورمیانه گردید. هم چنین کرسی تدریس به عنوان استاد مدعو در دانشگاههای کلمبیا، هاروارد، ویرجینیا و جورج تاون از دیگر فعالیتهای زندگی علمی ایشان به شمار میآید.
خدوری در سطح جهانی از برجستهترین اساتید حوزه مطالعات اسلامی، تاریخ و سیاست جدید در خاورمیانه شناخته میشود. ایشان بیش از ۳۵ کتاب و صدها مقاله به انگلیسی و عربی نوشته است.
مجید خدوری در کتاب پیش روی بنا به گفته خودش درصدد بررسی مفهومی ـ نظام مند، در برابر نگاه تاریخی ـ روایی عدالت در ابعاد فلسفی، کلامی، اجتماعی، سیاسی، حقوقی و اخلاقی آن (در طی فصلهای دو تا هشت) در نزد اندیشمندان مطرح و برجسته مسلمان دوران قدیم و جدید با توجه به متون اصلی میباشد. در فصل آخر و مقاله ضمیمه، نویسنده با توجه به دوران معاصر، ضرورت بررسی برخی از ابعاد دیگر عدالت چون وجوه سیاسی، اجتماعی، الهی و وحیانی را نیز مطرح میکند. خدوری با این روش به حفظ آن چه به صورت سنتی تثبیت شده، ضرورت تغییر را نیز به بحث میگذارد. با توجه به ماهیت موضوع و نیز بستر و زمینه آن، در ترجمه فارسی تلاش شده است با حفظ وفاداری به متن انگلیسی مطالب منتقل و نکات قابل بحث و تامل در قالب یادداشت آورده شوند.
انتشارات دانشگاه مفید در راستای رسالتی که در زمینه تقویت و گسترش زیرساختهای پژوهشی در عرصه علوم انسانی با رویکرد اسلامی دارد، اقدام به انتشار این اثر پژوهشی نموده است. این اثر گرانسنگ با امید به اعتلای روز افزون این شاخه از علم و رسیدن به جایگاه در خور توجه در رشد و توسعه دانش و معرفت نظری و عملی جامعه اسلامی، به تمامی دوستداران علم و دانش تقدیم میشود.
در پایان لازم است از تلاش مترجمان فرهیخته آقایان دکتر مصطفی یونسی و صمد ظهیری، ارزیاب محترم دکتر محمد حبیبیمجنده، مهدی خزایی که علاوه بر زحمت ویراستاری، در به ثمر رسیدن اثر حاضر نیز تلاش وافری داشتند، دکتر سیدمصطفی میرمحمدی مدیر سابق مرکز مطالعات حقوق تطبیقی و تمام عزیزانی که در مراحل مختلف خلق این اثر مشارکت نمودهاند، خاضعانه سپاسگزاری مینماید و پذیرای نظرات اصلاحی یا تکمیلی و همچنین نقد و بررسی آثار منتشره با رعایت اصول علمی میباشد.
انتشارات دانشگاه مفید