کتاب «منازعه فلسطین و اسرائیل» نوشته تمرا بی.اور بهتازگی با ترجمه پریسا صیادی توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است. اینکتاب هفتادوهشتمین عنوان از «مجموعه تاریخ جهان» است که اینناشر چاپ میکند. نسخه اصلی اینکتاب سال ۲۰۲۰ توسط انتشارات لوسنت منتشر شده است.
کتابهای «مجموعه تاریخ جهان» برای عرضه چشم اندازی گسترده و ژرف از سیر تاریخ منتشر میشوند. اینمجموعه زمینههای فرهنگی رخدادهای تاریخی، اندیشههای سیاسی، فرهنگی و فلسفههای تاثیرگذار را در گذر تمدن بینالنهرین، مصر باستان، یونان، روم، اروپای قرون وسطی و... معرفی میکند.
کشور جعلی اسرائیل اولینبار در سال ۱۹۴۸ با حکمی اروپایی که توسط انگلستان صادر شد، شکل گرفت. فلسطینیها که تا پیش از آن تحت استعمار انگلستان قرار داشتند، اینحکم را مستبدانه و مغرضانه دانستند. بههمیندلیل همیشه تشکیل اسرائیل را نامشروع و غیرقانونی دانستهاند. تشکیل اسرائیل از سال ۱۹۴۸ تا امروز، باعث شکلگیری مناقشات و جنگهای زیادی در خاورمیانه شده است. تقریبا هر روز رسانههای جهان خبرهایی از کشتارها یا مذاکرات مقامات اسرائیل و فلسطین منتشر میکنند اما برخی کارشناسان معتقدند دشمنی اسرائیلیها با فلسطین، هیچوقت به پایان نمیرسد؛ حداقل نه به شیوهای مسالمتآمیز.
اسرائیلیها پس از تشکیل دولت جعلیشان، بهمرور بخشهای زیادی از خاک فلسطین را اشغال کرده و به نام خود زدند که تا پیش از آن، برای آنها نبود اما امروز جزو خاک اسرائیل قلمداد میشوند.
عناوین اصلی کتاب «منازعه فلسطین و اسرائیل»، که تشکیل اسرائیل و حواشی مربوط به آن را از ابتدا تا امروز مرور میکند، بهترتیب عبارتاند از: رویدادهای مهم در منازعه فلسطین و اسرائیل، پیشگفتار: حق دیرینه، ۱- سرزمین فراموششدهای که کانون توجه میشود، ۲- نبرد ناممکن، ۳- در انتظار فرصت مناسب، ۴- پای میز مذاکره، ۵- ورود به هزاره جدید، سخن پایانی: راه حل دو کشور؟
پس از اینفصول هم «یادداشتها»، «برای مطالعه بیشتر» و «نمایه» درج شدهاند.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
در همانحال که اسرائیلیها چارهاندیشی میکردند چه سیاستی در قبال کرانه باختری و غزه پیش بگیرند، درگیریهای گاه و بیگاه بین اسرائیل و همسایگان عربش همچنان ادامه داشت؛ ارتش اسرائیل اغلب در امتداد مرزهای جدید در حال گشتزنی بود و رهبران عرب هم معمولا دستههای کوچکی از مبارزان را برای مواجهه با نیروهای اسرائیلی اعزام میکردند.
ناصر از اینوضعیت که شبه جزیره سینا و بخش اعظم کانال سوئز در اختیار اسرائیل بود بسیار خشمگین بود و همواره کنترل اسرائیل بر این مناطق را به چالش میکشید. در مارس ۱۹۶۹ او تهاجم کوبنده و برقآسایی را در مقیاس گسترده علیه مواضع اسرائیل در کانال شروع کرد. اسرائیل هم به تلافی نیروهای مصری را با حملات هوایی با سلاحهای پیشرفته جدید آمریکایی یعنی فانتوم اف-۴ و اسکایهاوک اِی-۴ بمباران کرد.
در طرف مقابل، مصر از مشاوران نظامی اتحاد شوروی استفاده میکرد که تکنولوژی رادار و موشکهای زمینبههوا در اختیارشان میگذاشتند که به شکل موثری هواپیماهای اسرائیل را ساقط میکرد. اینکشمکشها تا بهار و تابستان بدون هیچ برنده مشخصی ادامه یافت. پیشقدمشدن آمریکا برای میانجیگری و پایاندادن به ایندرگیری به نتیجهای نرسید، چرا که اسرائیل نپذیرفت در ازای پیشنهاد صلح با مصر و اردن به مرزهای پیش از سال ۱۹۶۷ برگردد. در اوایل دهه ۱۹۷۰ نیروی هوایی اسرائیل شروع به بمباران حومه قاهره کرد و هزاران مصری را آواره ساخت. مذاکرات ادامه یافت، اما اسرائیل حملات هوایی خود را تا ماه اوت متوقف نکرد و همچنان سلطهاش را بر غزه و کرانه باختری حفظ کرد.