درباره تکنیک های طلایی در ارسال مقاله به مجلات پژوهشی و همایش ها
امروزه داشتن سابقه چاپ مقاله پژوهشی در یک مجله علمی معتبر و یا ارائه مقاله در یک کنفرانس معتبر علمی، یکی از پیش نیازهای مهم و اصلی در رشد و ارتقای علمی و آکادمیک دانشگاهیان به شمار میرود. چه دانشجویان مقاطع عالی تحصیلی و چه اساتید و مدرسان دانشگاهی، نیازمند انجام تحقیق و پژوهش اند که این فعالیتهای تحقیقاتی نیز تنها در مجلات علمی یا کنفرانسهای ملی و بین المللی قابل انعکاس است. بنابراین دغدغه ارسال مقاله و اخذ تاییدیه چاپ از یک ژورنال معتبر، یا ارائه یک مقاله در یک کنفرانس علمی، برای هر یک از افراد درگیر در فضای آکادمیک ضروری است. دانشجویانی که دارای مقالات علمی هستند، شانس بالاتری برای دریافت پذیرش در مقاطع بالای تحصیلی به ویژه در مقطع دکترا دارند؛ همچنین موفقیت در انتشار و چاپ مقالات علمی، یکی از فاکتورهای تعیین کننده در ارزیابی فعالیتهای تحقیقاتی، طرحهای پژوهشی و کنفرانسها و سخنرانیهای دانشگاهی محسوب میشود. در عین حال، چاپ مقاله در مجلات پژوهشی و ISI یکی از ملاکهای اصلی ارزشیابی جایگاه علمی اساتید در ساختار آکادمیک است و به همین دلیل پیگیری برای یافتن یک ژورنال خوب و معتبر و تلاش برای ارسال و چاپ مقاله در آن، به یکی از دغدغههای اصلی در میان دانشگاهیان ما بدل شده است.
این کتاب برای پاسخگویی به همین دغدغه جامعه دانشگاهی منتشر شده است. بسیاری از دانشجویان یا اساتید، علی رغم داشتن مقالات خوب و باکیفیت، در یافتن یک ژورنال معتبر و یا پیگیری چاپ مقاله شان در چنین مجلاتی مشکل دارند. گروهی با مجلات اصلی حوزه پژوهشی شان آشنا نیستند، گروهی علی رغم آشنایی با ژورنالها، از مکانیسم ارسال و پیگیری مقاله در جریان داوری و اخذ تایید نهایی آگاهی کافی ندارند، و عدهای نیز به خاطر وجود ضعف در دانش زبان، نمیتوانند ارتباط لازم را با سردبیرها یا رابطان اجرایی ژورنالهای ISI بگیرند.
دلیل این مساله هرچه باشد، به هر حال شاهدیم که بسیاری از دانشگاهیان ما به خاطر همین مشکل از ارتقا و رشد علمی بازمانده اند یا گاهی نیز فریب افراد سودجویی را خورده اند که از این ضعف در آگاهی و اطلاع رسانی سوء استفاده کرده و با دریافت مبالغ کلان، ادعای چاپ تضمینی مقاله در مجلات معتبرISI اروپایی با ضرائب بالا را میکنند، در حالی که اگر کمی درباره فرایند داوری و چاپ مقاله در مجلات معتبر بین المللی آگاهی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که چنین ادعاهایی فریبی بیش نیست. ژورنالهای «واقعی» ISI دارای فرایند ارسال، داوری و پذیرش سخت گیرانهای هستند که چه به لحاظ زمان دریافت و چاپ مقاله و چه به لحاظ کیفیت ارزیابی مقاله، به هیچ عنوان با ادعاهای این افراد سودجو همخوانی ندارد. نکته مهم این است که حتی اگر این مقاله کذایی از هفتخوان داوری و ارزیابی مجله مذکور رد شده و بالاخره چاپ شود، در هر زمان که معلوم شود مقاله از صلاحیت لازم برخوردار نبوده است، نه تنها این مقاله از لیست مقالات انتشاریافته مجله خارج خواهد شد (و طبعا امتیازات حاصل از آن نیز لغو میشود)، بلکه نام نویسنده در لیست سیاه (Black list) قرار گرفته و نویسنده دیگر امکان چاپ مقاله (حتی به صورت واقعی) را نخواهد داشت. گزارشهایی که هر روزه از آشکار شدن تقلب و انتحال برخی نویسندگان پژوهشهای ایرانی در رسانهها منتشر میشود، گویای همین معضل است.
بنابراین بهتر است به جای درگیر شدن با چنین مسائلی، روند انجام ارسال و پذیرش مقاله مان (فرایند سابمیت و اکسپت مقاله) را آموزش ببینیم. مطمئن باشید تنها کافی است یک بار قدمهای آموزش داده شده در این کتاب را انجام دهید تا پس از آن، به راحتی بتوانید فرایند سابمیت و اکسپت مقالات تان را خودتان انجام دهید و حتی به دیگران آموزش دهید. در کتاب حاضر تلاش شده است نه تنها فرایند شناسایی مجلات معتبر بین المللی در رشتههای مختلف دانشگاهی آموزش داده شود، بلکه همچنین نحوه آماده سازی قالب یا فرمت نگارشی مقاله و ارسال آن به ژورنال مذکور و سپس نحوه پیگیری آن در جریان داوری و اصلاحات مقاله و در نهایت اخذ گواهی تاییدیه و چاپ مقاله دنبال شده و به صورت گام به گام برای شما توضیح داده شود. همین روند، برای همایشهای ملی و بین المللی نیز در نظر گرفته شده است. یعنی راهکارهای لازم برای کسانی که علاقه مندند مقاله شان را به یک همایش ارسال کنند، مفصلا توضیح داده شده است.