- ملاباشی
محمدباقر مجلسی معروف به علامه مجلسی در دوران شاه سلیمان و شاه سلطان حسین صفوی زندگی میکرد. در سال ۱۰۳۷ هجری قمری، که این سال برابر است با عدد ابجدی جملهی «جامع کتاب بحارالانوار» در شهر اصفهان متولد گردید. معروفترین اثر او بحارالانوار است که مجموعهی بزرگی از احادیث را گرد آورده است. او در زمان کوتاهی تمام علوم رسمی زمان خود را فرا گرفت و بعد از مرگ آقا حسین خوانساری در دوران سلطنت شاه سلیمان صفوی به مقام ملاباشی ایران رسید؛ عالیترین مقام دینی کشور که تنها پس از پادشاه قرار میگرفت. مجلسی زندگی بسیار مجلل، آراسته و پرزرق و برقی داشت بهطوریکه سید نعمتالله جزایری همکار و شاگردش نوشته که حتی شلوار زنان خدمتکار و کنیزان او از گرانبهاترین پارچههای کشمیری بود. او در عمر ۷۳ ساله خویش، بیش از یکصد کتاب به زبان فارسی و عربی نوشت که تنها یک عنوان آن بحار الأنوار است. اولین تألیف علامه را کتاب الاوزان و المقادیر یا میزان المقادیر دانستهاند که در سال ۱۰۶۳ تألیف شدهاست. آخرین تألیف او هم کتاب حقالیقین مربوط به سال ۱۱۰۹ هجری، یعنی یک سال قبل از درگذشتش است.
- زندگی
آوانامه با همکاری انتشارات مدرسه کتاب صوتی «علامه مجلسی» را از مجموعه کتابهای فرزانگان برای علاقمندان به زندگی بزرگان این سرزمین با صدای حامد حشمتی تولید و منتشر کرده است.
- بخشی از کتاب
محمدباقر در صدر تالار ایستاده بود و دستهای از سران اوباش اصفهان، مقابل او صف کشیده بودند. اندام و ترکیب چهرهها همه شبیه هم بودند. هیکلهای تنومند و چاق، صورتهای گوشتآلود و سیبیلهای کلفت و از بناگوش در رفته، جملگی از زندگی راحت و آسوده در گذشته، حکایت داشت. عبدالله و میرمحمد در دو سوی محمدباقر پشت میزی نشسته بودند و دفتر و دوات در پیشرو داشتند و قلم در دست، در انتظار رای محمدباقر چشم به دستگیرشدگان دوخته بودند.