در عصری که لحظهلحظهاش در گرو تغییرات شگفتانگیز است، ارتباطات حرف اول را میزند. بنابر پژوهشهای موجود، حدود ۷۵ درصد از اوقات روزانهی ما بهنحوی در تماس و ارتباط با دیگران میگذرد. از این رو کیفیت زندگی هرکس بستگی به کیفیت ارتباطات او با دیگران دارد. برای مثال، همهی ما در محیط کار فرصتهایی یکسان داریم؛ اما تنها کسانی مسیر پیشرفت و ترقی را بهسرعت میپیمایند و احترام، اعتبار و مقام کسب میکنند که ارتباطاتی مؤثرتر برقرار کنند، خود را بهنحوی شایسته مطرح کنند و در شرایط گوناگون و با افراد مختلف، ارتباطی مناسب و مؤثر برقرار کنند. ارتباطات، مجموعهای از مهارتهاست؛ اما مهمترین آنها درک نقطهنظرهای طرف مقابل و تفهیم نقطهنظرهای خویش است. زبان، تنها وسیلهی ارتباطی نیست و در عینحال از همه نیز کاملتر نیست، چراکه پیامهای انسانی، بهویژه پیامهایی که از احساسات و هیجانات و عواطف مایه میگیرد، چنان پیچیده است که هیچ کلامی گویای آن نیست، از این رو گاه یک نگاه، لحن، صدا یا یک حرکت حاوی پیامی است که از پنهانیترین درونیات فرد سرچشمه میگیرد.
مهارت در ایجاد رابطهی مناسب با دیگران بر تواناییها و اعتمادبهنفس ما میافزاید، استعداد و دستآوردهایمان را مینمایاند و احترام و قدردانی دیگران را جلب میکند. هرچه بهتر با دیگران رابطه برقرار کنیم، مسئولیتهای خود را بهتر اجرا میکنیم و درنتیجه در حرفهی خود موفقتر بوده و درآمد بیشتری خواهیم داشت. هدف از ترجمهی این کتاب، تقویت توانایی برقراری ارتباطی اثربخش و نیز توانایی تفاهم با دیگران است.
وقتی سخن از ارتباطات بهمیان میآید، معمولاً عمل گفتگو در ذهن تداعی میشود؛ اما ارتباطات چیزی بیش از گفتگو است. وقتی در کلاس درس به پرسشی پاسخ میدهید، وقتی تشویق میشوید، وقتی دربارهی عقاید و افکار دیگران بحث میکنید، با کسی دست میدهید، در یک مصاحبهی استخدامی یا جلسهای کاری شرکت میکنید، لباسی را انتخاب میکنید یا به خرید یک خودرو اقدام میکنید، درواقع با افراد ارتباط برقرار کردهاید. دوستیهای پایدار و موفق، روابط خانوادگی گرم و موفقیتهای تحصیلی و شغلی به مهارتهای ارتباطی شما بستگی دارد. در مجموع درک و توانایی بهکارگیری ارتباطات، از مهمترین مهارتهایی است که افراد باید بیاموزند، زیرا ارتباط مناسب در موفقیت افراد در محل کار و اجتماع، بسیار مؤثر است. توان برقراری ارتباط مؤثر، اغلب میزان شایستگی و احتمال موفقیت فرد را تعیین میکند.