کتاب برگرداندن روایت گونۀ شاهنامۀ فردوسی به نثر نوشته دکتر سید محمد دبیرسیاقی توسط نشر قطره به چاپ رسیده است. در این کتاب تمامی اشعار شاهنامه به صورت روان و به نثر روایت شده است. این اثر تلاشی است برای ارائه داستانهای حماسی شاهنامه به زبانی ساده و قابل فهم؛ و به خوانندگان کمک میکند تا با پیچیدگیهای شعر فردوسی آشنا شوند و در عین حال، از زیباییهای داستانی آن بهرهمند شوند. دکتر دبیرسیاقی با دقت و مهارت، روایتهای شاهنامه را به نثر بازنویسی کرده و سعی کرده است که روح اصلی متن را حفظ کند. این کتاب نه تنها برای کسانی که به ادبیات فارسی علاقهمندند، بلکه برای دانشآموزان و عموم خوانندگان نیز مناسب است و میتواند پل ارتباطی میان نسلهای مختلف و میراث فرهنگی ایران باشد.
دکتر سید محمد دبیرسیاقی، نویسنده، شاعر و استاد دانشگاه در 4 اسفند سال 1298 در قزوین متولد شد و در 16 مهر 1397 در قزوین درگذشت. او علاوه بر آموزگاری و استادی ادبیات فارسی، به عنوان مصحح کهن زبان فارسی نیز خدمات زیادی به این زبان ارائه کرده است. دکتر دبیرسیاقی سالهای زیادی در مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی مشغول به فعالیت بود. شاهنامه فردوسی، نزهةالقلوب، سفرنامه ناصرخسرو قبادیانی، دیوان منوچهری دامغانی، فرهنگ سُروری، تصحیح لغت فرس اسدی طوسی و غیره برخی از آثاری هستند که توسط دکتر سید محمد دبیرسیاقی تصحیح شدهاند. او در گردآوری فرهنگ لغت با علیاکبر دهخدا همکاری داشت.
خواندن کتاب برگرداندن روایت گونۀ شاهنامۀ فردوسی به نثر نوشته دکتر محمد دبیرسیاقی، فرصتی استثنائی برای درک عمیقتر یکی از بزرگترین آثار ادبیات فارسی فراهم میآورد. این کتاب با نثر ساده و روان، داستانهای حماسی شاهنامه را به گونهای بازنویسی کرده که برای همه خوانندگان، از جمله جوانان و دانشآموزان، قابل فهم و جذاب باشد. با مطالعه این اثر، میتوان با شخصیتهای مهم و حوادث کلیدی شاهنامه آشنا شد و از مفاهیم انسانی و اخلاقی آن بهرهمند شد. همچنین، دکتر دبیرسیاقی با تفسیر دقیق و تحلیلهای روشن، زمینههای فرهنگی و تاریخی را به خوانندگان معرفی میکند، که این امر به غنای شناخت آنها از فرهنگ ایرانی کمک مینماید. این کتاب نه تنها به تقویت زبان و ادبیات فارسی کمک میکند، بلکه به ایجاد پیوندی عمیقتر با هویت ملی و فرهنگی ایران نیز میانجامد.
هوشنگ پسری داشت بسیار هوشمند. برجای پدر بر تخت شاهی برآمد. بزرگان کشور را فراخواند و گفت: تختِ شاهی به من رسیده است، باید جهان را از بدیها پاک کنم و سپس در پادشاهی استوار و آسوده بنشینم. دستِ دیوان و شیاطین را کوتاه خواهم کرد و هر چه مایه سودمندی و بهرهدِهی است از جهان به دست خواهم آورد. پس پشم از پشت گوسفندان جدا کرد و رِشتن به مردم آموخت و با کوشش از رشته نخها جامه و فرش و گستردنیها تهیه کرد. برای غذای حیواناتی چون اسب و شتر و گاو، سبزه و جو و کاه را اختصاص داد و مرغانی چون باز و شاهین را رام کرد و بدانها شکار کردن آموخت. آنگاه مرغ و خروس را پرورش داد و مردمان را به تیمارداری و نگهداشت آنها سفارش کرد.
طهمورث وزیری پاکسرشت و نیکورای داشت، شیدسپ نام که پیوسته روزه داشتی و شب را با راز و نیاز به درگاه بینیاز به صبح رسانیدی. روزه و نمازِ شب رسمی است که او نهاده است.
در صورتی که ازخواندن این کتاب لذت بردهاید، پیشنهاد میکنیم کتابهای زیر را هم بخوانید:
کتاب زندگینامه فردوسی و سرگذشت شاهنامه، نشر قطره
کتاب علی اکبر دهخدا، انتشارات موسسه فرهنگی هنری کتاب مرجع
کتاب دیوان شمس تبریزی، انتشارات موسسه فرهنگی هنری کتاب مرجع