مارک فیشر Mark Fisher متولد 11 ژوئن 1968 نویسنده، نظریه پرداز فرهنگی و یکی از تاثیر گذارترین افراد در سیاست بریتانیاست که در گروه فرهنگ های تجسمی دانشگاه گلداسمیت لندن فعالیت میکرد. علاوه بر این فیشر بنیانگذار و مدیر عامل شرکت MBF Clearing Corpn> بود. فیشر علاوه بر مدیریت حرفه ای این شرکت بزرگ یکی از تاثیر گذارترین افراد در صنعت و معاملات آتی محسوب میشود. او در اوایل قرن بیست و یکم به خاطر وبلاگ نویسی اش مورد تحسین قرار گرفت و با نام مستعار کی-پانک معروف شد. کتابهای مارک فیشر بیشتر در زمینهی راه های کسب ثروت است.
فیشر از دوران نوجوانی یک دانش آموز مشتاق و فعال بود. او در دوازده سالگی اولین تجربه کاری اش را بدست آورد و در بازار معاملات فلزات فعالیت میکرد. چند سال بعد فیشر در دانشکده بازرگانی وارتون پنسیلوانیا ثبت نام کرد و موفق به کسب مدرک BMA در رشته حسابداری شد. فیشر در سال 1989 مدرک لیسانس فلسفه اش را از دانشگاه هال کسب کرد و در سال 1999 موفق به کسب مدرک دکتری از دانشگاه وارویک شد. در طول این دوران، او یکی از اعضای موسس گروه مطالعات میان رشته ای بود که با عنوان واحد تحقیقات فرهنگ سایبرنتیک شناخته میشد.
فیشر تا مدتی به تدریس فلسفه در دانشکده ای که در آن درس خوانده بود پرداخت. او در اواسط سی سالگی زندگی اش را به تئوریه های سرمایه داری و فرهنگ اینترنتی اختصاص داد. موضوعاتی که در آن زمان از نظر کم تر کسی مورد توجه قرار میگرفت. بعد از مدتی، توجه فیشر به موسیقی و سینما معطوف شد و سرانجام در سال 2013 وبلاگ نویسی را شروع کرد. کی-پانک یکی از موفق ترین وبلاگ ها در زمینه نظریه پردازی فرهنگی است و از نظر سایمن رینولدز، یکی از منتقدین مهم موسیقی و دوستان فیشر: «این مجله تک نفره از بیشتر مجلات بریتانیا برتر است.» فیشر در کی-پانک مطالب متنوعی منتشر میکرد. از مطالبی در مورد زیگموند فروید و جی.جی بالارد گرفته تا فروپاشی مالی و حتی نقد مایکل جکسون و بتمن. وبلاگ برای فیشر رسانه ای بود که از طریق آن توانست اندیشه ها و صدایش را به گوش مردم برساند.
نوشته های او بیشتر در زمینهی سیاست های رادیکال، موسیقی و فرهنگ عامه اختصاص داشت. فیشر در دوران حرفه ای خود با نشریاتی همچون گاردین و وایر همکاری کرد. همچنی، او چندین بار در دانشگاه گلداسمیت درباره فرهنگ سمعی و بصری سخنرانی کرد و سردبیر و عضو هیئت تحریریه زیروبوکس (Zero books) بود. فیشر چندین کتاب از جمله رئالیسم سرمایه دارانه (2009) و ارواح زندگی من (2014) را منتشر کرده است. این دو کتاب از مهم ترین آثار فیشر هستند و به عنوان دستاوردی در زمینه نوشتار، تدریس، بحث و گفتگو مورد استفاده قرار میگیرند. رئالیسم سرمایه دارانه بعد از انتشار به موفقیت چشمگیری دست یافت و بیش از سی هزار نسخه از آن به فروش رفت. فیشر در یکی از معروف ترین جملات خود در این کتاب میگوید: تصور کردن یک پایان برای دنیا از تصور یک پایان برای نظام سرمایه داری ساده تر است. از دیگر آثار او در زمینه راه های کسب موفقیت و ثروت میتوان به حکایت آنکه دلسرد نشد، اشاره کرد.
مارک فیشر شخصیتی سخاوتمندانه، شوخ و مهربان داشت. شهرت فیشر نه به خاطر تفسیر های فوق العاده اش، بلکه به دلیل دیدگاه او نسبت به زندگی بود. دیدگاهی پیچیده و در عین حال منحصر به فرد و منسجم. فیشر همه چیز را با وضوح بیشتری نسبت به دیگران میدید. این ویژگی در اولین کتاب او «رئالیسم سرمایه داران» نیز دیده میشود و درک او از نئولیبرالیسم را به خوبی بیان میکند. «ارواح زندگی من» هم نمایانگر یکی دیگر از ویژگی های آثار فیشر است: احساس بی نظیر او در فرهنگ و هنر معاصر به ویژه موسیقی. او با خرسندی ایده هایش را به اشتراک میگذاشت و از همه وقایع دنیای موسیقی، سینما و ادبیات سخن میگفت. با این حال، او در تمام دوران حرفه ای خود از سایر نویسندگان، موسیقی دان ها و فیلم ساز ها به طور صمیمانه حمایت کرد و افراد خلاق و با استعداد مختلفی را به مردم شناساند. در نهایت، مارک فیشر را میتوان یک روشنفکر عمومی و یک مفسر فرهنگی موثر دانست.
حکایت دولت و فرزانگی یکی از مشهورترین کتابهای قرن اخیر در زمینهی روانشناسی و موفقیت است که برای اولین بار در سال 1990 منتشر شد. این کتاب در سراسر جهان فروش بسیار خوبی داشته است. در ایران هم ترجمههای فارسی مختلفی از این کتاب منتشر شده است. این کتاب یکی از مشهورترین کتابهای مارک فیشر در جهان است.
آخرین کتاب فیشر با نام عجیب و غریب (The Weird and the Eerie) تنها دو هفته قبل از مرگش منتشر شد. در این کتاب به بررسی آثار نویسندگان بزرگی همچون اچ.جی. ولز، دافنه دو موریه، مارگارت اتوود و همین طور فیلم هایی از استنلی کوبریک و کریستوفر نولان پرداخته شده است. همچنین، بعد از مرگ فیشر کتابی با عنوان کی-پانک« منتشر شد که مجموعه ای از نوشته های اوست که بخشی از آن در وبلاگش هم قرار گرفته است.
فروشنده و میلیونر
حکایت دولت و فرزانگی
معبد میلیونرها
راه و رسم میلیونرها
میلیونر آنی
معبد میلیونرها
سرانجام کتاب حکایت دولت و فرزانگی
کتاب حکایت آن که دلسرد نشد
درسهایی برای رسیدن به موفقیت و ثروت
گلف باز و میلیونر
مثل یک ثروتمند فکر کن
حکایت عشق و خوشبختی
وصیت نامۀ میلیونر
فیشر در 13 ژانویه 2017 در سن 48 سالگی درگذشت. زوئی فیشر همسر مارک فیشر تایید کرد که مرگ او یک خودکشی و ناشی از افسردگی شدید بوده است. او قبل از مرگ به طور داوطلبانه و با صراحت در مورد افسردگی خود مطالبی را منتشر کرد. بخشی از این نوشته ها مربوط به تجربه خودآزاری و بستری شدن در بیمارستان روانی است. حتی او بارها در سخنرانی هایش افسردگی را با یک صدای درونی یا «عطسه» معرفی کرده بود. او معتقد بود بیماری های روانی قرن بیست و یکم مثل افسردگی را نباید پنهان کرد. فیشر در زمان مرگ گفت که در حال نگارش یک کتاب جدید با عنوان «اسید کمونیسم» است که قسمتی از آن به عنوان بخشی از یک مجموعه در وبلاگ ک-پانک مارک فیشر منتشر شدهاست.
توجه داشته باشید که آثار مارک فیشر انگلیسی را نباید با آثار مارک فیشر (به فرانسوی: Marc Fisher) نویسنده فرانسوی کتابهای موفقیت و روانشناسی به اشتباه گرفت. بیشتر آثار مارک فیشر فرانسوی همچون حکایت آنکه دلسرد نشد به زبان فارسی ترجمه شدهاست.