تاریخ جهان، مجموعه وقایع و رخدادهای کشورهای مختلف پنج قاره جهان است که در پی گذر ملل از سلسله رخدادهای اعصار گوناگون حاصل آمده است. مطالعه این تاریخ بهروشنی نشان میدهد که ملتها در طول قرون، چه رخدادهایی به خود دیدهاند و در این میان، چهبسا جنبشها، انقلابها، اختراعات و دیگر مقاطع حساس و سرنوشتساز که سرنوشت یک ملت و حتی جهان را تغییر داده است. در این میان، نکته مهم آن است که تاریخ ملل و کشورهای گوناگون جهان را نمیتوان از یکدیگر منفک دانست، چراکه اختلاط اصول و پیشینههای مشترک است که راهگشای جوامع گوناگون در مسیر تعالی انسان و اجتماعات آن میباشد. لذا لازمه برخورداری از مشترکات جوامع، مطالعه شئون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آنهاست. اما امروز جامعه جهانی با وجود گستردگی قلمروها و کشورهای گوناگون و پراکنده، بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک شده و خبر از اشتراک دیگرباره کشورهای گوناگون در سرنوشتی مشابه میدهد.
امروزه تواریخ کشورهای مختلف جهان از باب تغییر نظامات بینالمللی بیش از پیش به یکدیگر گره خورده است و محقق تاریخ در موارد متعددی ناگزیر از آن است که به منظور فهم یک رخداد تاریخی در یک کشور به مطالعه تاریخ کشور دیگر نیز روی آورد. در این میان آنچه کار پژوهشگر را سادهتر میسازد آن است که بهجای مراجعه به تواریخ گوناگون در مجلدات پراکنده با اطلاعاتی قدیم یا جدید، در یک مجموعه، بهاجمال به مقاطع عمده تاریخی و سیاسی حیات کشورهای مختلف جهان دست یابد.
کتاب حاضر، مجموعه مقاطع پراهمیت کشورهای مختلف جهان را به تفکیک قاره مورد مطالعه و بررسی قرار داده است و از تاریخ آغازین تشکیل اجتماعات در کشور مورد بحث تا دوره حاضر را در بر میگیرد. همچنین در این مجموعه تلاش شده، رخدادهای حساس و حائز اهمیت هر کشور به صورت اجمالی، مطالعه و بررسی شود.