درباره تحلیل تطبیقی شروط ضمنی در اجاره کشتی به انضمام چند قرارداد اجاره کشتی
حمل و نقل دریایی به جهت سهولت و صرف هزینه کمتر نسبت به سایر انحاء جابهجایی همواره برای تجار و فروشندگان کالاها مطلوب بوده است که امروزه شاهد پیشرفت سریع و روند رو به رشد صنعت حمل و نقل دریایی و نقش آن در تبادلات تجاری بینالمللی هستیم و برخی توسعه حمل و نقل دریایی را عنوان یکی از اصلیترین پارامترهای توسعه کشورها میدانند، اما بدون تردید با توجه به ماهیت داخلی و بینالمللی این نوع حمل و نقل و قرار گرفتن کشتی و کالا در معرض حوادث طبیعی، قهری و خطاهای انسانی، نیاز به مقررات خاصی که قادر به حل اختلافات داخلی و بینالمللی در خصوص دعاوی احتمالی باشد، وجود دارد.
در این راستا حقوق دریایی نگاهی ویژه به قوانین حمل و نقل، بیمههای دریایی، محیط زیست دریایی و غیره دارد و ریشههای آن را می توان در قدیمیترین و بدویترین عادات رسوم و سفرهای دریایی جستجو کرد. این رشته از حقوق بخش اعظمی از قوانین داخلی و حقوق خصوصی و عمومی بین المللی را با عنوان حقوق دریایی یا قانون دریایی یک کشور تحت پوشش خود قرار داده است. حمل و نقل دریایی عموماً به موجب قراردادهای حاکم بر آن (قراردادهای حمل و نقل) تحت نظم و نسق در میآید. قرارداد حمل و نقل قراردادی است که از طریق رضایت طرفها منعقد میشود بدون آن که نیاز به رعایت تشریفات از قبیل تسلیم کالا یا تنظیم اسناد حمل داشته باشد. در قراردادهای حمل و نقل کالا تعهدات صریح و ضمنی بسیاری بر ذمه طرفین مستقر میشود که از مهمترین آنها حمل کالا از یک نقطه به نقطه دیگر است، تعهدات اصلی طرفین که معمولاً در قرارداد به آنها تصریح میشود و تعهدات ضمنی که به دلیل ماهیت قرارداد و اجرای یکنواخت و طولانیمدت آنها بدون درج در قرارداد طرفین را ملزم به رعایت آنها میسازد و اگرچه مبنای عرفی دارند، ولی بنا به ارتباط مستقیم با ماهیت قرارداد، جزء ارکان قرارداد محسوب میگردند. از جمله تعهدات ضمنی که در حمل و نقل نهفته است میتوان به قابلیت دریانوردی کشتی، عدم انحراف از مسیر تعیین شده، سرعت معقول در طی مسیر، عدم حمل بارگیری کالای خطرناک وغیره اشاره کرد که از اهم مسائل مربوط به مسئولیت و تعهدات ضمنی مالک کشتی است. از دیگر سو، ایرانیان در گذشته دائما در حال تجارت از طریق زمین و دریا بودهاند گرچه تاریخ این ملت با عنایت به توانایی و مهارت خاص آن در جاده مشهور ابریشم و دریانوردی به بیش از ۵۰۰ سال قبل از میلاد بر میگردد، اما متاسفانه سند یا سابقه مدون و مکتوبی دال بر وجود یک قانون جامع دریایی تا قبل از سال ۱۳۴۳ در دست نمیباشد و از جمله منابع اصلی قانون برای قضاوت در امور دریا و حمل و نقل دریایی قانون مدنی مصوب ۱۳۰۷ و قانون تجارت مصوب سال ۱۳۱۱ که از مواد ۳۷۷ الی ۳۹۴ آن به قرارداد حمل و نقل اختصاص دارد که در دادگاههای عمومی استفاده میشد. لیکن رشد سریع اقتصاد ایران در اواسط قرن گذشته و کثرت مبادلات تجاری با سایر کشورها سبب شد تا قانون گذار ایرانی مقرراتی در خصوص حمل و نقل دریایی در سال ۱۳۴۳ به تصویب رساند که با مختصر تفاوت، برگردان معاهده بروکسل ۱۹۲۴ میباشد. همچنین ماهیت حقوق باربری، اجاره کشتی، مسئولیت مالکان کشتی، معاضدت و نجات در دریا، تصادم، خسارات مشترک دریایی و غیره از جمله مسائلی است که جنبه بینالمللی دارد و اجرای احکام آن محدود به حاکمیت و قلمرو کشور معینی نیست و با توجه به اینکه نواقص و کاستیهایی در قانون دریایی ایران مصوب ۱۳۴۳وجود دارد و قسمت بیشتر مواد قانون ایران ترجمه قراردادهای بینالمللی است که به منظور وحدت قوانین کشورهای مختلف در موضوعات و مسائل حقوق دریایی تدوین شده و مبانی آن را میتوان از حقوق انگلستان و فرانسه یافت. از طرف دیگر محاکم ایران تاکنون با این رشته از حقوق (حمل و نقل دریایی) آشنایی کامل نداشته و تاکنون نیز دادگاه دریایی مذکور در قانون دریایی مصوب ۱۳۴۳(دادگاه تخصصی به رسیدگی پروندهای دریایی) تأسیس نگردیده است.
در نقطه مقابل در کشور انگلستان سابقه محاکم دریایی به قرون وسطی باز میگردد. در نظام حقوقی انگلستان آراء صادره از دادگاههای انگلستان به صورت مدون و متحدالشکل و در اکثر موارد سبب ایجاد رویه قضایی شده و پیروی از آن برای دادگاههای تالی و حتی در بعضی از موارد برای مرجع صادرکننده حکم و یا محاکمی که در عرض آن قرار گرفتهاند الزامی است.