دوران کودکی به جهت نقش مهمی که در سرنوشت آینده انسان ایفا می کند، فرصت بی نظیری است که نباید آن را از دست داد. این دوران بهترین زمان برای تربیت و پایه گذاری زندگی سالم و سعادتمندانه کودکان است. ولی متأسفانه باید اعتراف کرد بسیاری از خانواده ها به تربیت کودکان خود چندان که شایسته است بها نمی دهند ویا به صورت سطحی و ظاهری با این امر مهم برخورد می کنند، چه بسیارند مادرانی که دربارۀ هنرخیاطی- گلدوزی- وآشپزی کتابها خوانده و تجربه ها اندوخته اند امّا در تربیت صحیح فرزند هنوز یک صفحه هم نخوانده اند. بسیاری از خانواده ها گمان می کنند که تربیت کودک کاری سهل وآسان است حال آنکه تربیت کودک کاری ظریف و دقیق است که موفقیت در آن جز با بصیرت و روشن بینی میسر نیست و جای بسی تأ سف که بسیاری از کودکان قربانی بی بصیرتی؛ نا آگاهی و بی مسؤولیتی والدین خود می شوند بهتر از برای مثال، نقش یک باغبان که مربی درخت وگیاه است را مورد بررسی قرار دهیم.
کار باغبان که درخت را پرورش میدهد عبارت از این است (۱)که ابتدا زمین را شخم می زندو برای کشت بذر و نهال آماده می سازد، سپس نهال یا هستۀ درخت را در زمین می نشاند، به طوری که بتواند به مقدار کافی از هوا و نورخورشید استفاده کند. نهال را به موقع آبیاری میکند وکود مناسب در اختیارش قرار می دهد. با آفتها مبارزه می کند وعلفهای هرزه را از اطراف گیاه برطرف می سازد. در صورتی که باغبان همۀ کارهای لازم را انجام دهد، هسته و نهال استعدادهایی را که در وجودش نهاده شده، به فعالیت تبدیل میکند وتدریجاً رشد ونمو می نماید ومیوه میدهد. چنانکه درمثال مذکور ملاحظه می فرمایید هسته و نهال است که پرورش می یابد و استعدادهای نهفته اش را به فعالیت تبدیل میکند، بنابراین باغبان نقشی جز زمینه سازی وایجاد شرایط لازم ندارد. در تربیت کودک نیز وضع بر همین منوال است.
مربی انسان هم با استفاده از شیوه های تربیتی، همۀ امکانات و شرایط لازم را برای پرورش شخص مورد تربیت فراهم می سازد، بنابراین اگر پدر و مادر در تعلیم و تربیت فرزندان خود بکوشند، بزرگ ترین خدمت را به اجتماع نموده اند و در برابر فداکاریهای خویش مأجور خواهند بود، امّا اگر در این باره غفلت وسهل انگاری کنند، نه تنها به فرزند بی گناه خویش، بلکه به اجتماع هم خیانت کرده اند و به طور حتم نزد خدا مورد باز خواست قرار خواهند گرفت.