کتاب حاضر که توسط دو تن از اساتید و محققان برجسته روانشناسی شناختی، رابرت زیگلر و مارتا آلیبالی، در سال ۲۰۰۵ انتشار یافته است، حاوی آخرین نطریههای علمی در زمینه روانشناسی رشد شناختی میباشد که به کمک فنون و روشهای جدید تحقیقی و با استفاده از فناوریهای جدید توسعه یافته است. امروز به برکت پیشرفت دانش بشر در زمینه علوم شناختی مغز انسان یک جعبه سیاه تلقی نمیشود که بدان دسترسی نباشد و نتوان در آن مداخله کرد. کودکان نیزموجودانی ناتوان از نظر کارکردهای عالی ذهنی تصور نمیشوند، بلکه این اعتقاد شکل گرفته است که کودکان از بدو تولد از ظرفیتهای بالای ذهنی برخوردارند و حتی در زمینههایی مانند یادگیری زبان از بزرگسالان سرآمدترند. این یافتههای جدید نظریههای مرحلهای رشد را زیر سؤال برده است و دریچههای جدیدی را به دنیای ناشناخته کودک، یا مغز و ذهن او، باز کرده است.
روانشناسی رشد شناختی از آن جهت حائز اهمیت است که میتواند موجب دگرگونی نظام آموزش و پرورش، نحوه فرزند پروری توسط والدین و نقش رسانههای گروهی، کتابها و اسباب بازیهای کودکان گردد. براساس یافتههای جدید روانشناسی شناختی کودکان، انسانهای پرظرفیتی تلقی میشوند که میتوانند همچون یک محقق بزرگسال به درک و یادگیری بپردازند و نظام آموزشی ما باید به نحوی باشد که حداکثر بهرهبرداری از استعدادها و تواناییهای ایشان به عمل آید.
کتاب حاضر که تلخیصی از کتاب تفکر کودکان است برای درس روانشناسی رشد شناختی کودک در سطح کارشناسی ارشد تهیه شده است. از آنجا که اصل کتاب بسیار مفصل است در این ملخص سعی بر تلخیص مفاهیم و مسایل کلیدی شده است که برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی ضروری به نظر میرسد.