این پژوهش در سه مرحله انجام شده است. در مرحله نخست، آن دسته از قواعد فقهی انتخاب شده که به حوزه رسانه مرتبط است. کسانی که در فقههای مضاف، دستی بر آتش دارند، بهدرستی میدانند که این کار، أمری دشوار است. در این مرحله تذکر دو مطلب برای مخاطبان ارجمند ضرورت دارد: نخست آنکه جای قاعده اضطرار و عسر و حرج ـ اگر آنها را دو قاعده بدانیم ـ و قاعده اضطرار ـ اگر آن را با عسر و حرج یکی بدانیم ـ خالی است. دوم آنکه قاعده مصلحت و عدالت دو قاعده جدید است که نگارنده کوشیده آنها را در قالب دو قاعده عَرضه کند و همانطور که در تاریخ قواعد فقهی آورده میشود، قاعدهسازی نهتنها اشکال ندارد؛ بلکه روش فقها بوده است.
در مرحله دوم، قواعد فقهی برگزیده بررسی و سعی شده است اهمیت، معنا، ادله و مصادیق قاعده را در حوزه فرهنگ، ارتباطات و هنر بیان شود. شایان ذکر است که بسیاری از قواعد یاد شده را میتوان در حجم بسیار زیاد و بهطور مشروح بررسی کرد و در این پژوهش، متناسب با اهداف آن، از حجم مطالب کاسته شده، بااینحال، نگارنده کوشیده در برخی از نمونهها در تدوین قواعد نوآوری کند.
در مرحله سوم، مصادیقی از هر قاعده را آورده شده. سپس قاعده را بر حوزه فرهنگ، ارتباطات، هنر و رسانه تطبیق داده شده است. مخاطب این اثر دانشجویان و استادانِ گرایشهای فرهنگ و ارتباطات، هنر و رسانه و همه محققان این عرصه، علاقهمندان به قواعد فقه و نیز دانشجویان، و طلابی هستند که شیفته فقه مضاف و میانرشتهایاند.