اهمیت تاریخ آنقدر در درک ما از محیط و شرایط جامعهای که در آن زندگی میکنیم آنقدر مهم است که «گوته»، ادیب و فیلسوف آلمانی در این باره میگوید:«کسی که از سه هزار سال بهره نگیرد، تنگدست به سر میبرد.» اتفاقهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در طول هر دوره از تاریخ، بر زندگی نسلهای بعد بسیار تاثیرگذار است.
وقایع صد سال گذشتهی ایران هم در حالیکه دور به نظر میرسند بر شرایط اجتماعی حال حاضر کشور تاثیر گذار هستند. کتاب ایران بین دو انقلاب، درآمدی بر جامعهشناسی سیاسی ایران معاصر با نگاهی همه جانبه، تمام مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی دوره مشروطه تا انقلاب اسلامی را برای خواننده بازگو میکند.
ایران بین دو انقلاب از دورهی قاجار شروع شده و اتفاقاتی که منجر به انقلاب مشروطه شده را بررسی کرده است. کتاب به این قسمت از تاریخ بسنده نکرده و رویدادهای پس از انقلاب مشروطه و روی کار آمدن دولت رضاشاه را تحلیل کرده است. آبراهامیان نویسندهی کتاب عوامل تاثیرگذار بر سقوط حکومت رضا شاه و شکلگیری دولت پهلوی که در دهه چهل شمسی رخ داده است را هم بررسی میکند. و به تاثیر دین در مسیر انقلاب میپردازد و مجموعه عواملی که منجر به رخداد انقلاب 57 شده را توضیح میدهد. همچنین در بخش آخر کتاب نقش اقدامات موثر امام خمینی (ره) در شکلگیری انقلاب اسلامی را روایت میکند. به گفتهی خود آبراهامیان در ایران بین دوانقلاب ، منابع نگارش این کتاب گنجینهی اطلاعات دفتر هند و دفتر امور خارجه بریتانیا، مذاکرات مجلس شورای ملی و نشریات فارسی زبان داخلی و خارجی بوده است.
ایران بین دو انقلاب، درآمدی بر جامعهشناسی سیاسی ایران معاصر Iran Between Two Revolutions تاریخ معاصر ایران را در بازهی زمانی هفتاد ساله تحلیل و بررسی میکند. بیشتر اطلاعات مربوط به کتاب در دههی چهل شمسی جمعآوری و در سه بخش و یازده فصل تدوین شده است.
یرواند آبراهامیان Ervand Abrahamian نویسندهی ارمنی-آمریکایی است که برای نوشتن کتابهای تاریخیاش شناخته شده است. او در تهران به دنیا آمد و در کودکی به بریتانیا مهاجرت کرد و در آنجا تحصیلات خود را در رشتهی تاریخ در دانشگاه آکسفورد گذراند. پس از مهاجرت به آمریکا تحصیلات خود را در مقطع دکترا در دانشگاه کلمبیا ادامه داد. یرواند آبراهامیان تاریخ ایران را در چند دانشگاه از جمله آکسفورد و پرینستون تدریس کرده و بعد از آن در دانشگاه نیویورک به تدریس تاریخ جهان و خاورمیانه ادامه داده است.
آبراهامیان کارنامهی درخشانی در زمینهی تاریخنگاری دارد و در سال 2010 به عنوان عضوی از آکادمی علوم و هنرهای آمریکا انتخاب شد. این نویسنده با تالیف کتاب ایران بین دو انقلاب توانست بسیاری از روایتهای تاریخ معاصر ایران را به تصویر بکشد. از جمله کتابهای دیگر او میتوان به «کودتا»، «تاریخ ایران مدرن» و «مردم در سیاست ایران» اشاره کرد. همچنین از او مقالات بسیاری در زمینهی تاریخ وجود دارد. کتاب «کودتا» آخرین اثر نویسنده است که با نام فرعی «28 مرداد، سازمان سیا و ریشههای روابط ایران و آمریکا در عصر مدرن» توسط «نشر نی» با ترجمه «محمد ابراهیم فتاحی» به تازگی منتشر شده است.
یرواند آبراهامیان در نگارش تاریخ از «ای. پی. تامپسون» تاریخنگار انگلیسی که کتاب «تکوین طبقه کارگر در انگلستان» را نوشته است تاثیر گرفته است. یرواند آبراهامیان در کتاب ایران بین دو انقلاب به تاثیر از تامپسون و عدم یکپارچگی در ایران و اوضاع سیاسی حاکم، جامعهی ایران را بر اساس طبقات تحلیل کرده است. این نویسنده ایران را سرزمینی متنوع میداند و این تنوع را «شبیه موزاییکی رنگارنگ و شهر فرنگی غریب» تعریف میکند؛ چون در ایران تفاوتهای نژادی، زبانی، جغرافیایی و مذهبی آشکارا دیده میشود. او معتقد است همین پراکندگی اجتماعی یکی از دلایلی بود که با سواستفاده از آن رضاشاه توانست قدرت بگیرد و حکومت بکند.
«دکتر آقاجری» استاد تاریخ دانشگاه تربیت مدرس دربارهی طبقهبندی جامعهی ایران میگوید: «ما این فرآیند را در ایران تا دوره قاجار درحال تجربه کردن بودیم اما بعد از مشروطه یک گسست در این زمینه روی داد که این امر به دلیل گسستی بود که در پروسه تحولات اقتصادی ایران اتفاق افتاد یعنی آن شیوه تولید و ساختار اقتصادی سنتی ما از درون متحول نشد که بعد نیروی کار آن هم که در نظام استاد و شاگردی به تدریج متحول شده و به کارگر کارخانه و پرولتاریای صنعتی جدید تبدیل شود. به عبارت دیگر هجوم سرمایهداری در قرن ۱۹ و ورود بیسابقه کالاهایی که از انگلستان و روسیه به ایران آورده شد، موجب فروپاشی مانوفاکتورهای سنتی و پیشهوری ما شد. به این ترتیب پس از نابودی آن ما آغاز به وارد کردن کارخانههای جدید در دوره رضاشاه و بعد از آن کردیم. این کارخانهها نیروهای تازهای را بهعنوان کارگر جذب کردند یا پس از اصلاحات ارضی روستائیانی که بیزمین شده بودند و در شهرهای بزرگ، حاشیهنشین شدند بهعنوان کارگر ساده در کارخانهها به کار مشغول شدند.»
با کمی جستوجو در حوزهی تاریخنگاری معاصر ایران متوجه میشویم کتابهای بسیاری در زمینهی تاریخ این دوران از ایران نوشته شده است ولی ایران بین دو انقلاب نسبت به سایر کتابها از توجه بیشتری برخوردار است؛ زیرا جزییات بیشتری از اتفاقات سده اخیر را بازگو میکند. این کتاب علاوه بر اینکه برای علاقهمندان به تاریخ شامل اطلاعات و جزییات زیادی است برای کسانی که میخواهند مطالعه تاریخ معاصر را شروع کنند، هم مناسب است. گروهی از افراد معتقد هستند دکتر آبراهامیان این کتاب را با جانبداری نوشته است و از واقعیتهایی چشمپوشی کرده است. مخالفت این دسته از منتقدین به این دلیل است که آبراهامیان در این کتاب بیش از حد دربارهی سیر ظهور و سقوط حزب توده به عنوان یکی از احزاب چپ ایران نوشته است.
«نشر نی» اولین بار این کتاب را در سال 1378 با ترجمه «احمد گل محمدی» و «محمدابراهیم فتاحی» منتشر کرده است.
نشر نی در مقدمهی کتاب تاکید کرده است:«آن چه آثار و تحقیقات یرواند آبراهامیان و به ویژه ایران بین دو انقلاب، مهمترین اثر وی، را از بسیاری آثار منتشر شده دیگر در این دوره متمایز میسازد زمینه خاص بررسیهای اوست و سابقه علائق وی؛ نخست آن که در رویکرد به فراز و نشیبهای تاریخی ایران معاصر، زمینه کار را بر جامعهشناسی سیاسی نهاده و پرسشهایی را مد نظر دارد که حاصل تحقیق را به صرف بازسازی رخدادها محدود نمیکند. و دیگر آن که مطالعات و بررسیهای خود را در زمینه تاریخ معاصر ایران سالها پیش از آشکار و غیرقابل اجتناب یافتن این موضوع، یعنی از مدتها قبل از انقلاب، آغاز کرده است. بخشی از این بررسیها که در همان ایام به صورت مقالههایی منتشر شدند ومورد بحث و نقد قرار گرفتند بدنه اصلی این کتاب را تشکیل میدهند.»
«احمد گلمحمدی» یکی از مترجمان این کتاب، فارغالتحصیل رشتهی جامعهشناسی سیاسی از دانشگاه تهران است که در دانشگاه بهعنوان دانشیار تدریس میکند. از کتابهای دیگر «احمد گل محمدی» که pdf آنها در فیدیبو موجود است میتوان به «چیستی، تحول، و چشمانداز دولت»، «جهانی شدن، فرهنگ، هویت» و «درآمدی بر فلسفه تاریخ» اشاره کرد.
همچنین فایل صوتی کتاب ایران بین دو انقلاب منتشر شده است.
سال بعد از اولین انتشار، «نشر مرکز» ناشر این کتاب، کتاب ایران بین دو انقلاب را با ترجمهی «كاظم فیروزمند»، «حسن شمس آوری» و «محسن مدیر شانه چی» منتشر کرد. «کاظم فیروزمند» از نویسندگان و مترجمان پرکار ایرانی است که تا به الان بیش از پنجاه اثر از او به چاپ رسیده است. او همراه با تحصیل در رشتهی ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی مشهد، زبان انگلیسی را آموخته و به مترجمی روی آورده است. اولین ترجمهی فیروزمند، «دوزخ» از «بورخس»، نویسندهی آرژانتینی است.
متاسفانه کتاب صوتی ایران بین دو انقلاب اثر یرواند آبراهامیان در فیدیبو موجود نیست، اما شما میتوانید نسخه الکترونیک کتاب ایران بین دو انقلاب را در سایت فیدیبو برای خرید و دانلود پیدا کنید.
حزب اصلاح طلب، وارث حزب اعتدالیون پیشین بود. رهبری این حزب را که از برنامه محافظه کارانه مشابهی پشتیبانی میکرد، روحانیون برجسته، تجار ثروتمند و اشراف زمیندار برعهده داشتند: مدرس، واعظ جسوری که همیشه تاکید میکرد که نمیتواند عقاید مذهبی خود را از تصمیمات سیاسی جدا سازد؛ شاهزاده فیروز فرمانفرما که پس از عزل سید ضیا مستقیما از تبعید به مجلس جدید آمده بود؛ احمد قوام السلطنه، برادر کوپکتر وثوق الدوله و زمیندار بزرگ گیلان و کسی که به عنوان تحصیل کردهای جوان در دربار مظفرالدین شاه با خواستهای مشروطه خواهان در سال 1905 موافق بود و در واقع اعلامیه شاهی اعطای مشروطه، به خط زیبا و استادانه او نوشته شده بود؛ مرتضی قلی خان بیات سهام السلطان، یکی از زمین داران بزرگ نواحی مرکزی ایران؛ سید احمد بهبهانی، فرزند مجتهد معروف که در سال 1289 کشته شد؛ سید مهدی فاطمی السلطنه از زمینداران ثروتمند اصفهان؛ و داماد ظل السلطان قدرتمند؛ و علی کازرونی صدرالسلام از تجار موفق و مرفه بوشهر.
این محافظه کاران، اکثریت مجلس چهارم را تشکیل میدادند. جالب اینکه، موفقیت این گروه نتیجه همان قانون انتخاباتی بود که اصلاح طلبان در دوران پرهرج و مرج مجلس سوم تصویب کردند. این قانون جدید با اعطای حق رای به همه مردان، از جمله روستاییان، ناخواسته، نخبگان روستایی را تقویت کرد.
فرمت محتوا | epub |
گوینده هوشمند (AI) | راوی |
حجم | 7.۲۱ مگابایت |
تعداد صفحات | 709 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۲۳:۳۸:۰۰ |
نویسنده | یرواند آبراهامیان |
مترجم | محمدابراهیم فتاحی |
مترجم دوم | محمد ابراهیم فتاحی |
مترجم سوم | احمد گل محمدی |
ناشر | نشر نی |
زبان | فارسی |
عنوان انگلیسی | Iran between two revolutions |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۶/۰۲/۰۴ |
قیمت ارزی | 6 دلار |
قیمت چاپی | 320,000 تومان |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
روایت اصلی تاریخ را باید از لابلای خطوط نوشته شده و حوادث پررنگ شده فهمید، آنجایی که لزوما به قالب کلمات نمی ریزد اما تفکر سیستمی مورخ را در ترکیبی از اتفاقات و تحلیل ها و جزئیات می توان یافت و شاید برای علاقه مند به تاریخ، خواندن روایت های موازی و نقطه نظرهای مختلف را حیاتی کند برای من اما خواندن این کتاب، روایتی موازی برای کتاب "نبرد قدرت در ایران" بود تا در آنجا که تفکر چپ گرایی به راحتی منکوب و کنارگذاشته شده و روایتی یک طرفه به نفع روحانیت عرضه شده، راهی برای فهم بهتر واقعیت های جریان های چپ گرایانه به خصوص حزب توده فراهم شود. تفاوتها بین دو کتاب هم چشمگیر است، مثلا آنجا که دلیل مصدق برای عدم استفاده از مردم در کودتای ۳۲ را جلوگیری از عدم خونریزی میداند، در حالیکه در آنجا غرور مصدق! و اطمینانش به فعالیتهای خود عنوان شده بود، یا اینجا آیت الله بروجردی را طرفدار شاه میداند که بعد از وفاتش جا برای فعالیت سیاسی روحانیون باز شد در حالیکه آنجا حرف از جدادانستن سیاست و دین است با این تفسیر، کتاب خواندنی های بسیاری دارد. از دوران مهم اما فراموش شده کتاب دیگر یعنی سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲ که همه از بهم ریختگی اش می گویند تا از کنارش بگذرند، اما دورانی اثرگذار و مهم است، تا نقش مهم افرادی مانند قوام و ضدیت هایش با شاه که نبرد قدرت را تا انتهای دوران مصدق هم تحت تاثیر قرار داد. تحلیل طبقاتی از نیروهای درگیر در انقلاب و عوامل سبب ساز انقلاب اسلامی هم نگاهی جدید بود، مخصوصا آنجا که برخلاف دیگران، زمینه ساز اصلی حرکتهای مردمی در مسیر انقلاب را نه کشتار مردم در جریان حرکتهای روحانیون، بلکه فعالیت های کانون نویسندگان می داند فارغ از این نکات خوب، نوسانی در کیفیت متن مشاهده میشود، برخی فصل ها با تحلیل هایی روشنگر، و در مقابل برخی فصل ها با آمارهای جزئی و جزئیاتی خسته کننده که در فصل مربوط به حزب توده به اوج خودش می رسد. نظرش درباب برخی شخصیت ها - مثلا درمورد شریعتی که اطلاعات و مطالعه من بیشتر بوده - التقاطی به نظر می رسد و چندان قانع کننده نیست. بعلاوه، برخی از تحلیل ها در بخش های مختلف کتاب هم چندان سازگار به نظر نمی رسند، مثلا دلیل اصلی انقلاب را توسعه نیافتگی سیاسی پابه پای توسعه اقتصادی و اجتماعی میداند، درحالیکه در انتهای کتاب و توصیف شرایط نزدیک به انقلاب، تحلیل ها کاملا اقتصادی و بر پایه ضعفهایی است که طبقه کارگر را به خیابان ها کشاند. با همه این تفاسیر، برای رویکردی جدید و طبقاتی از دوران معاصر شاید یکی از بهترین گزینه ها باشد
عاقل را اشاره ای کافیست.بلاتکلیفی ایرانیان ادامه دارد.فلسفه در جامعه ایرانی سیر نزولی داشته است.آیا ایرانیان با سایر مردمان جهان تفاوت دارند؟ آیا منطقه جغرافیایی ایران مهم است؟ آیا ما دشمن داریم ، دلیل دشمنی آنها چیست، دشمنی انها قدمت تاریخی دارد یا با توجه به تغییر لباس مردمان ایران دشمنی آنها متغیر است؟ نوع برخورد با دشمنان ایران چگونه باید باشد ؟ دلیل عقب ماندگی ایران تنبلی است؟ یا عقب مانده نگه داشته میشویم؟ خیانت های هموطنان را چگونه هضم کنیم ؟حافظه تاریخی ایرانیان چرا در حد کودکان هم نیست؟ ایا ایرانی بودن افتخار است؟ چگونه میتوان یک ایرانی بود؟ چگونه میتوان یک ایرانی نبود؟ سوال، تفکر، پاسخ، هم آهنگی ، عمل در یک جهت
متأسفانه این کتاب تبدیل به کتاب مرجع تاریخ در دانشگدههای علوم انسانی سرتاسر ایران شده. نگاهی سراسر جانبدارانه از نویسندهای چپگرا. یرواند آبراهامیان تاریخ نگار مارکسیست که از اساتیدش در انگلستان برای نگارش این کتاب تاثیر گرفته. یکی از استاتید او، ادوارد پالمر تامپسون، از اندیشهپردازان کلیدی حزب کمونیست بریتانیا و مولف کتاب مشهور «تاریخ طبقه کارگر در انگلستان» است. آبراهامیان همچنین عضو کنوانسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی بود که فعالیتهای رادیکال این گروه چپ، در راستای مخالفت با حکومت پهلوی بود. خواندن این کتاب البته ممکنه اطلاعات جزئی و آماری مناسبی در خصوص برخی جزئیات بیاهمیت داشته باشه اما نگاه و قلم جانبدارانه نویسنده این اثر رو از بیطرفی بسیار دور کرده.
این کتاب خواننده را با عوامل تاریخی و اجتماعی موثر در سیاست و فرهنگ ایران از دوره قاجار تا انقلاب پنجاه و هفت اشنا می کند. گرچه در ابتدا قرار بوده تحقیقی بر دلایل و ریشه قدرت گرفتن حزب توده در ایران باشد، بسیار از آن فراتر رفته و تبدیل به یکی از بهترین کتاب های تاریخ تحلیلی ایران معاصر شده است . در واقع نویسنده صرفا به دنبال داستان پردازی تاریخی نبوده ، بلکه هدفش واکاوی دلایل و پس زمینه های اجتماعی اتفاقات تاریخی است .
واقعا چرا همه کتابای به درد بخور انقد گرونن؟ چرا تو طرح های کتاب رایگان یه کتاب تاریخی رایگان نمیشه؟ چی مبشه اگه مردم بتونن این کتابارو بخونن؟ ؟
یکی از بهترین کتاب های این دوره از تاریخ ایران
به تجربه من کتاب هایی که تم سیاسی در باره ایران دارن در داخل با سانسور زیاد منتشر میشه
این کتاب هم در راستای حزب توده نوشته شده و مترجم هم الحق و الانصاف کم نگذاشنه. خواندن این گونه مطالب فقط کمک کنه تا بدونیم در اندیشه های سیاسی چپچه میگذره. به جای به اونچه که گفتند به اونجوری که گفاتند توجه کنیم. متوجه میشیم که چرا این اندیشه ها در تمام دنیا شکست خورده هستند و مدافعان فراری اونها اتفاقا در هیچ کشور توده ای و کمونیستی نیستند .همه یا در امریکا و یا در ارومای سوسیالیستی هستند
من تازه مطالعه این کتاب رو شروع کردم. همین صفحات اول متوجه شدم شماره ه ای مرتبط به پینوشتها نه به پینوشت مربرط به خودش مرتبط هست و نه از صفحه پینوشتها وقتی روی لینک شماره کلیک می کنی به صفحه اصلی خودش برمی گرده. از فیدیبو درخواست می کنم سریعتر این مشکل رو برطرف کنه تا بشه از پینوشتها در جای خودش استفاده کرد ... سپاس
تحریف تاریخ ...