نخستین درسهای حقوق با «مقدمه علم حقوق» شروع میشود. این درس الفبای حقوق و شامل مقدماتی است که با استفاده از آن میتوان حقوق را شناخت و آن را فرا گرفت.
با توجه به این که حقوق نیز مثل هر علم دیگر، در حال تحول است برای حفظ پویایی این علم یا باید اثری را که قبلا تدوین شده با آن تطبیق داد و یا با هر تحول تالیفی نو پدید آورد.
در کشورهای اروپایی کتب حقوقی، به ویژه آنهایی که جنبه درسی دارد اغلب توسط گروهی از محققان تدوین و پس از آن توسط نویسندگان دیگر مورد تجدید نظر قرار گرفته و اثری که با زحمت زیاد تالیف شده قابل استفاده باقی میماند. ولی در کشور ما که مولفان یا کمتر اجازه میدهند و یا اصلا اجازه نمیدهند آثارشان مورد ارزیابی یا تجدیدنظر قرار گیرد به ناچار هر نویسنده باید برای طرح نظرات خود به تالیفی تازه بیندیشد؛ کاری که در هر حال خالی از نقص نیست.
به همین جهت، با آنکه درباره مقدمه علم حقوق تاکنون کتابهای زیادی نوشته شده، و بعضی از آنها شهرت بیشتری به دست آوردهاند و در دانشکدههای حقوق تدریس میشود، بدون شک کار انفرادی همیشه نواقصی دارد، که رفع نمیشود مگر در صورت فراهم آمدن امکان همکاری محققان در یک اثر علمی، و نقد و بررسی آن توسط صاحبنظران.
سالها تدریس مقدمه علم حقوق، و اشکالات و ابهاماتی که در این درس برای دانشجویان پیش میآمد، مولف را بر آن داشت تالیفی مستقل را در این زمینه تهیه و در اختیار آنها قرار دهد.
مؤلف در تدوین کتاب حاضر سعی کرده، ارتباط موضوعات درس با یکدیگر، ساده و قابل فهم بودن مطالب برای دانشجویانی که در ابتنای راه هستند، ابتدای موضوعات کتاب بر مبانی حقوق کشورمان، به ویژه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قوانینی که پس از انقلاب تصویب یا اصلاح شده، خودداری از اقتباس آثار نویسندگان اروپایی و در عین حال استفاده از نظرات و استدلالهای آنها را در موارد ضروری رعایت کند.
با اینهمه برای رفع نواقص این تألیف به فضل خداوند متعال امیدوارم و از او یاری می جویم.