- یک فیلسوف، یک روشنفکر دینی و یک متخصص در عرفان اسلامی:
دکتر «ناصر مهدوی»، اسلامپژوه، مفسر و شارح مثنوی، اندیشمند و نویسندهی ایرانی است که خود دکترای عرفان اسلامی دارد و در دانشگاه شهید بهشتی به تدریس در این رشته نیز مشغول بوده است. علاوه بر شهید بهشتی، دکتر مهدوی سابقهی استادی در دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد تهران را نیز دارد. او نتایج پژوهشهای خود را از سه راه دیگر نیز با دیگران به اشتراک گذاشته است. او در چندین سخنرانی، دربارهی مولانا به بحث پرداخته و حیات و آثار او را از زوایای مختلف بررسی کرده است. چندین مقاله منتشر کرده که برخی در باب اسلام و قرآن بودهاند، برخی دربارهی مولانا و بهطور ویژه، مثنوی معنوی او، و در چندی نیز از ارتباط اسلام و عرفان با مولانا و مثنوی او سخن گفته است. او در آغاز دههی نود انتشار کتاب را آغاز کرد و تا به حال، هشت اثر هم منتشر کرده است که از این قرار هستند: «هوش عاطفی (هیجانی)»، «اینک حسین آینهی زندگی: نگاهی دیگر به واقعهی عاشورا»، «زیباترین ابیات قصههای مثنوی»، «راز محبت و آشنایی در غزلیات حافظ»، «زیباترین قصههای مثنوی»، «ابراهیم، طعم انسانیت»، «یاد مرگ: پنجرهای رو به زندگی» و «مولانا و حکایت رنج انسان».
- دعوت به اندیشهورزی برای جا نماندن در لابه و زاریِ صِرف:
«اینک حسین آینهی زندگی» از اولین آثاری بود که ناصر مهدوی به دست چاپ سپرد و انتشارات کویر نخستین نسخهی آن را سال ۱۳۹۲ منتشر کرد. ناگفته پیداست که دین و باورهای دینی بخشی تأثیرگذار بر فرهنگ مردم این سرزمین کهن است و با پذیرش این اصل مهم که تحول در فرهنگ، مناسبترین بستر برای تحول در سایر جنبههای زندگی است، همه باید تلاش کنیم تا درکی روشنتر و معقولتر از تمام جنبههای فرهنگ، خصوصاً فرهنگ دینی این مرز و بوم ارائه نماییم. در این میان، امام حسین و حادثهی عاشورای سال ۶۱ هجری قمری از امتیاز ویژهای برخوردار است. چراکه محبت این امام سرافراز، قرنهاست در قلب پیر و جوان این مرز و بوم میجوشد و به آنها گرمی و روشنایی میبخشد. مردم ما با دل و جان به امام حسین و اهل بیت و یارانش عشق میورزند و در اندوه حادثهی عاشورا اشک میریزند و عزاداری میکنند. ولی افسوس که در برخی مواقع، نفس عزاداری و سوگواری، بر اندیشهورزی و درک و تحلیل این حادثه غلبه میکند و بهجای آموختن از حسین و پیروی از او در راه عزت نفس و سلامت دل، بیآنکه عبرتی گرفته باشند، در حد همان لابه و زاری جا میمانند. در حالی که امام حسین در پی اصلاح و دستیابی به یک زندگی شرافتمندانه بوده و آدمیان را به زیستن اخلاقی و سرافرازانه دعوت میکند و رعایت حقوق انسانها و فراهم کردن اجتماعی پاکیزه و عدالتمحور را برای رستگاری انسانها پیشنهاد میکند.
- نگاهی دیگر به واقعهی عاشورا:
دکتر ناصر مهدوی در اثر خود «اینک حسین آینهی زندگی» تلاش کرده تا ضمن بیان گزارشی مختصر از واقعهی عاشورا و نیز یادآوری اندیشهی اندیشهورزان بزرگ و توانایی که پیرامون عاشورای امام حسین مطالبی ارزنده عنوان کردهاند، به این مسئلهی مهم بپردازد که امام حسین الگویی است برای همهی آنهایی که مایلند سرافراز و آزاد زندگی کنند؛ الگویی است برای کسانی که در پی زندگی مطلوب و شرافتمندانه بیقراری میکنند و حاضرند سختی و مرارت بسیار تحمل کنند، ولی حاضر نیستند با ذلت و فرومایگی زندگی کنند. آدمیانی که بر گِرد خدا حلقه میزنند و به دور او میچرخند و به حرمت انسانی و زندگی عادلانه احترام میگذارند و اهتمام میورزند. دکتر مهدوی پس از مقدمه، در سه فصل کلی، اندیشههایش را مطرح کرده است. فصل نخست گزارشی است مختصر، از واقعهی بزرگ عاشورا. فصل دوم آراء متفکران پیرامون واقعهی عاشورا را بررسی میکند. و سپس بخش اصلی کتاب یعنی «حسین، آینهی زندگی» آغاز میشود و کتاب، پس از بررسی کامل واقعهی عاشورا از منظرهای گوناگون و با در نظر گرفتن تمام جوانب آن حادثهی عظیم، به پایان میرسد. طرح اینگونه اندیشهها میتواند در احیاء و بازسازی و نیز شکلگیری قرائتی عقلانی و انسانی از مفاهیم دینی و رویدادهای مهم تاریخ فرهنگ دینی ایران مؤثر افتد و در زیستن اخلاقی بیشتر و دستیابی به زندگی مطلوب و انسانی، کمکی هرچند اندک در مسیر حیات مردم این سرزمین به شمار آید.
- با صدای نویسنده:
کتاب صوتی «اینک حسین آینهی زندگی» اثر «ناصر مهدوی»، نتیجهی همکاری نشر صوتی آوانامه و «انتشارات کویر» است که در آن نویسنده اجرای کتاب را نیز بر عهده داشته است.