درباره مجموعه خیلی دور، خیلی نزدیک، مادربزرگ ها و پدربزرگ ها جلد 1
مجموعهی «خیلی دور، خیلی نزدیک» تاریخ شفاهی ۵۰ سال اخیر ایران است در آیینهی خاطرات تعدادی از دانش آموختگان دانشگاه صنعتی شریف که همگی با هم در سال ۱۳۶۹ وارد رشتهی مهندسی شیمی شدهاند و هم اکنون در پایان ۵ دهه از زندگی خود قرار دارند. هر کتاب از این مجموعهی متنوع و جذاب به موضوعی اختصاص دارد و این کتاب با موضوع مادربزرگها و پدربزرگها نخستین کتاب مجموعه است. جرقهی این مجموعه از گفتگوهای فضای مجازی و یک گروه واتساپی متشکل از همین افراد زده شد. خاطراتی که جسته و گریخته عنوان میشدند و بعضاً بسیار جذاب بودند اما در این فضای جدید که همه چیز آن به سرعت در گذر است، در لابهلای انبوه گفتگوهای روزمره گم میشدند و غیر قابل دسترس. موضوع ابتدا در حد آرشیوی از مطالب مفید بود که ممکن بود در آینده ارجاعی به آنها صورت بگیرد. اما رفتهرفته ایدهای شروع به شکل گرفتن کرد.
وجود بیش از چهل متخصص میانسال که هر کدام در گوشهای از این دنیای پهناور ساکن بودند، از استرالیا در شرق نیمکرهی جنوبی تا کانادا در غرب نیمکرهی شمالی و از شمال تا جنوب و شرق تا غرب و مرکز ایرانزمین غنیمتی بود برای یک حرکت فرهنگی. شاید کمتر بتوان چنین افرادی را حول یک محور در کنار هم قرار داد. اشخاصی که سابقهی آشنایی جمعی آنها در این ۵ دهه از زندگی، ۳ دهه قدمت دارد. در حالی که هر کدام در ۳ دههی قبل از یک فرهنگ و خانواده از سراسر ایران در یک دانشگاه جمع شده بودند، در معرض فرهنگ و آموزشی یکسان در یکی از ویژهترین دانشگاههای کشور قرار گرفته و سپس در مشاغل مهم فنی و اقتصادی در شرکتها و صنایع مختلف کشور مشغول به کار شده و تعداد قابل توجهی از آنها به زندگی و کار حرفهای خود در سایر کشورها ادامه دادند. همین ویژگی و تجربهی ذیقیمت جمع شده در گروه این ایده را پرورش داد که خاطرات و نگرش این افراد در موضوعات مختلف میتواند آیینهای از تاریخ ایران باشد. رویکردی متفاوت به نگارش تاریخ شفاهی ایران. این مجموعهی ارزشمند در اولین قدم با همکاری گروهی ۳۷ نفر از دانشآموختگان مذکور آغاز شده است و از این جهت شاید بتوان آن را بینظیر یا حداقل کمنظیر دانست. کتابی که ۳۷ نویسندهی مهندس در نگارش آن نقش داشتهاند و در عناوین بعدی میتواند تعداد بیشتری از همدورهاهای ورودی سال ۱۳۶۹ رشتهی مهندسی شیمی را همراه خود سازد.
توسعهی فرهنگ کتابخوانی در زمانهای که دلایل مختلف باعث کاهش کتابخوانی در بین آحاد جامعه شده است، هدفی جانبی است که گروه ما امیدوار است در حد بضاعت خود ضمن کسب تجربهای شیرین به آن دست پیدا کند. امیدواریم این تجربه توسط سایر گروهها و جوامع متخصص و دغدغهمند مورد الگوبرداری قرار گیرد.
«مادربزرگها و پدربزرگها» در برگیرندهی دورهای ۱۰۰ ساله از تاریخ ایران در قالب خاطرات است. خاطراتی که تصویری شفاف و روشن و بی آلایش و سانسور را از گذشته در اختیار نسل نو قرار داده و برای نسل قبل یادآور شیرینی و صمیمیت زندگی در این سرزمین زیباست.