اضطراب عبارت است از یک احساس پراکنده و مبهم هراس و دلواپسی با منشأ ناشناخته که به فرد دست میدهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختی فیزیولوژیکی است. وقوع مجدد موقعیتهایی که قبلا استرسزا بودهاند، یا طی آنها به فرد آسیب رسیده است، باعث اضطراب در فرد میشود. اضطراب شایعترین اختلال قرن است که در هر سنی دیده میشود و از هر هشت کودک یک نفر مبتلا به اختلالات اضطرابی است. این اختلالات متنوعاند. البته داشتن اضطراب و گذر از آن بخشی از دوران کودکی است، مثلاً خیلی از کودکان از موجودات خیالی میترسند، یا نگران سلامت خود و والدینشان هستند و ...، اما مهم این است که این نگرانیها موقت و گذرا است. در اختلالات اضطرابی، نگرانیها به طور مستمر و مداوم وجود دارند و باعث اختلال در عملکرد روزانهی کودک مثل صحبت کردن در مهدکودک و کلاس، اجتناب از بازی کردن با همسالان، ترس از خوابیدن بعد از تماشای فیلم ترسناک و ... میشوند.
علائم مهم بروز اضطراب در کودکان
• به بدترین گزینه فکر میکنند
اگر برای بچهها مشکلی پیش بیاید، همیشه به بدترین گزینه فکر میکنند. به جای اینکه امیدوار باشند، ناامیدی همهی وجودشان را فرامیگیرد.
• مثل همیشه غذا نمیخورند (بدغذایی)
عادتهای غذایی کودکان هم شبیه بزرگسالان به احساساتشان بستگی دارد. کودکانی که اضطراب دارند، ممکن است به صورت ناگهانی از غذایی که همیشه دوست داشتند، بدشان بیاید یا نسبت به وعدهی غذایی خود وسواس زیادی به خرج دهند. کودکان مضطرب تمایل دارند مخفیانه غذا بخورند، در این صورت میتوانند خودشان انتخاب کنند یا به شکلی که میپسندند، غذا بخورند.
• مشکلات جسمی پیدا میکنند
بیشتر کودکانی که اضطراب دارند از یکسری مشکلات جسمی هم شکایت میکنند، مثل سردرد، دل درد و درد ماهیچهها. این علائم ممکن است باعث شود که فرزندتان نتواند به مدرسه برود یا در کلاسهای فوق برنامهاش شرکت کند. واکنشهای فیزیکی نسبت به اضطراب زمانی در فرزندتان نمایان میشود که او نتواند در مورد احساسش با کسی صحبت کند. شاید شما هم عصبی شوید و تصور کنید فرزندتان وانمود میکند که مریض است، اما درواقع این اضطراب است که در پس این علائم نهفته است.
• کج خلق میشوند
اگر فرزندتان در تکلم مشکل داشته باشد یا نتواند احساسش (عاملی که سبب اضطرابش شده است) را در قالب کلمات بیان کند، ممکن است تندخو و بداخلاق شود.
• مشکلات را بزرگ میکنند
تفکرات منفی خودش را گسترش میدهد و بیش از حد بزرگ میکند: «من هیچ چیز را درست انجام نمیدهم» یا «چرا من همیشه این قدر بدم؟»....
-از من کتاب-