روانشناسی رشد یکی از شاخههای بسیار مهم در حوزه روانشناسی است. این رشته تمامی جنبههای سلامت و بیماری را در گستره زندگی مدنظر قرار میدهد و درعینحال، بر ارتقا و حفظ سلامت، بهویژه با تأکید بر ایجاد رفتارهای سلامت در افراد، متمرکز است. کتاب روانشناسی رشد (نوجوانی، بزرگسالی) نظریههای رشد، رشد جسمانی و فیزیولوژیکی، اختلالهای روانی و رفتاری در بین نوجوانان تا پایان زندگی را بررسی میکند.
هر فردی برای آشنایی روند رشد و سلامت فکری خود به آشنایی با بخشهایی مختلفی از روانشناسی احتیاج دارد. رشد اجتماعی، روانی و شناختی بخشهای مهمی است که در شاخه روانشناسی رشد قرار میگیرد. در سالهای اخیر نیز دانشجویان بسیار زیادی در رشتههای مختلف روانشناسی، علاقهی فراوانی به روانشناسی رشد نشان دادهاند. این علاقه همچنین در بین دستاندرکاران آموزشی و حتی عامهی مردم بیشتر شده است.
مطالب کتاب حاضر که در پنج بخش عرضه شده است بهنوعی سعی در جبران کمبود منابع در حوزه روانشناسی رشد داشته است. در بخش اول کتاب به تاریخچه و نحوهی شکلگیری رشد جسمانی، شناختی و اجتماعی در دوران نوجوانی پرداخته شده است، همچنین نظریهها و مفاهیم متعددی دراینخصوص مطرح میشود. در بخش دوم معنای موضوع رشد شخصیت در دوره جوانی علاوه بر مباحث دیگر مورد ارزیابی قرار میگیرد. بخش سوم به بررسی تعاریف، رشد جسمانی و فیزیولوژیکی، شناختی و اجتماعی تأثیر آن در دوره میانسالی بررسی میشود. تغییرات فیزیولوژیکی مانند فشارخون و تولید کورتیزول، نحوهی اندازهگیری استرس در محیطهای آزمایشگاهی و طبیعی و مقایسهی سنجههای فیزیولوژیکی و خودسنجی میپردازد. در دو بخش پایانی این کتاب که به موضوعات و مفاهیم در پیری اختصاصیافته است، علاوه بر مرور فرایند پیری، مباحثی تحت عناوین مرگ و داغدیدگی ارائه شده است.