- انسان در جهان، جهان در انسان:
«سون اریک لیدمان» استاد تاریخ عقاید و علوم دانشگاه گوتنبرگ است که سال ۱۹۳۹ در سوئد متولد شده. او پیش از آنکه کار دانشگاهی خود را آغاز کند، برای مدتی سردبیری بخش فرهنگی یکی از روزنامههای بزرگ کشورش را به عهده داشت و چند مجموعهی شعر و مقالات ادبی نیز منتشر کرد. سپس او در سال ۱۹۶۶ دکترای خود را با رسالهای تحت عنوان «حیات ارگانیک در مباحث فلسفی آلمانِ سالهای ۱۷۹۵ تا ۱۸۴۶» دریافت کرد. پس از آن وی تا کنون، چندین کتاب و مقالهی علمی و فلسفی با نام لیدمان منتشر شده است. او در «جهانی برای بازیافتن» به زندگی و فعالیتهای کارل مارکس پرداخته، «در سایهی آینده» را دربارهی تاریخ مدرنیته نوشته است، در کتاب «دربارهی دانش انسان و سبکی فکر، سنگینی واقعیت» به مفهوم آزادی پرداخته، در اثر دوجلدی و حجیمش «بازی تضادها» فلسفهی فردریش انگلس و علوم قرن نوزدهم را تحلیل کرده و بالاخره «تاریخ عقاید سیاسی» لیدمان، دربردارندهی یک بررسی اجمالی از اندیشهی سیاسی فیلسوفان غربی از آغاز تا عصر حاضر است.
- از دولتشهرهای یونان قدیم تا فمینیسم و نئوکنسرواتیسم:
کاری که سون اریک لیدمان در تاریخ عقاید سیاسی کرده است، از چند نظر حائز اهمیت است. نخستین اهمیت آن، همان چیزی است که از عنوان کتاب استنباط میشود. او عقاید سیاسی را از آغاز شکلگیری تا به حال، فهرست کرده و هریک را توضیح داده است. اما آنچه مخاطبان این کتاب را گستردهتر از صِرف علاقهمندان به فلسفه و سیاست میکند، اول زبان روان اوست و دوم اینکه نویسنده در توصیف عقاید سیاسی، متفکران آن اندیشه را به مخاطب معرفی کرده و اصطلاحات و واژگان لازم را هم بهتفصیل شرح داده است. همانند عموم کتب حوزهی تاریخ فلسفه، این کتاب هم از یونان باستان آغاز میکند، در شانزده فصل ادامه مییابد و به دوران پس از سقوط کمونیسم و جنبشهای سیاسی قرن حاضر نیز میپردازد.
- از افلاطون تا هابرماس:
لیدمان فصل نخست کتابش را با محوریت افلاطون و ارسطوبه «یونان» اختصاص داده است. در فصل دوم به «ایدئولوژی دولتهای بزرگ» میپردازد. سومین فصل، حول محور مفاهیم «شهر خدا و شهر زمینی» میگردد. فصل چهارم از «تجدید حیات سیاست» سخن میگوید. نویسنده، پنجمین فصل را با «حکومت شهریار و فرمانبرداری» پیش میبرد و در فصل ششم با مرکزیت مونتسر از «ایدئولوژی شورشهای تودهای» حرف میزند. فصل هفتم به مفاهیمی چون «دولت، فرد و حقوق طبیعی» میپردازد و هشتمین فصل، از روسو و «عصر روشنگری» میگوید. فصل نهم با تمرکز بر هگل به «کنسرواتیسم» میپردازد. لیدمان در فصل دهم از جان استوارت میل و اسپنسر یاد میکند و دربارهی «لیبرالیسم» به بحث مینشیند. فصل یازدهم از «سوسیالیسم» میگوید و نامهای مارکس و انگلس به میان میآیند. دوازدهمین فصل این کتاب «آنارشیسم» نام دارد و فصل سیزدهم، با محوریت شخصیت هیتلر به «فاشیسم و نازیسم» میپردازد. نویسنده در فصل چهاردهم بار دیگر به بحث دربارهی «سوسیالیسم» بازمیگردد و این بار، برنشتین، لنین و مائو، محور صحبتهای او هستند. فصل پانزدهم از «لیبرالیسم و سوسیال کنسرواتیسم مدرن» حرف میزند و بالاخره در آخرین فصل کتاب دربارهی «سقوط کمونیسم و پس از آن» با مخاطب سخن میگوید.
- کتاب صوتی تاریخ عقاید سیاسی:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «نشر اختران» نسخهی صوتی کتاب «تاریخ عقاید سیاسی؛ از افلاطون تا هابرماس» اثر «سون اریک لیدمان» را با ترجمهی «سعید مقدم» و اجرای «تایماز رضوانی» تولید و منتشر کرده است.