- ناشناخته های ما در سخنرانی:
هنگام تصمیم برای صحبت کردن در جمع، ترسهای ما که همان ناشناخته های ما در این رابطه است، در سه دسته ی کلی تقسیم بندی می گردد:
* قضاوت های دیگران
* موقعیت های مخاطره آمیز
* اتفاقات ناگهانی
- قضاوت دیگران:
وقتی صحبت می کنیم، از اینکه مخاطبین ما چه قضاوتی در مورد ما دارند، ناآگاهیم و به همین خاطر دچار نگرانی و دلهره می شویم. ما می ترسیم که آیا حرفهای ما برای آنها مفید و شنیدنی هست یا خیر. ما نگرانیم که آیا در مورد ما فکر بدی می کنند؟
ما می ترسیم که نکند وقت آنها را تلف کنیم و نکند در آخر ناراضی باشند. ما نگرانیم که آیا این صحبتها می تواند به کار آنها آید. آیا آنها علاقه ای به شنیدن صحبت های ما دارند یا خیر؟
- موقعیت مخاطره آمیز:
موقعیت مخاطره آمیز، شرایط جدیدی ست که ما قبلاً در آن نبوده ایم و نسبت به آن شناخت کافی نداریم و از این رو احساس خطر می کنیم.
- مواجهه با مخاطبان:
یکی از مهمترین موقعیت های مخاطره آمیز در سخنرانی، مواجه شدن با مخاطبانی ست که قبلاً آنها را ندیده اید. مغز ما، افرادی که نمی شناسیم را به عنوان یک خطر در نظر می گیرد، در حالی که قرار است با آنها تعامل داشته باشیم.
هر چه تعداد این افراد بیشتر باشد و همگی نگاهشان به سوی ما باشد، ترس آورتر است.
مغز از خود می پرسد که چگونه می تواند اینهمه آدم را راضی کند و از این رو، قرار گرفتن در چنین موقعیتی را مخاطره آمیز می پندارد.
یکی از نگرانی های فرد اینست که اگر سؤالی بپرسند که جواب آنرا ندانم، چه باید بکنم و چطور از زیر بار این فشار خارج شوم؟
- حالت بعدی زمانی ست که یکی از مخاطبان برخورد تندی نماید. مغز تمام این حالتها را از قبل پیش بینی می کند و چون نسبت به مدیریت آن ناآگاه و ناتوان است، شروع به ترسیدن می کند، زیرا شأن و شخصیت خود را در معرض آسیب می بیند.
- غلبه بر ترس ها:
اگر نسبت به مخاطبان شناخت اجمالی بدست آوریم، ترسهای مواجهه با مخاطبان بسیار کمتر خواهد شد.
با دانستن اینکه مخاطبان ما از چه قشری هستند، در چه محدوده ی سنی قرار دارند و کسب و کارشان چیست، قادر خواهیم بود با زبان آنها همراه شویم و مطابق با شرایط آنان سخنرانی خود را ارائه نماییم.
در این صورت، شاهد موارد نگران کننده ای نخواهیم بود و در صورت بروز چنین مواردی نیز، در خواهیم یافت که اصطلاحاً مشکل از کجا آب می خورد.
سایر ترسهای ما در رابطه با "قرار گیری در موقعیت های مخاطره آمیز" عبارتست از "قرار گرفتن در فضای جدید"، که در این مقاله به آن پرداخته شده است.