درباره مجمع جهانی اهل بیت(ع)، نقش اهل بیت (ع) در بنیان گذاری جماعت صالحان جلد 6
نظام روابط گسترده اجتماعی و واجبات و حقوق مترتب بر آن، یکی از ارکان اصلی و پایه های مهمی به شمار می رود که از دیدگاه اسلام، جامعه انسانی بر آن استوار است.
منظور از روابط اجتماعی، مجموعه وظایف، آداب و سنن، حقوق و پای بندی هایی است که روابط کلی عموم مردم و جماعت صالح به عنوان اعضای جامعه بزرگ انسانی، همچنین شکل ارتباط و رفتار انسانی درون گروهی در میان اعضای جماعت صالح را تنظیم می کند.
این دسته از ارتباطات غیر از ارتباطاتی است که از پاره ای عهد و پیمان ها و عقود ناشی می شود; زیرا چنین روابطی به طور طبیعی حقوق، آثار و لوازم خاص به خود را دارد، مانند عقد ازدواج، خرید و فروش، اجاره، ولاء و غیره، یا حقوق و مسئولیت هایی که انسان ممکن است در اثر داشتن جایگاه یا شغل معینی به عهده بگیرد، مانند امامت، ولایت، بیعت، مدیریت، ضمانت و...
بنابر این نظام روابط اجتماعی عبارت از حدود، موازین و ضوابطی است که انسان، به وسیله آن، درک و فهم خود را از زندگی اجتماعی انسانی و مسئولیت متقابل خود را در قبال جامعه و تکامل آن ابراز می کند.
بدین ترتیب می توان گفت که نظام روابط اجتماعی چارچوب یا زیربنایی است که سایر ارتباطات خاص ناشی از عقود و التزامات ویژه یا مسئولیت های کلی، همه بر اساس آن استوار می شود و از این طریق است که این ارتباطات خاص می توانند نقش مطلوب خود را در زندگی انسان ایفا نموده، تکامل وی را محقق سازند؛ چرا که نظام روابط کلی خود تصحیح کننده روابط اجتماعی و روابط انسانی است.
- از متن کتاب -