جغرافیای سیاسی در میان رشتههای گوناگون علوم انسانی نسبتاً جدید است و قدمت آن را نمیتوان به بیش از دو قرن پیش به عقب برد. تألیف منابع اندک به زبان فارسی در این حوزه نشان از نیاز به تلاش علمی بیشتر در این زمینه در محافل دانشگاهی کشور عزیزمان دارد.
در این میان، پرداختن به موضوع جغرافیای سیاسی رژیم صهیونیستی در متون علمی بسیار کمیابتر است، که البته برای آن دلایل مختلفی را میتوان برشمرد. نخست آنکه متأسفانه نگاه به رژیم صهیونیستی و تحلیل مسائل گوناگون آن، متأسفانه در ایران کاملاً جزئینگر و محدود بوده است و نگاه جامعی که همۀ جوانب یک پدیدۀ خاص را در رژیم صهیونیستی موردتوجه قرار دهد، کمتر به چشم میخورد. همچنین دشمنی شدیدی که میان ایران و رژیم صهیونیستی وجود دارد (که البته برای آن میتوان ریشههای عمیقی برشمرد)، سبب شکاف عظیمی بین دو جامعه شده، که ضمن داشتن محاسنی، متأسفانه پژوهشگران را هم نسبت به آن فضا بیاطلاع کرده است.
این در حالی است که این مرزها و شکافها نباید پژوهشگران را از رسیدن به مقصود (که همان شناخت جامعۀ دشمن است) بازدارد. البته نباید از نقش زبان در شکلگیری این شناخت ناقص غافل شد؛ زیرا بخش عمدۀ منابعی که میتواند در شناخت مسائل رژیم صهیونیستی راهگشا باشد، به زبان عبری هستند و اغلب پژوهشگران، تحلیلگران و صاحبنظران در کشور، این زبان را فرانگرفته و در مواردی حتی از فراگیری آن گریزان هستند!
یکی از موضوعات تخصصی که پرداختن به آن کمک شایانی به تحلیل مسائل رژیم صهیونیستی میکند، مسئلۀ جغرافیای سیاسی رژیم صهیونیستی است. جغرافیای سیاسی نقطۀ تلاقی چندین شاخۀ علمی است که بهنوبۀ خود سبب پیچیدهتر شدن تحلیلها میشود، اما بررسی اصولی آن، برعکس، تحلیلگر را در درک بهتر پدیدهها یاری میبخشد.
به همین سبب، نگارش این کتاب بهعنوان سرآغازی برای شناخت ژئوپلیتیک رژیم صهیونیستی موضوعیت یافت. کتاب حاضر نتیجۀ برگزاری چندین دورۀ آموزشی در قالب کارگاههای فشردۀ چندینساعته بود که باعنوان «جغرافیای سیاسی» از سال ۱۳۹۸ در مؤسسۀ طور سینا و سپس مؤسسۀ طلوع حق، و پس از آن در دیگر مراکز پژوهشی برای محققان ایرانی و جمعی از فعالان در کشورهای اسلامی و محور مقاومت برگزار شد.
در مرحلۀ بعدی، محتوای این نشستهای آموزشی پیادهسازی شده و ضمن تدقیق مباحث، سرفصلهای جدیدتری به آن افزوده شد. همچنین باتوجهبه اینکه جغرافیا هستۀ اصلی مباحث این کتاب است، لذا نقشههای متناسب با موضوعات کتاب بهصورت اختصاصی طراحی شد تا به درک دقیقتر مباحث کمک کند.
در مطالعۀ جغرافیای سیاسی رژیم صهیونیستی نیاز به دانستن اصطلاحات تخصصی آن به زبان عبری وجود دارد، اما نوشتن این اصطلاحات در داخل متن یا بهصورت پاورقی منجر به ناهمگونی زیادی در متن کتاب میشد. ازاینرو در انتهای کتاب واژهنامۀ مختصری هم گنجانده شده که واژگان و اصطلاحات تخصصی حوزۀ جغرافیای سیاسی رژیم صهیونیستی بهصورت فارسی به عبری در آن ذکر شده است که میتواند در جریان تحقیق برای پژوهشگران مفید باشد.