فساد اداری پدیدهای پیچیده و دارای علل و آثار چندگانه است که در کشورهای مختلف نمودهای متفاوتی دارد و به نظر میرسد در همه نظامهای اداری که میزانی از اختیار نهفته است، وجود دارد.
فساد اداری، اگرچه کم و بیش در کلیه کشورهای جهان وجود دارد. ولی نوع، شکل، میزان و گستردگی آن در هر کشور متفاوت است. امروزه فساد اداری و مالی به یک معضل جهانی مبدل شده و دولتها آگاهند که فساد باعث آسیبهای بسیاری میشود و هیچ حد و مرزی هم نمیشناسد. این معضل، اقتصاد داخلی را فلج میکند، جریان توسعه را مختل میسازد، سازمانهای اداری را مورد تهدید قرار میدهد، اصل حاکمیت قانون را مخدوش میکند و حتی باعث تسهیل سایر تهدیدات علیه امنیت عمومی و اقتصادی یک کشور میشود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، اصلاح نظام اداری همواره بهعنوان یک اصل و ضرورت غیر قابل انکار مورد بحث و تأکید بوده که در نهایت، منجر به صدور فرمان تاریخی مقام معظم رهبری برای مبارزه با فساد اداری و اقتصادی گردید.
این کتاب در پی تبیین مفهوم و نقش فساد اداری و تأثیر آن بر رشد سیاسی، فرهنگی، اقتصاد و توسعه در جوامع است. به این منظور، ابتدا وارد ادبیات مفهومی شده، به تعریف فساد بهویژه فساد اداری که مانع اصلی توسعه و منشأ مفاسد دیگر میباشد، پرداخته و سپس به سطوح، انواع و مفهوم فساد در اسناد بینالمللی اشاره میشود. آنگاه در یک بحث کوتاه، علل و عوامل مؤثر در فساد اداری را بیان داشته و ضمن بررسی تطبیقی وضعیت فساد اداری در سطح جهانی و ایران، پیامدها و راهکارهای مبارزه با این پدیده ویرانگر را بیان داشته داشت.
شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر کاهش فساد در نظام اداری، بررسی این عوامل و سعی در ارایه راهحلها و راهکارهایی مناسب جهت کاهش فساد اداری و معیارها و شاخصهای اندازه گیری و درک فساد در فصلهای بعدی کتاب آمده است و در انتها مفاهیم اختلاس و ارتشاء مورد واکاوی قرار میگیرد.