اسم من تام هست و ۱۵ سال دارم. هیچوقت نگران بدنم نبودم تا زمانیکه وارد دبیرستان شدم. در ۸ سالگی کوتاه قدترین و لاغرترین فرد در مدرسه بودم و این موضوع را میدانستم چون در یک فعالیت کلاسی دانشآموزان از کوتاه قدترین تا بلندترین نفر مرتب شده بودند. من حتی از کوتاهترین دختر هم کوتاهتر بودم، از مسخره شدن بیزار بودم و نمیخواستم بهعنوان «کوتوله» صدا زده شوم. سپس به بلوغ رسیدم و شروع به رشد قدی و عرضی کردم. اکنون دیگر کوتاه قد نیستم ولی همچنان بهخاطر لاغر بودن مسخره میشوم. از این موضوع بیزارم و حتی نمیخواهم به مدرسه بروم. فوتبالیستی به مدرسه آمد و دربارهی تصویر بدنی، بلوغ و سلامت روان با ما صحبت کرد. او یکی از محبوبترین قهرمانان ورزشی من است. او هم در سن من مثل من بود ولی شرایط را خوب مدیریت نکرد. ولی اکنون ورزشکار بسیار مشهوری است و از همتیمیهای خود اندکی کوتاهتر است. او موفق شد، پس شاید من هم بتوانم.
این فصل با معرفی تصویر بدنی و برخی از اثرات آن آغاز شد، در ادامه به ارایه پیشنهاداتی برای فعالیتهای کلاسی در مدارس و منزل برای کودکان در همه سنین میپردازیم. توصیه میشود قبل از اجرای پیشنهادات و توصیهها برای کودکان و نوجوانان، فصل ۲ را مطالعه کنید تا ابتدا تصویر بدنی خود و اینکه چگونه روی شما تاثیر میگذارد را متوجه شوید. هرکسی یک تصویر بدنی دارد. تصوری که ما از احساسی که از ظاهر خود میگیریم. برخی از افراد تصویر بدنی کاملا مثبتی دارند و میتوانند ظاهر خود را دوست داشته باشند و آنرا تقدیر کنند ولی بعضیها تصوری مثبت از بدن خود ندارند و احساس میکنند مشکلی وجود دارد. شما دربارهی بدن خود چگونه فکر میکنید؟ بهعنوان مثال، اجزای بدن خود را دوست دارید؟ آیا احساس میکنید نیاز به تغییر دارد؟ آنچه که مهم است این است که تصور فرد از پیرامون بدن خود در مقایسه با آنچه که واقعا بهنظر میرسد، متفاوت است. بههمین دلیل است که کودک یا فردی که از نظر شما زیبا است، از دیدگاه خود فرد زشت باشد و بنابراین وقتی برای فردی از کلمهی «زیبا» استفاده میکنید ممکن است برای وی خوشایند نباشد، مخصوصا اگر مدت طولانی باشد که از تصویر بدنی خود ناراضی باشند.
تصویر بدنی، ترکیبی از عقاید یا افکاری است که شما دربارهی بدن خود میگویید، بههمراه چیزهایی که دربارهی ظاهر فیزیکی و آنچه که باید بهنظر برسید تا مورد قبول واقع شوید، میباشد. افکار و عقایدی که دربارهی ظاهر فیزیکی خود دارید، احساس شما را دربارهی بدنتان میسازد. گاهیاوقات افراد بهدلیل اینکه ظاهر بدن خود را دوست ندارند، احساس ناخوشایند میکنند. این یک تصویر بدنی منفی است که باعث میشود با خود خوشحال نباشید. افراد با تصویر بدنی مثبت، بیشتر در مورد خود و زندگی خود و آنچه که میخواهند روی آن کار کنند، مثبت میاندیشند. آموختن ارزش قایل شدن برای بدن خود و اینکه چهکاری برایتان انجام میدهد، باعث میشود راحتتر، با اعتمادبهنفس بالاتر و احساس بهتری در مورد خود داشته باشید! این کار به شما کمک میکند تا شیوهی رفتارهای مثبتی را برای کودکان و نوجوانان خود بهکار ببرید. این ذهن با تاکید بر ظاهر افراد میتواند به آموزش کودکان و نوجوانان در ارزش قایل شدن برای آنچه که هستند و نه آنچه که بهنظر میآیند، کمک کند. همچنین مهم است که بدن را برای آنچه که انجام میدهد، و نه آنچه که بهنظر میرسد، تقدیر کنیم. در این فصل بیشتر دربارهی ایفای نقش مثبت صحبت خواهیم کرد.
احساس ما درباره بدنمان میتواند روزبهروز و ساعتبهساعت بر اساس آنچه که انجام میدهیم، میپوشیم، کسیکه همراهمان هست، اینکه آیا فعالیت جسمانی داشتیم یا خیر، و یا آنچه که خوردهایم، تغییر میکند. ولی احساس ناخوشایند دربارهی بدن، برای سلامت خوب نیست. در مورد کودکان و نوجوانان مخصوصا باید احساس خوبی از خود و بدن خود داشته باشند، در غیر این صورت ممکن است در بزرگسالی با مشکلات سلامت روان مواجه شوند. اینجاست که بزرگسالان وارد میشوند که الگو و یاور کودکان برای به بیشینه رساندن تصویری مثبت از بدنشان باشند.
برای برخی از نوجوانان بلوغ دورهی بسیار سختی است. بسیار شایع است که در این دوره احساس خودآگاه داشته باشید چون بدن درحال تغییر است و شما روی آن خیلی کنترل ندارید. حتما بهخاطر دارید که در این دوره چه احساسی داشتید. برای مثال، ممکن است فکر میکردید که لگن شما بسیار پهن شده و همه اطرافیان به آن خیره شدهاند و گمان میکنند که چاق هستید یا اینکه سینههای شما بسیار بزرگ شده است، که این عوامل منجر به تشکیل احساس منفی درباره بدن میشود. یا در مورد پسران، نگرانی دربارهی تغییرات صدا و بدن و تاثیرات هورمونهایشان وجود دارد. برای نوجوانان بلوغ زودرس نسبت به همتایان شرمندهکننده است و میتواند منجر به مسخره شدن آنها شود. ولی میدانیم که نگرانیها دربارهی تصویر بدنی میتواند در کودکان، قبل از بلوغ، زمانیکه تغییرات را در بدن خود و دیگران احساس میکنند، بهوجوداید. برای مثال، نگرانیهای شایع در لباس چگونه بهنظر میرسند، باشد. برای والدین کمک کردن به کودکان در کنار آمدن با تغییرات بدنشان میتواند سخت باشد، بنابراین در این کتاب راهکارهای اختصاصی را برای کمک بهترویج تصویر بدنی مثبت در کودکان و نوجوانان ارایه خواهد شد. فصلهای خاصی برای توضیح مسایل خاص وجود دارد، اما در این فصل بهبرخی از مسایل تصویر بدنی و راههایی برای شناسایی آن توسط والدین، مراقبین، آموزگاران، مشاوران و سایر افرادیکه در زندگی کودکان تاثیرگذارند، اشاره خواهیم کرد. بیایید از کمی نزدیکتر به تاثیر تصویر بدنی بر کودکان و نوجوانان نگاه کنیم فهمیدن این مساله به شما در ترویج مدل مثبت و برقراری بهتر ارتباط با کودکان و نوجوانان در راستای تصویر بدنی، کمک خواهد کرد.