- نجاتیافته از هولوکاست:
«ادیت اوا اِگِر» معروف به ادی، روانشناسی اسلواک است که سال ۱۹۲۷ در شهر کوشیتسه متولد شده است. او که در خانوادهای یهودی متولد و بزرگ شد، در خلال جنگ دوم جهانی، همراه خانوادهاش به اردوگاه آشویتس فرستاده شد. والدینش در اردوگاه مرگ به قتل رسیدند، اما خوشبختانه ادیت توانست از آن مهلکه نجات پیدا کند. در سالهای بعد و در ایالات متحده او به تحصیل در رشتهی روانشناسی پرداخت و به یک متخصص PTSD یا همان اختلال اضطراب پس از حادثه بدل شد. او سال ۲۰۱۷ خاطرات خود را در کتابی با عنوان «انتخاب: امکانپذیر را در آغوش بگیر» منتشر کرد. کتابی که فروش قابل توجهی داشت. دومین کتاب اگر، «موهبت» یا «دوازده درس برای نجات زندگی» نام دارد و در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است.
- یک موهبت، یک تغییردهندهی زندگی:
رویکرد درمانی ادیت اگر از چهار اصل اساسی نشأت گرفته است: نخست از «مارتین سلیگمن» از بزرگان روانشناسی مثبتگرا و مفهوم «درماندگی آموختهشده» که توسط سلیگمن مطرح شده است. دوم از رویکرد «رفتاردرمانی شناختی» یا همان CBT که ادعا دارد افکار فرد، احساسات و رفتار او را شکل میدهند. سوم از «کارل راجرز» که یکی از اساتید تأثیرگذار بر نویسنده بوده و اهمیت حرمت نفس مثبت بیقید شرط را از او آموخته است و بالاخره چهارم «ویکتور فرانکل» که او نیز از بازماندگان اردوگاه نازیها بوده و در اثر درخشانش «انسان در جستجوی معنا» شرحی خواندنی از سرگذشتش در اردوگاه مرگ آورده است. کسی که اعتقاد دارد «بدترین تجربیات ما میتوانند بهترین آموزگاران ما باشند» و در کتاب خود نیز بهتفصیل بیان کرده چگونه ناامیدی مطلق اردوگاه را به انگیزهای برای خودسازی و درمان دیگران بدل کرده است.
- دوازده درس برای نجات زندگی:
فریدریش نیچه گفته بود: «خواهان سوختن در آتش خویشتن باش. بی خاکستر شدن، کِی توانی نو شد؟» ادیت اگِر کتابش را با شرحی از آنچه پیش از اسارت در اردوگاه نازیها بر او میگذشت، آنچه درون اردوگاه از سر گذرانده و رنجها و تلاشهایی که پس از آزادی برای ساختن خود و زندگیاش کرده، آغاز میکند. او سپس به توضیح مقولهای به نام زندانهای درون میپردازد. زندانهایی که نویسنده آنها را بدتر از زندان نازیها میداند. کتاب موهبت در دوازده فصل، به بررسی دوازده زندان درونی اختصاص یافته است: زندان قربانی بودن، زندان اجتناب، زندان نادیده گرفتن خود، زندان رازها، زندان احساس گناه و شرم، زندان سوگ ابرازنشده، زندان انعطافناپذیری، زندان رنجش، زندان ترس فلجکننده، زندان قضاوت و پیشداوری، زندان ناامیدی و زندان نبخشیدن. ادیت اگر در هر یک از این فصول، با بیانی ساده و با آوردن نمونههای ملموس، ابتدا ماهیت هر زندان را آشکار میکند، سپس آسیبهایی که انسان با اسارت در آنها متحمل میشود را برمیشمرد و در نهایت، کلیدهایی کاربردی و اجرایی برای رهایی از هر زندان ارائه میکند.
- رهایی از زندانهای درون؛ از متن کتاب:
هر لحظه از اردوگاه مرگ، جهنمی روی زمین بود اما برایم بهترین کلاس درس هم به شمار میرفت. مدتی که آنجا با داغ عزیزان، شکنجه، گرسنگی و تهدید مداوم مرگ روبهرو بودم، برای بقا و آزادی، ابزاری کشف کردم که هنوز در زندگی و حرفهی روانشناسی بالینیام از آنها استفاده میکنم.
حالا در پاییز ۲۰۱۹ که این مقدمه را مینویسم، نود و دو سالهام. در سال ۱۹۷۸، دکترای روانشناسی بالینی خود را دریافت کردهام و اکنون بیش از چهل سال است به درمان بیماران اشتغال دارم. با سربازان کهنهکار جنگی، افرادی که مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند، دانشآموزان، رهبران مدنی، مدیران عامل شرکتها، افرادی که با اعتیاد میجنگند، کسانی که با اضطراب و افسردگی دستوپنجه نرم میکنند، زوجهایی که از یکدیگر رنجش دارند یا آرزو میکنند دوباره میانشان صمیمیت ایجاد شود، والدین و کودکانی که میآموزند چطور دور از هم زندگی کنند، کار کردهام. من بهعنوان مادر، مادربزرگ، مادرِ مادربزرگ، مشاهدهگر رفتار خودم و به عنوان یک بازماندهی اردوگاه مرگ، اینجا هستم تا به شما بگویم بدترین زندان، آنجایی نبود که نازیها مرا در آن نگه داشتند. بدترین زندان را من خودم برای خودم ساختم.
- کتابی الهامبخش و شادیآفرین:
کتاب صوتی «موهبت» اثر «ادیت اگر» حاصل همکاری نشر صوتی آوانامه و «نشر آموت» است. این اثر با ترجمهی «آرتمیس مسعودی» و اجرای «معصومه عزیزمحمدی» تولید و منتشر شده است.