ادبیات نمایشی و گونههای متنوع آن در ادبیات آلمانی در کنار ادبیات غنایی و روایی ارزشمند، معرف غنای فرهنگی کشور آلمان و کشورهای آلمانیزبان است. در کتابی که در دست دارید نظریهها، گونهها، زمینههای تاریخی و اجتماعی آثار بزرگ ادبیات نمایشی آلمانی معرفی شدهاند و متون دهها نمایشنامۀ مشهور قرنهای هجدهم تا بیستم میلادی کشورهای آلمانی زبان، بهویژه کشور آلمان، بررسی و تحلیل میشوند.
این واقعیت که ادبیات نمایشی آلمانی از منظر تاریخی بیش از دیگر آثار ادبی آلمانی در ایران شناخته شده و بازتاب داشته و با اقبال پژوهشگران حوزۀ ادبی، مترجمان و دانشجویان کشورمان روبهرو شده است، نشاندهندۀ جذاببودن محتوا، طرح موضوعات مهم تاریخی و اجتماعی و تأثیر عمیق آنها بر خوانندگان نمایشنامهها و بینندگان تئاتر است. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد و بارز آثار نمایشی، نسبت به دیگر گونههای ادبی، هیجان و لذتی است که تماشاگر تئاتر از آن بهرهمند میشود.
آشنایی با ادبیات آلمانی، بهویژه شاهکارهای ادبیات نمایشی، در دانشگاههای کشورمان با ترجمۀ این آثار به زبان فارسی و تدریس آنها در مراکز آموزش عالی آغاز شده است. گرچه در پنجاه سال گذشته در کشورمان دربارۀ ادبیات نمایشی آلمانی بهطور پراکنده و در مورد یک یا چند نمایشنامه از نویسندهای خاص پژوهشهایی انجام گرفته است، اما تا کنون اثری تحلیلی و نسبتاً جامع دربارۀ تئاتر و شاهکارهای ادبیات نمایشی آلمانی، بهویژه از منظر گونههای ادبیات نمایشی و با کمک مثالهای متنوع و کافی از اصل متن نمایشنامه منتشر نشده است. در نتیجه چنانکه انتظار میرود، اطلاعات دانشجویان رشتۀ زبان و ادبیات آلمانی در ایران دربارۀ نمایشنامههای آلمانی به لحاظ نظری و عملی برای تحلیل یک اثر نمایشی کافی به نظر نمیرسد.
یکی از اهداف مهم نوشتن این کتاب، با وجود داشتن نواقص احتمالی، این است که این خلأ پژوهشی و آموزشی دانشجویان و علاقهمندان به ادبیات آلمانی را در کشورمان، هر چند اندک، پر کند. مهمترین سئوال این پژوهش این است که رسالت اصلی ادبیات نمایشی آلمانی، بهویژه در قرن هجدهم و نوزدهم، چه بوده است و نمایشنامهها با چه هدفی نوشته شدهاند و آیا مقصود نویسندگان صرفاً تشریح وقایع تاریخی برای گفتوگو و سرگرمی خوانندگان و تماشاگران نمایشنامه است، یا فراتر از این، در پی تبیین موضوعی دیگر در آثارشاناند.
-قسمتی از متن کتاب-