- درباره کتاب صوتی پدرخوانده:
پدرخوانده، پرفروشترین کتاب تاریخ سینما، نوشته ماریو جیانلویجی پوزو است که از روی آن، فیلم خوشساختی به همین اسم نیز ساخته شده است. این رمان روایتی دقیق، ملموس و البته متفاوت و کمنظیر از فرهنگ آمریکایی و فعالیت مافیا در آمریکا ارئه میکند.
- خلاصهای از کتاب صوتی پدرخوانده:
کتابها حکم چمدانهای مسافرتی را دارند. مخاطبان کتاب فکر و ذهنشان را بستهبندی میکنند، میگذارند داخل چمدان و راهی زندگی، داستان، مکانها و اتفاقات جدیدی میشوند. شاید رویارویی با دنیای اسرارآمیز مافیا و خلافکاران مهم عملا برای هر کسی ممکن نباشد. از طرفی هم بعید است کسی دلش نخواهد از نوع زندگی آنها و خطراتی که به آن تن میدهند، اطلاعاتی نداشته باشد. کتاب صوتی پدرخوانده شبیه یک چمدان بزرگ است که شما را برای ماجراجویی همراهی میکند. حتی اگر اهل سینما و دنبالکردن شاهکارهای سینمایی هم نباشید، حتما تابهحال اسم فیلم پدرخوانده، شاهکار فرانسیس فورد کاپولا، را شنیدهاید. فیلمنامهی این فیلم از کتاب پدرخوانده نوشته ماریو جیانلویجی پوزو (به ایتالیایی: (Mario Gianluigi Puzo اقتباس شده است. اگر بخواهیم در یک کلام بگوییم، موضوع کتاب صوتی پدرخوانده درباره فعالیت مافیا در آمریکاست. این موضوع چنان دارای جذابیت و پرکشش است که به مدت ۶۹ هفته، ۲۱ میلیون نسخه از آن بهفروش رفت.
رمان پدرخوانده رمانی حماسی و حتی قهرمانپردازانه تلقی میشود که توانسته روایتی واقعگرایانه و حتی انسانی و مطلوب از خلافکاران و اعضای مافیا ارائه دهد. ماجرای اصلی داستان از شکایتبردن فردی به مافیا شروع میشود. دعوا و مرافعهای بین پدر ویتو کورلئونه و شخص دیگری راه میافتد. همین باعث میشود که این فرد شکایت خود را پیش رئیس مافیا ببرد. نقطه اوج داستان بعد از این اتفاق رقم میخورد. پدر حاضر نیست پیش رئیس مافیا زانو بزند. او غرور و عزت نفسش را بر نجات جانش از مرگ ترجیح میدهد. تا اینجای داستان شاید ماجرا آنقدر جذاب نباشد، اما ادامه داستان که تلاش و جستوجوی افراد مافیاست، باعث تعلیق رمان شده است. دلیل این تعقیب و گریز که صفحات زیادی از این کتاب صوتی را به خودش اختصاص داده، چه میتواند باشد؟ اعضای مافیا از اینکه ویتو در آینده برای انتقام خون پدرش قدرتمندتر ظاهر شود، وحشت دارند. برای همین است که برای پیداکردن او تقلا میکنند؛ درحالیکه ویتویِ نوجوان به کمک اعضای خانواده و فامیلها راهی آمریکا شده است.
شاید نکته جذاب و تاملبرانگیز رمان پدرخوانده، این باشد که نویسنده اینبار تصویری انسانی و خوشایندتر از اعضای گروههای تبهکاری ارائه میدهد که در نوعِ خودش کمنظیر است. حتی چنین توصیف و روایتی از گروه مافیا و اعضای تبهکار باعث میشود او مخالفانی نیز پیدا کند. ماریو پوزو در این کتاب به توصیف فرهنگ و تمدن آمریکایی در قالب یک داستان میپردازد. تقابل سنت و مدرنیته از دیگر مضامینی است که نویسنده به آن پرداخته است. شاید ذکر این نکته نیز جالبتوجه باشد که نویسنده در محلهای منسوب به مافیا و مشهور به دانشگاه عالی جنایت متولد و دوران کودکی خود را سپری کرد. همین تجربیات است که باعث میشود او در توصیف گروههای خلافکار و فضای داستانی اینچنینی موفق عمل کند و شاهکاری ماندگار در تاریخ ادبیات بنویسد.
- قسمتی از کتاب صوتی پدرخوانده:
کلمه مافیا در اصل به معنای مکانی امن و پناهگاه بود، بعدها نام ساختاری مخفی شد که علیه حکامی که قرنها بر این سرزمین و مردمش ظلم کرده بودند، بهپا خاست. سیسیل سرزمینی بود که شاید بیش از هرجای دیگر در تاریخ، بیرحمانه مورد تجاوز واقع شده بود. دستگاه تفتیش عقاید کلیسا فقیر و غنی را باهم سوزانده بود، البته حالا بهمرور زمان، مافیا خودشان به دستهای غیرقانونی ثروتمندان و حتی به پلیس تقویتی ساختار قانونی و سیاسی تبدیل شده بود.
- دیالوگی از فیلم پدرخوانده:
دون کورلئونه (خطاب به مایکل): همه عمر طوری زندگی کردم که در مقابل خانوادهام شرمنده نباشم. از احمقبودن دوری کنم. همیشه سعی میکردم که عروسک خیمهشببازی نباشم، بلکه سرنخ عروسکها رو در دست داشته باشم. نه! من معذرت نمیخوام. زندگی اینجوری رقم خورده، اما همیشه میخواستم وقتی تو بزرگ میشی، یکی از اون کلهگندهها بشی که سرنخ ها رو در دست داره. مثل سناتور کرلئونه، استاندار کورلئونه و یا یه همچین چیزی. وقت کم بود مایکل، وقت کم بود.
- دربارهی ماریو پوزو:
ماریو پوزو رمانش را به ۹ انتشارات کوچک سپرد که منتشر کنند اما هیچکدام موافقت نکردند. سرانجام درحالیکه فکرش را نمیکرد و فقط برای اینکه شانسش را امتحان کرده باشد، کتابش را به انتشارات بزرگی میسپارد و دستآخر همان انتشارات هم کتاب را با پرداخت حقتالیف منتشر میکند که جزو پرفروشترین کتابهای تاریخ آمریکا میشود. ماریو پوزو مدرک ادبیات و قصهنویسی دارد، در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۷۴، یعنی دو بار، برنده جایزه اسکار برای فیلمنامه اقتباسی شد. او علاوهبر رمان پدرخوانده، آثار دیگری هم دارد اما هیچکدام از آنها شهرت این رمان را ندارند. دراصل پدرخوانده نقطه اوج هنر نویسندگی ماریو پوزو است. این رمان برای اولینبار در سال ۱۹۶۹ منتشر شد. در سال ۱۹۷۲ نیز فیلم آن که اقتباسی از کتاب بود، اکران شد. باید گفت که فیلم پدرخوانده به کارگردانی فرانسیس فورد کوپولا باعث شناخته شدن کتاب هم شد و به شمار خوانندگان کتاب افزود.
* از دیگر آثار این نویسنده میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد:
- از صحنهیِ تاریکی
- احمقها میمیرند
- سیسیلی
- چهارمین
- آخرین پدرخوانده
- اُمرتا
- خانواده.