- خالق قدرت نرم:
جوزف نای، پژوهشگر و دانشمند سیاسی متولد ۱۹۳۷ در آمریکاست. اصطلاح پرکاربرد «قدرت نرم» در علوم سیاسی و روابط بینالملل، از ابداعات اوست و به نامش به ثبت رسیده است. او فرهنگ آمریکایی را دارای جاذبهی بالایی میداند و معتقد است یکی از ستونهای تاثیرگذار قدرت آمریکا و البته یکی از مهمترین ابزارهای نفوذ قدرت این کشور در دنیاست. او در سالهای طولانی در کرسیهای مختلف دانشگاهی و همچنین مسئولیتهای حکومتی و رسمی، به بیان دیدگاهها و نظارت خود پرداخته است.
- چیستی قدرت:
سرراستترین تعریف از قدرت، توانایی دستیافتن به هدف از طریق واداشتن دیگران به انجام اموری خلاف خواستهی آنها است. با این حال «قدرت چون بسیاری از انگارههای بنیانی مفهومی جدل برانگیز است. تعریف واحدی در این باره نیست که مقبول همهی کاربران آن باشد، و تعاریف برگزیده بازتابی از علایق و ارزشهای آنها است». تعریف مورد نظر جوزف نای یک تعریف فرهنگ لغتی است که بنا به آن قدرت عبارت از ظرفیت انجام کاری و در شرایط اجتماعی اثرگذاری بر دیگران، در راستای کسب نتایج مطلوب است. برخی چنین ظرفیتی را به نفوذ تعبیر میکنند و تمایزی میان نفوذ و قدرت قائلند. این تمایز اما، از آن رو که فرهنگ واژگان این دو واژه را همسنگ میداند، موجب سردرگمی است. با این تفاسیر شاید نتوان تعریف روشن و دقیقی از قدرت ارائه داد اما قدرت هر چه باشد تأثیر عمیقی بر روابط و مناسبات انسانی و ارتباط آدمی با پیرامونش دارد.
- انواع قدرت:
نای در آیندهی قدرت ابتدا انواع قدرت را به تصویر میکشد. او با تفکیک قدرت نظامی، قدرت اقتصادی و قدرت نرم، نقطهی عزیمتی برای پرداختن به موضوع قدرت ایجاد میکند. از دید نای لزوماً هیچ کدام از این سه وجه قدرت به تنهایی نمیتوانند عامل قدرتنمایی یا اعمال قدرت باشند. بلکه اعمال قدرت به عنوان هدف غایی قدرتمداری همواره تابعی از آمیزش این سه وجه قدرت با یکدیگر است. نای در این تقسیمبندی عواملی همچون منابع طبیعی، انرژیهای فسیلی، اهرمهای تشویق و تنبیه، دیپلماسی عمومی و جذب و ترغیب را از نظر میگذراند و ارتباط آنها را با قدرت به مثابه یک مفهوم مجرد واکاوی میکند.
- جابهجاییهای قدرت:
قدرت همواره همگام با تحولات تاریخی از نوعی پراکندگی، توزیع و گذار ویژه تبیعت کرده است. به باور نای انقلابهای فناورانه و دیوانسالارانه بازیگران جدیدی را به عرصهی قدرتمداری فراخواندهاند. قدرت سایبری به عنوان یکی از جدیدترین اشکال قدرتنمایی زاییدهی انقلاب اطلاعات است. بازیگران غیر دولتی نظیر ابرشرکتها با شبکههایی به شدت ساختارمند نتیجهی بلافصل تحولات دیوانسالارانه بودهاند. تروریسم جهانی نمونهای از اعمال قدرت پراکنده و مرکز زدوده است که با توجه به تعاریف کلاسیک قدرت نمیتوان توان قدرتنمایی آن را بازنمایی کرد. از نقطه نظر نای «قدرت دیگ همجوشی است که بازیگران مختلفی در آن بر سر به دست آوردن منابع قدرتِ بیشتر در تکاپو هستند».
- گذار قدرت:
موضوع فرود آمریکا و برآمدن احتمالی چین بحث نای را سمتوسویی انضمامی میبخشد. برآمدن اروپا به عنوان یک اتحادیهی بزرگ اقتصادی و نظامی چالش تازهای برای آیندهی قدرت آمریکا خواهد بود. نای با بررسی مواردی مثل رشد اقتصادی ژاپن طی دهههای پایانی سدهی بیستم و برآمدن کشورهای «بریک» این پرسش را پیش میکشد که گذار قدرت و فرود آمریکا چه کیفیتی خواهد داشت. انحطاط درونی آمریکا و موضوعاتی نظیر مهاجرت و نهادهای سیاسی این کشور و تابآوری آنها در برابر چالشهای آینده نیز موضوع دیگری است که نای به آن میپردازد.
* قدرت هوشمند:
نای در پایان میکوشد رویکرد ایجابی نسبت به موضوع قدرت داشته باشد، هدف او گویی خلق یک راهبرد تازه و یک دکترین اعمال قدرت برای آمریکا است که از آن با عنوان قدرت هوشمند یاد میکند. او در انتهای اثرش آمیزهای از انواع قدرت را به عنوان یک دستورکار به منظور مواجههی آمریکا با چالشهای جابهجایی قدرت و افول قدرت پیش میکشد.
نشر صوتی آوانامه با همکاری نشر نی، نسخه صوتی کتاب آیندهی قدرت، اثر جوزف نای را با ترجمه احمد عزیزی و صدای تایماز رضوانی تولید و منتشر کرده است.