درباره جریان طلیعۀ تئاتر در ایران و سرگذشت تماشاخانۀ دارالفنون جلد 1
«سیری در تاریکیهای نمایش و ادبیات نمایشی ایران در عصر قاجار» مجموعهای از جستارهای تازهیاب و ناگفته راجع به جریانات مهم و تأثیرگذار نمایشی، مترجمان، نویسندگان، هنرمندان و آثار نمایشی فراموششده از دورۀ قاجار است که برای نخستین بار به خوانندگان عزیز تقدیم میگردد.
این مجموعه بهطور کلی یک کتاب مدون راجع به تاریخ نمایش یا تاریخ ادبیات نمایشی ایران نیست، بلکه زنجیرههای از هم گسسته از تاریخ هنرهای نمایشی کشورمان با تأکید بر دوران ناصری، مظفری و سپس دورۀ مشروطه است که در نوبۀ خود میتواند دورههای تاریک و فراموششدهای را که تا بهحال در پژوهشهای پیشین مطرح نشده و یا بهدرستی به بوتۀ شناسایی درنیامده است را معرفی نموده و به برخی از پژوهشهای سابق الحاق نماید.
اگرچه مقولۀ تئاتر و نمایش در دورۀ قاجار بهویژه دورۀ مورد بحث ما دارای ظاهری بهاصطلاح روشن است، اما بهصراحت باید اذعان کرد که اطلاعات جامعۀ پژوهشی ایرانی از این دوره بهشدت کمرنگ و مختصر است و به همین جهت این دوره مملو از تاریکی، خلأ، نقاط گنگ و مبهم، اشخاص و جریانات فراموششده و در مجموع دچار پرش و نقصان است. از این رو این دوره نیاز به واکاوی و جستارهای جدید، پژوهشهای تازه، کشفیات نو و ارائۀ اسناد و مدارک تازه دارد که این مجموعه درصدد است گوشهای از این دریای بیکران را روشن سازد.