درباره کتاب صوتی کپسول کسادیها و رکودها:
خلاصه کتاب صوتی کسادیها و رکودها اثر موریس آلتمن است که با ترجمه محسن رنانی و صدای حامد خدادادی منتشر شده است. رشتهیِ اقتصاد رفتاری بسیاری از عوامل جزئی و همچنین نهچندان جزئی را که به انتخابهای مالی و خرید کمک میکنند، بررسی میکند. این کتاب راهنما توضیح میدهد که چگونه عوامل روانشناختی و اجتماعی نظیر الگوهای غریزی، فشار اجتماعی و قالببندی ذهنی میتوانند بهشدت بر تصمیمگیری روزمره و انتخابهای مالی ما اثر بگذارند. کتاب اقتصاد رفتاری For Dummies بر اساس مثالهای روانشناسی و جامعهشناسی و مبتنی بر دنیای واقعی، بینشی ارائه میدهد که به سرمایهگذاران در پیشگیری از ارتکاب اشتباهات تکانشی، به شرکتها در درک سازکارهای نهفته در انتخابهای فردی و به دولتها و شرکتهای غیرانتفاعی در تصمیمات عمومی کمک کند.
در این خلاصه کتاب صوتی نگاهی به چرخههای روانشناسی و تجاری میاندازیم و به بازنگری سیاستهای عمومی در پرتو روانشناسی اقتصادی و اصلاح اقتصاد کلان در شرایط اهمیت انصاف و عمل متقابل میپردازیم.
خرد متعارف توجه کمتری دارد به نقش عوامل روانشناختی و جامعهشناختی (همچون بدبینی، خوشبینی، انصاف، حسادت و عمل متقابل) که میتوانند با تأثیر بر اشتغال و تولید، در تحریک اقتصاد تأثیرگذار باشند. مکاتب فکری مختلف در اقتصاد کلان همگی بر نهادها و متغیرهای کل متمرکزند، از جمله بانکهای مرکزی و عرضهی پول، سیاستهای مالیاتی، مخارج دولتی و انعطافپذیری دستمزدها بهعنوان عوامل رونق و رکود.
این در حالی است که اقتصاددانان رفتاری در را به روی متغیرهای غیراقتصادی بهعنوان عواملی بسیار بااهمیت باز کردهاند. این دیدگاه، ما را به یاد جان مینارد کینز، اقتصاددان انگلیسی میاندازد که در سال ۱۹۳۶ کتاب تأثیرگذار نظریهی عمومی اشتغال، بهره و پول را تألیف کرد. کینز معتقد بود که وضعیت ذهنی افراد نقش مهمی در بروز رونق و رکود ایفا میکند. اگر در افراد، احساس بدی در خصوص آیندهشان ایجاد کنید، در نهایت اقتصاد بهگونهای دچار رکود خواهد شد که از آنچه باید، طولانیتر میشود. اگر افراد احساس کنند که فریب خورده و اغفال شدهاند، این احساس سرخوردگی را در جهان واقعی تلافی خواهند کرد.
با توجه به تأثیر دولت بر وضعیت روانی مردم، عواملی واقعی همچون تغییرات در نرخ بهره میتواند نقش مهمی در وضعیت اقتصاد داشته باشد. البته عوامل واقعی نیز میتوانند بر وضعیت ذهن افراد تأثیر بگذارند. سخن آخر: هم عوامل واقعی و هم عوامل روانی نقش مهمی در تعیین پیامدهای اقتصادی کلان بازی میکنند. تمرکز اصلی این خلاصه کتاب صوتی نیز بر این موضوع خواهد بود.