کتاب صوتی سوران سرد نوشته جواد افهمی، روایتگر سربازانی در ارتفاعات سر به فلک کشیدهی کردستان در منطقه ی غرب کشور است که در دو پایگاه در خطر سقوط، خدمت میکنند. جواد افهمی در کتاب سوران سرد با نگاهی تازه، دفاع مردم در برابر حملهی عراق به ایران را در هشت سال جنگ تحمیلی، روایت میکند؛ روایتی برگرفته از اتفاقاتی که در این منطقه افتاده است و مخاطب را با خود همراه میکند.
در کتاب صوتی سوران سرد خواهید شنید که سرانجام یکی از دو پایگاه سقوط میکند. در پایگاه دیگر هم یک جاسوس پیدا میشود، او بدون آنکه شناسایی شود، شروع به جاسوسی برای شبکهی ضدانقلاب و گروهک کومله میکند. یکی از شخصیتهای داستان که در این ماجراها حضور داشته، پس از ۲۰ سال به منطقهی سوران وارد میشود. او که در جست وجوی یافتن آن جاسوس است؛ با ورود به این منطقه خاطراتی برایش مرور میشود، تا این که....
افهمی جنگ را در کردستان و در سالهای جوانی تجربه کرده و طرح رمانش را از همان سالها و دورانی که در کردستان سرباز بوده در ذهن پرورانده است. به گفته خودش یک وجه از چند وجه رمانش را خاطرات سربازی از آن دوران شکل داده است. این رمان مقاومتها و دلیریهای سربازان را در جریان غائله کردستان شرح میدهد.
توصیفهای نویسنده از محیطی که وقایع داستان در آن اتفاق میافتد، برای مخاطب تازگی دارد و به لحاظ بکر بودن اغلب این فضاها، جذابیت لازم در داستان ایجاد میشود و این مسئله حتی به واکنش متفاوت برخی از شخصیتها از جمله سینا در مواجه با فضای پیرامون خود هم منجر میشود؛ چراکه حجم وسیعی از وقایع داستان در دل طبیعت اتفاق میافتد و این طبیعت هم (که از نوع خاص است) برای شخصیتها تازگی دارد.
رمان «سوران سرد»، قصه جنگ است، اما بیش و پیش از آن که به جنگ عراق با ایران بپردازد، تصویر دو جنگ دیگر را پیش روی مخاطب میگشاید؛ جنگ انسان با طبیعت و جنگ انسان با تمناهای نفس. افهمی در این رمان، چنان سرما و زمستان کُشنده منطقه سوران را با استادی ترسیم میکند که مخاطب این سرما را تا مغز استخوان خود احساس میکند. از سوی دیگر هم به ترسها و تردیدهای آدمیانی میپردازد که در برابر خواهش نفس و تعلقات دنیوی قرار گرفتهاند. با این همه، رمان «سوران سرد» در ستایش ایمان و اراده است؛ ایمان و اراده سربازان و نظامیانی که در برابر این طبیعت بیرحم و خشن سر خم نمیکنند و به نفسانیات خود لگام میزنند. افهمی اما همه اینها را بیافتادن به دام شعار و کلی گویی روایت کرده است. چرا که با پرداختی بسیار دقیق و جزئی نگر، نقشه سوران را در ذهن مخاطب ترسیم میکند و بعد به کناری میایستد تا مخاطب خود به قضاوت در باب این نبرد نفسگیر بین خیر و شر بنشیند.