آیا در مواقعی که درگیر یک گفتگوی حساس میشوید، مثلا گفتگو با همکاری که با شما بیادبانه حرف میزند یا رفتار میکند، درخواست از دوستتان که قرض خود را به شما پرداخت کند، گفتگو درباره مشکلات زناشویی با همسر یا انتقاد از عملکرد مدیرتان، آیا در این مواقع میتوانید گفتگو را به درستی مدیریت کنید؟ آیا در این مواقع حساس، ترجیح میدهید ریسک نکنید و سکوت کنید یا اگر هم وارد گفتگو میشوید، آن را با پرخاشگری و ناراحتی به پایان میبرید؟
هنگامی که مسائلِ بسیار حساس، دیدگاههای متفاوت و هیجانات شدیدی وجود دارد، یک گفتگوی معمولی تبدیل به گفتگویی حساس میشود. به عبارت دیگر هر قدر یک گفتگو حساستر شود، توانایی مدیریت موثر آن کاهش مییابد. اجتناب از این گفتگوها یا مهارت نداشتن در مدیریت آنها عواقب بسیار ناخوشایندی به دنبال دارد. عدم موفقیت در گفتگوهای حساس تمامی جنبههای زندگی ما از جمله کسبوکار، ارتباطات، روابط خانوادگی و حتی سلامتی ما را در معرض خطر قرار میدهد.
در یکی از تحقیقات برجسته که بر روی دو گروه از بیماران تحت درمان مبتلا به ملانویای بدخیم انجام گرفت، برای گروه نخست به مدت ۶ هفته کارگاه آموزشی مهارتهای ارتباطی برگزار شد و برای گروه دوم نه.
پس از ۵ سال، بررسی وضعیت همه افراد تحت تحقیق نشان داد که ۹ درصد از افراد گروه اول درگذشتهاند، در حالی که این رقم در مورد گروه دوم ۳۰ درصد بود.
خبر خوب این است که اگر بیاموزیم که چگونه به استقبال گفتگوهای حساس برویم و با کسب مهارتهای لازم آنها را به نحو موثری مدیریت کنیم تأثیر بسیار مثبتی روی تمام جنبههای زندگی ما خواهد گذاشت.
اما این مهارتها چه هستند؟ افرادی که دارای چنین مهارتهایی هستند در یک گفتگوی حساس چگونه رفتار میکنند؟ و مهمتر از همه اینکه آیا ما قادر به انجام چنین کاری هستیم؟
در کتاب حاضر به این مسائل میپردازیم.