- یونان، آغاز تمدن غرب:
یونان باستان به تمدنی گفته میشود که متعلق به دورهای از تاریخ یونان است که از دورهٔ باستانی ششم تا هشتم قبل از میلاد مسیح شروع شده و تا عصر کلاسیک (حدود قرن ششم تا هفتم) به طول انجامیده است. بلافاصله بعد از این دوران، آغاز اوایل قرون وسطی و امپراتوری روم شرقی بود. یونان کشوری در جنوب شرقی قارۀ اروپا است، به زبان یونانی، هِلاس یا اِلادا نامیده میشود، و از یک سرزمین اصلی و چند مجموعه جزیره تشکیل شده است. یونان باستان گهوارۀ تمدن غربی و خاستگاهِ فلسفه(سقراط، افلاطون و ارسطو)، ادبیات (هومِر)، ریاضیات (فیثاغورث و اقلیدس)، تاریخ (هرودُت)، نمایش (سوفُکلِس، ائوریپیدِس و آریستوفانِس)، بازی های المپیک، و دموکراسی است. این نظریه که جهان ماده از ذرههای اتم تشکیل شده نخستین بار در یونان و در نوشته های دموکریتوس و لئوکیپوس مطرح شد. فرآیند روش تحقیق علمی ابتدا در آثار تالس میلتوسی و پیروان او ظاهر شد. الفبای لاتین از یونان باستان سرچشمه گرفت، که خود در جریان مستعمره سازی فنیقیها در قرن هشتم با خط و نوشتار آشنا شده بود، و نخستین آثار در زمینۀ فیزیک و مهندسی، دستاورد دانشمندان یونانی همچون ارشمیدس بودند.
- جبر جغرافیا در تاریخ!
جغرافیای یونان تأثیر زیادی روی فرهنگ ساکنان این سرزمین داشت، چون محدودیت منابع طبیعی در خشکی و دسترسی گسترده به آب های آزاد در نهایت موجب شده بود یونانی ها برای گذران زندگی به دریا تکیه کنند. از آنجا که ۸۰ درصد یونان کوهستانی است و در زمینهای سنگلاخی آن فقط رودخانههای کوچک جریان دارند، شرایط برای کشاورزی چندان مطلوب به نظر نمیرسید. در نتیجه، ساکنان اولیۀ یونان به مستعمره سازی در جزیرههای همسایه رو آوردند و سکونتگاههایی نیز در امتداد ساحل آناتولی (معروف به آسیای صغیر، ترکیۀ امروز) ساختند. بدین ترتیب، یونانیان در دریانوردی و دادوستد سرآمد روزگار خود شدند و با در اختیار داشتن مقدار زیادی مادۀ خام برای ساخت و ساز بناهای سنگی، و مهارت بالا، بسیاری از شکوهمندترین بناهای دوران باستان را ساختند.
زندگی شخصی یونانیها میتواند بازگو کننده تاریخ و جامعه وسیعتر آنها باشد. در کتاب تاریخ یونان باستان، پنجاه زندگینامه از شخصیتهای تاثیرگذار یونان باستان مورد بررسی قرار گرفته است که دربرگیرنده بازه زمانی ششصد ساله است. زندگینامههای افراد انتخاب شده نه تنها تنوع تجربه یونانیان را نشان میدهند، بلکه از جمله اثرگذارترین آنها در تاریخ کهن غرب به شمار میروند. فرمانروایان و حاکمانی مانند پریکلس و اسکندر مقدونی، فیلسوفانی مانند امپدوکلس و افلاطون، نویسندگان و تاریخنگارانی مانند هرودوت و سوفوکلس، هنرمندانی مانند آپلس و دانشمندانی همچون ارشمیدس، سبک و سیاقی به وجود آوردند که نسلهای بعد، دنیا را از آن منظر نظاره کردند و بنای جوامعی را نهادند که بسیاری از ما در آن زندگی میکنیم.
نشر صوتی آوانامه، نسخه صوتی کتاب تاریخ یونان را با همکاری گروه انتشاراتی ققنوس و با صدای اکرم پریمون منتشر کرده است.