- درباره کتاب صوتی شماس شامی:
کتاب صوتی «شماس شامی» اثری ماندگار است که در آن «مجید قیصری» به حوادث پس از واقعهی عاشورا در کربلا میپردازد. این کتاب در جشنوارهی کتاب سال شهید حبیب غنیپور، در بخش ادبیات داستانی بزرگسال با موضوع آزاد موفق به کسب رتبهی دوم شد، همچنین این اثر نامزد جایزهی روزی روزگاری، جلال آل احمد و قلم زرین نیز بوده است. «شماس شامی» برای نخستین بار در سال ۱۳۸۷ به چاپ رسید.
- خلاصهای از کتاب صوتی شماس شامی:
داستان این کتاب در سال شصت و یکم هجری قمری رخ داده و محتوای آن با حادثهی کربلا گره خورده است. اما به جرات میتوان آن را اثری متفاوت و بسیار تاثیرگذار معرفی کرد، چرا که شخصیتی به تعریف آن نشسته که فردی غیر شیعه و مسیحی است و باتوجه به دیدگاه خود، رفتار حکومت بنیامیه و احوال اسرای کربلا را پس از آن واقعهی دردناک و تاریخی بیان میکند. راوی داستان، خدمتگذار و محافظ سفیر روم یعنی «جالوت» است. این خدمتگذار و شماس که «یولیوس» نام دارد، به علت گم شدن نابههنگام سرورش جالوت و در پی یافتن او در دربار و قلمرو یزید، وارد شام میشود و برای پیدا کردن جالوت و خبر از دستاوردهای خود از این جستجو، همواره با دولت روم نامه نگاری میکند. و نقطهی عطف این کتاب این است که داستان، در نهایت به واقعهی عاشورا مرتبط میشود.
- اما جالوت کیست و چه اتفاقی برایش رخ داده است؟
جالوت که از نوادگان حضرت داوود (ع) و سفیر امپراطوری روم بوده است، نزد مسیحیان روم و شام بسیار مورد احترام بوده و مقامی والا در بین مسیحیان داشته است. او که در ابتدا هیچ اطلاعات دقیقی در مورد قیام و شهادت امام حسین (ع) نداشته است، اما همواره نسبت به این موضوع کنجکاوی داشته، تصمیم میگیرد در مورد آن تحقیق و تفحص کند. روزی که جالوت، در مجلس یزید به مناسبت ورود اسرای واقعهی نینوا حضور مییابد، بدون هیچ باکی و در حضور همگان به سرزنش یزید برمیخیزد و مجلس او را بر هم میزند؛ چرا که او پس از تحقیقات بسیار به حقانیت امام حسین (ع) ایمان آورده بود و به هیچ عنوان چنین ستمی را حق آن حضرت و خانوادهاش نمیدانست. از پس این اتفاق، یزید خواستار توبیخ او میشود و دستور میدهد که او را تنبیه کنند. و این اتفاق مقدمهی سفر یولیوس را به سرزمین اسلامی فراهم میکند. او در پی یافتن اثر و نشانهای از جالوت میگردد و مشروح تمام اتفاقات را به صورت گزارش و مکتوب برای دولت شام و بازرس ویژهی امپراطوری روم میفرستد. او در تمام این نامهها ذکر میکند که همواره خواستار پیگیری وضعیت جالوت از درباریان یزید است، اما همگی حضور او پس از آن مجلس را نفی میکنند و اذعان دارند که هیچ مهمانی در دربار نمانده است!
متن این کتاب، به صورت پازل و دنباله دار کنار یکدیگر چیده شده است و هر فصل کتاب، شامل یکی از نامههای شماس است. نامههایی که از دید یک خدمتکار مسیحی نوشته شده است و او در پی تفحصات خویش، با وقایع و حقایقی روبهرو میشود که خواننده با خواندن آنها، این حوادث را با زاویهی دید متفاوت درک خواهد کرد. شماس شامی نیز قبل از حادثه، هیچگونه اطلاعی درمورد داستان کربلا نداشته و همواره میپنداشت که یزید خلیفهی مسلمانان است.
کتاب صوتی شماس شامی با دقت و ظرافت بسیار نوشته شده و داستان آن بهگونهای است که تا به حال کسی به این شکل، به آن نپرداخته است. بنابراین به جرات میتوان گفت که این کتاب میتواند مخاطبان بسیاری را در گروههای سنی متفاوت و همچنین عقاید مختلف به خود جذب کند.
- تم کتاب شماس شامی:
شماس شامی که ۲۸ فصل کوتاه دارد، گزارشی تاثیرگذار و تامل برانگیز در ارتباط با حادثه بعد از واقعهی کربلا میباشد که با اعتقادات شیعیان گره خورده است، اما هر انسانی با هر مذهب متفاوتی کاملا میتواند با موضوع آن همذاتپنداری کند. به گفتهی بسیاری از منتقدین، اگر کتاب با مستندات تاریخی بیان شده بود، به جرات میشد آن را یکی از آثار بسیار برجسته به شمار آورد.
داستان این کتاب، تاریخی و معماگونه است و از زبان شخصی بیگانه و کاملا بیطرف روایت میشود. بسیاری از حوادث ناگوار حادثهی کربلا که در کتب تاریخی و مذهبی دیگر نیز ذکر شده است، در این کتاب به چشم میخورند. اما اینبار ماجرا به گونهای ساخته و پرداخته شده است که مخاطب برای چندمین بار از تمام اتفاقات حیرت میکند و داستان را کاملا متفاوت از نو میشنود. هرچند که خواننده در اوایل کتاب میداند که داستان چگونه به پایان خواهد رسید، اما نویسنده با هوشیاری بسیار طوری آن را اجرا کرده است که نه اتفاقی تکراری به نظر رسیده و نه تصویر کسلکنندهای در ذهن مخاطب شکل گرفته است و به طور کلی تصاویری که این کتاب به مخاطبانش میدهد، منحصربه فرد و بسیار جذاب است.
- درباره مجید قیصری:
مجید قیصری در دی ماه سال ۱۳۴۵ در تهران متولد شد. او در سال ۱۳۶۹ وارد دانشگاه و علاقهمند به حوزهی ادبیات شد. اگرچه او دارای مدرک تحصیلی روانشناسی است، اما از سال ۱۳۷۲ به سبب آشنایی با کسانی که تجربهی حضور در جنگ و جبهه را داشتند و نیز تجربهی شخصی او در این زمینه، به نوشتن داستان و خاطراتش روی آورد. او از همان سال نویسندگی را به طور جدی آغاز کرد.
- وی تاکنون کتابهای بسیاری را تالیف کرده و موفق به دریافت جوایز مختلفی شده است، از آن میان میتوان به آثار زیر اشاره کرد:
• نگهبان تاریکی
• سه کاهن؛ برندهی جایزهی رمان برتر اوراسیای روسیه در سال ۲۰۱۸
• سه دختر گلفروش؛ برندهی جایزهی ادبی اصفهان، برندهی جایزهی مهرگان ادب، جایزهی قلم زرین سال در ۱۳۸۵، برگزیدهی جایزهی بهترین کتاب سال به انتخاب «انجمن قلم ایران»
• ضیافت به صرف گلوله؛ برندهی جایزهی پکا در سال ۱۳۸۰
• صلح
• جنگی بود، جنگی نبود
• طعم باروت
• نفر سوم از سمت چپ
• گوساله سرگردان؛ برگزیدهی جایزهی ادبی اصفهان
• ماه زرد
• مردی فرشته پیکر
• زیرخاکی
• دیگر اسمت را عوض نکن
• طناب کشی
• باغ تلو؛ برگزیدهی جایزهی مهرگان ادب در سال ۱۳۸۶
- قیصری همچنین در جشنوارههای بسیاری بهعنوان داور حضور داشته است، از جمله:
• داوری بخش داستان کوتاه و بلند بزرگسال؛ در یازدهمین جشنواره شعر و داستان جوان سوره
• داوری پنجمین دورهی کتاب سال شهید حبیب غنیپور در سال ۱۳۸۴
• داوری در دور سوم جایزهی ادبی هفت اقلیم در بخش رمان، ۱۳۹۲
• داوری بخش داستان جشنواره «قند پارسی»
چیزی که فکر میکردم نبود، هیچ اشاره ای به واقعه ی کربلا نشده و کلا ربطی به این جریان نداشت
معماها و رازها و سوالاتی که خود کتاب مطرح میکنه که کتاب رو دنبال کنی پاسخ داده نمیشه
جالب نبود
4
از زاویه جدیدی کربلا را روایت می کند. کوتاه و کم حجم است. روایت سهل و ساده ای دارد اما چون روایت جدیدی است مخاطب را برای ادامه مطالعه ترغیب می کند.