درباره مروری کوتاه بر مبادی و مبانی تحلیل ریشه های انقلاب اسلامی
این رساله تنها پارهای مسایل مربوط به تحلیل ریشههای انقلاب اسلامی را به بحث گذارده و در اکثر موارد به جای ریشهیابی تفصیلی به بیان کلیّات اکتفاء نموده تا از این رهگذر، امکان مرور بر سایر عناوین نیز فراهم آید. علاوه بر آنکه توجه نویسنده معطوف به جنبۀ منبع دهی و فراهم سازی زمینههای معرفی مأخذ و کتبی بوده که در ارتباط با عناوین مورد بحث میتواند مورد مطالعه و توجه دانشجویان عزیز قرار گیرد.
طبیعتاً با توجه به غرض فوق و لزوم مرور بر عمدۀ سرفصلهای درس تحلیل ریشههای انقلاب اسلامی و نیز جنبههای جزوه نگاری، کاستیهای فراوانی خواهد داشت که انشاءالله نقصان آن پس از نقد و بررسی صاحبنظران، با تفصیل و تبیین بهتر در کتاب دیگری که در دست تألیف دارم جبران خواهد شد.
این نوشتار به سال ۱۳۷۶ تهیه شده و انگیزۀ اصلی نویسنده پاسخگویی به درخواست مکرر دانشجویان برای در اختیارداشتن متنی کوتاه و موجز در درس مذکور بوده است. این واحد درسی یکی از عناوین تدریس من در دهۀ هفتاد در دانشگاههای شیراز و قم بود و آنچه که پیرامون این موضوع در آن سالها بر آن تأکید دو چندان داشتم توجه به اهمیت و نقش "تئوری تحلیل انقلاب اسلامی" بوده است؛ امری که در این حوزه همچنان دارای حساسیّت فوقالعاده بوده و از اهمیّت آن کاسته نشده است. به ویژه با توجه به این که انقلاب اسلامی نیازمند طراحی تئوریهای تحلیلی نوین و جدیدی غیر از آنچه در دنیای امروز علوم سیاسی مطرح میشود خواهد بود، تا بتواند ماهیّت حقیقی آن را به درستی تبیین و تفسیر کند. این امر شاه کلید کتاب حاضر است و متأسفانه همچنان کمتر مورد توجه قرار میگیرد. گرچه عناوین این نوشتار تقریباً بر اساس سرفصلهای رسمی این درس تنظیم گردیدهاند امّا مسأله اصلی آن پیجویی این موضوع است که آیا برای تحلیل انقلاب اسلامی نیازمند طرّاحی نظریههای جدیدی غیر از آنچه در سنّت پیشین و یا سنّت معاصر علوم سیاسی در دست داریم، میباشیم؟ و در این صورت، راه دستیابی به چنین امری چگونه است؟
در بخش پیوستهای کتاب چند مقاله کوتاه به عنوان نمونه جای داده شده است؛ هم به انگیزۀ توجه به پارهای مسایل که در رسالۀ حاضر بدان اشاره رفته و از آن مهمتر، یادآوری چند نمونه مقاله که میتواند در محیط دیالوگی کلاسِ درس زمینهای برای بحث و گفتگوی علمی را فراهم سازد. تجربۀ تدریسی خودم در سالهای پیش نشان داده است که قرائت فرازهایی از متنهای از پیش تعیین شده و حتی بدون پیش زمینۀ قبلی برای دانشجویان، توسط استاد و یا توسط خود دانشجویان و یا ارائۀ نوشتاری و دیداری یک متن توسط ایشان به صورت سخنرانی یا کنفرانس و یا کار گروهی، و شیوههایی از این دست؛ و سپس فراهم سازی مجال بحث و گفتگوی جدّی، علمی و درعین حال همراه با مشارکت جمعی؛ یکی از راههای جلب توجه و ایجاد انگیزۀ پژوهشی و البته یاری رساندن در فهم و تحلیل محقّقانۀ مسایل و موضوعات علمی است. در همین راستا در پایان کتاب به عناوینی کوتاه از چند طرح درس نیز اشاره رفته است تا نشان داده شود در این نوع مباحث، نوعی جامعنگری و توجه به مسایل زندۀ روز بیش از پیش ضروری مینماید. از جهت "علمی" این نوع طراحی درسها تمرکز بر هدف و مسألۀ محوری پیش یاد در رسالۀ حاضر دارد یعنی اهمیّت فهم و کشف چارچوبهای تئوری تحلیل انقلاب اسلامی؛ و از جهت "کاربردی" مبتنی بر شیوۀ تدریسی "دیالوگ منطقی" است یعنی طرح مسأله ("مسأله چیست؟") و سپس زمینهسازی متدیک برای فهم و تحلیل منطقی مسأله علمی با طرح "پرسش و پاسخ" و روش فیضان ذهنی با حدس و گمانهزنیها و امکان ارائۀ برداشتهای ذهنی در قالب نوشتاری یا گفتاری توسط حلقۀ بحث و آنگاه مدیریت علمی یک "گفتگوی جمعی" برای طرح دیدگاههای متعارض و متضاد تا روشنشدن دروازهها و ابعاد و زوایای گوناگون موضوع مورد نظر.
این الگو یکی از بهترین راههای میداندادن به تربیت عقلانی به جای تربیت ذوقی و احساسی، و از سوی دیگر محقّقپروری به جای مقلّد پروری (در دنیای پیچیدۀ علمی امروز) است. و امید میبرم روزی استادان و دانشجویان و مدیران دانشگاهی ما به اهمیّت و نقش کلیدی آن پی برده و در آن صورت، شاهد درخشش روزافزون جامعۀ علمیمان باشیم.
هدف اصلی در این نوع شیوه نامهها درگیر کردن ذهن مخاطب با مسأله و تحقّق راههای درست اندیشیدن پیرامون آن، همراه با ایجاد انگیزۀ تحقیق است. به همین منظور طرح مباحث میتواند به صورت یکی از انواع قالبهای زیر باشد:
- طرح بحث توسط استاد، همراه با نظرخواهی شفاهی یا کتبی از دانشجویان و سپس تبادل نظر و جمعبندی.
- طرح بحث، همراه با نظرخواهی کتبی و تقریر چند متن برگزیده و سپس ارزیابی و مقایسۀ مکتوبات و نهایتاً جمعبندی بحث.
- طرح بحث به شیوۀ بالا همراه با تحلیل متون، با روش سنجش نقاط اشتراک و اختلاف وسپس جمعبندی.
- قرائت متن یا مقاله یا بخشهایی از کتاب درسی همراه با ارائۀ برداشتهای آزاد مکتوب از متن.
- قرائت متن همراه با طراحی چند پرسش از متن که به صورت پیوسته به یکدیگر مرتبط باشند.
- ارائۀ برداشتهای آزاد به صورت نمودار با رسمهای کاربردی و سپس مقایسه با یکدیگر و تحلیل و جمعبندی.
- ارائۀ بحث توسط دانشجویان به صورت کنفرانس گروهی و جمعی و آنگاه ارزیابی نقاط قوت و ضعف و سپس جمعبندی.
- تقریر مطالب و دیدگاهها به صورت یک قضیۀ منطقی کوتاه.
در اینجا لازم است از زحمات بیدریغ و کوششهای خالصانۀ سرکار خانم رحیمه رهی و جناب آقای علی رضایی به جهت انجام امور تایپ و مقابله نسخۀ پیش از چاپ قدردانی و تشکر کرده و برای این عزیزان، همیشه و هر جای، بهترین آرزوها را از خدای بزرگ درخواست کنم.