- درباره کتاب صوتی بانک تهیدستان:
کتاب صوتی «بانک تهیدستان؛ وامهای کوچک، ابزار مبارزه با فقر جهانی» اثر «محمد یونس» کارآفرین و اقتصاددان بنگلادشی است. این کتاب جزئیات زندگی او، سالهای تحصیلش و زمانی که به عنوان استاد در دانشگاه چیتاگونگ تدریس میکرد را به اشتراک میگذارد. او متوجه فقر شدید روستاییان اطراف خود میشود و تصمیم میگیرد یک بنیاد خیریهی غیردولتی به نام بانک «گرامین» تاسیس کند. ابن بانک توانسته است جهشی بزرگ در راستای فقر زدایی در بنگلادش باشد. ایدهها و تفکرات خلاقانهی محمد یونس، او را به یکی از متفکرین بزرگ جهان در حوزهی اقتصاد و مدیریت، تبدیل کرده است. به طوری که از نظر موسسهی « Thinkers 50» وی هماکنون ششمین متفکر خلاق دنیا در این حوزه به شمار میرود.
- خلاصهای از کتاب صوتی بانک تهیدستان:
این کتاب، داستان موفقیتآمیز مرد پرتلاشی است که بهترین راه را برای از بین بردن فقر در کشورش برگزید. او پس از بررسیهای بسیار و همصحبتی با افراد موفق دیگر، به این نتیجه رسید که بانکی با عنوان «گرامین» تاسیس کند. گرامین در زبان بنگلادشی به معنای «کشاورز» است. در طول کتاب بانک تهیدستان شما با داستان زندگی شخصی و کاری یونس و همچنین اطلاعات بسیاری در مورد بانگ گرامین از ابتدا تاکنون آشنا میشوید که در زیر به طور خلاصه شرحی از بلوغ گرامین را برایتان جمعبندی کردهایم:
گرامین، از روزی که کار خود را در سال ۱۹۷۶ در روستای کوچک «جبرا» آغاز کرد، تاکنون راه درازی را پیموده است. گرامین، در طول ربع قرن با مشکلات عملیاتی و سازمانی بسیاری روبهرو شده و از خلال موفقیتها و شکستها، تجربیات زیادی به دست آورده است. در حال حاضر، وامگیرندگان گرامین ۹۳ درصد از کل سهام این بانک را در اختیار دارند و تنها ۷ درصد در اختیار دولت بنگلادش است. مجموع تعداد وامگیرندگان گرامین به ۲.۶ میلیون نفر رسیده است که ۹۵ درصد از آنها را زنان تشکیل میدهند.
گرامین، به خوداتکایی خود بسیار میبالد. این بانک ۹۰ درصد از ۱۳.۴۵ میلیارد تاکا وام اعطایی خود را از محل منابع خود و پساندازهای سپردهگذارانش (که بیش از ۸۲ درصد از آنها وامگیرندگان هستند) تامین کرده است. طبق پیشبینیهای انجامشده، گرامین در آینده هیچگونه احتیاجی به درخواست پول یا گرفتن وام از منابع داخلی و خارجی نخواهد داشت. برای همین، در سال ۱۹۹۵ گرامین تصمیم گرفت که دیگر از بنیادها و سازمانهای کمککننده، درخواست کمک مالی نکند. از سال ۱۹۹۸ به بعد، سپردههای رو به رشد گرامین به قدری بوده است که بانک بتواند وامهای فعلی خود را بازپرداخت کرده و برنامههای اعتباری خود را توسعه بخشد. بانک گرامین از آغاز کار تاکنون، به غیر از سالهای ۱۹۸۳، ۱۹۹۱ و ۱۹۹۲ همهساله سود ده بوده است و این امر اثباتی بر این مدعیست که حتی کسبوکارهایی که به دنبال هدف اجتماعی هستند نیز میتوانند به حیات خود ادامه دهند. گرامین، همهساله صورتهای مالی حسابرسیشدهی خود را که توسط دو موسسهی معتبر حسابرسی بنگلادشیِ دارای شهرت جهانی حسابرسی میشوند، منتشر میکند. این بانک، تحصیلات را یکی از مهمترین ابزارهای برونرفت یک فرد از فقر به حساب میآورد. اگر وامگیرندگان کنونی، بتوانند برای خانوادهی خود امکان تحصیلات مناسب فراهم کنند و فرزندان خود را برای آینده آماده سازند، توانستهاند یک رشد پایدار برای چندین نسل پس از خود به ارمغان آورند. از همین رو، به دانشآموزانی که بتوانند به موسسات تحصیلات عالی راه یابند، وامهایی اعطا میشود که شهریه، هزینههای زندگی و دیگر مخارج تحصیل آنها را پوشش دهد.
- تم کتاب بانک تهیدستان:
این کتاب در سیزده فصل به بررسی چالشهای پیش روی یونس و همکارانش در تاسیس بانک گرامین میپردازد. محمد یونس در کتاب صوتی بانک تهیدستان تجربیات خود در حوزهی حذف فقر در دنیای مدرن امروز و اتفاقاتی که موجب موفق و گسترده شدن این بنیاد شده است را با مخاطبانش به اشتراک میگذارد.
- درباره محمد یونس:
محمد یونس یک کارآفرین اجتماعی، بانکدار، اقتصاددان و رهبر جامعهی مدنی بنگلادشی است که در ۲۸ ژوئن ۱۹۴۰ متولد شد. او سومین بچه از نه بچهی خانوادهی یازده نفره و مسلمانش بود. یونس در طول سالهای تحصیلش فردی فعال بود و در سال ۱۹۵۲ به غرب پاکستان، هند و بعدها به کانادا سفر کرد. او توانست دکترای خود را از دانشگاه واندربیلت ایالت تنسی دریافت کند و از سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲ به عنوان استادیار اقتصاد در همان دانشگاه به فعالیت بپردازد.
محمد یونس، توانست جایزهی صلح نوبل را برای تاسیس بانک «گرامین» و پیشبرد مفاهیم وامها و قرضهای کوچک از آن خود کند. این جایزه در سال ۲۰۰۶ به طور مشترک به یونس و بانک گرامین برای «تلاش جهت ایجاد توسعهی اقتصادی و اجتماعی از طریق وام های کوچک» تعلق گرفت. کمیتهی نوبل نروژ اعلام کرد که: «صلح پایدار نمیتواند به دست بیاید، مگر اینکه گروههای بزرگ جمعیتی راهی برای از میان بردن فقر پیدا کنند و در میان فرهنگها و تمدنها، یونس و بانک گرامین نشان دادهاند که حتی فقیرترین فقرا نیز میتوانند کار کنند و کارشان را توسعه بدهند».
یونس چندین جایزه ملی و بین المللی دریافت کرده است که میتوان به «نشان افتخار آزادی ریاست جمهوری» بالاترین جایزهی مدنی در ایالات متحده در سال ۲۰۰۹ و «مدال طلای کنگره» در سال ۲۰۱۰ اشاره کرد. در سال ۲۰۰۸ نیز او در رتبهی دوم «۱۰۰ متفکر جهانی» در مجلهی «فارین پالیسی» قرار گرفت.
در فوریهی سال ۲۰۱۱، یونس به همراه ساسکیا بریستن، سوفی ایسنمان و هانس ریتز، موسسهی کسبوکار اجتماعی و طرحهای جهانی یونس (YSB) را تاسیس کرد. این موسسه جهت ایجاد و ترویج کسبوکارهای اجتماعی و به عنوان یک رویکرد بینالمللی برای این نوع کسبوکارها در کشورهای در حال توسعه آغاز به کار کرد. همچنین YSB خدمات مشاورهای برای شرکتها، دولتها، موسسات و سازمانهای غیردولتی را نیز ارائه میکند.
(به طور کلی YSB (Yunus Social Business) یک صندوق سرمایهگذاری غیرانتفاعی است که کمکهای شهروندی را به سرمایهگذاری در کسبوکارهای اجتماعی پایدار تبدیل میکند.)
در سال ۲۰۱۲ محمد یونس به عنوان رئیس دانشگاه «کالدونی کالسیو» در اسکاتلند انتخاب شد. قبل از آن، او استاد اقتصاد در دانشگاه چیتاگونگ در بنگلادش بود. او تاکنون چندین کتاب مرتبط به کارهای مالی خود منتشر کرده است. او همچنین عضو هیئتمدیرهی بنیاد گرامین آمریکایی میباشد که از وامهای کوچک حمایت میکند. یونس در هیئتمدیرهی بنیاد سازمان ملل متحد نیز فعالیت میکند؛ این بنیاد یک خیریهی عمومی است که در سال ۱۹۹۸ توسط هدیهی یک میلیارد دلاری «تد ترنر» سرمایهگذار و خیّر آمریکایی برای حمایت از اهداف سازمان ملل متحد ایجاد شد. در ماه مارس سال ۲۰۱۱، دولت بنگلادش یونس را از موقعیت خود و سمتی که در بانک گرامین داشت، اخراج کرد و علت آن را محدود بودن سن او در چنین موقعیتی عنوان کرد!
دکتر محمد یونس یک بنگلادشی ست که در آمریکا در رشته اقتصاد تحصیل کرده و در کشور خود استاد دانشگاه شده و در جهت ریشه کنی فقر در کشور خود و مناطق فقیر نشین کشورهای دیگر تلاشی ستودنی دارد .با این اعتقاد که بانک ها نباید تسهیلات خود را فقط به ثروتمندان اعطا کنند بانکی را تاسیس می کند که فقط به زنان فقیر وام می دهد.کتاب متن روانی دارد و اجرای راوی هم عالی ست.