حسین پاینده (متولد ۲۸ شهریور ۱۳۴۱، تهران) نویسنده، منتقد ادبی، منتقد فیلم و دانشیار نظریه و نقد ادبی دانشگاه علامه طباطبایی و مسئول پروژه مجموعه نظریه و نقد ادبی است که به کوشش نشر روزگار منتشر میشود.
حسین پاینده در تهران متولد شد و دورهٔ دبیرستان را در انگلستان گذراند و یک سال پس از انقلاب به کشور بازگشت. در سال ۱۳۶۸ از دانشگاه علامه طباطبائی لیسانس ادبیات انگلیسی گرفت و در سال ۱۳۷۰ موفق به اخذ فوقلیسانس ادبیات انگلیسی از دانشگاه تهران شد. او از همان سال به عنوان عضو هیأت علمی به استخدام دانشگاه علامه طباطبائی درآمد و متعاقباً در سال ۱۳۷۵ برای ادامهٔ تحصیل به انگلستان رفت. وی در سال ۱۳۸۰ پس از اخذ دکترای نظریه و نقد ادبی به کشور بازگشت و در حال حاضر با رتبهٔ دانشیاری در دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس اشتغال دارد.
از دکتر پاینده تاکنون بیش از ۱۰۰ مقاله در نشریات مختلف به چاپ رسیدهاست. وی ۱۵ کتاب منتشر کرده که از این تعداد ۸ کتاب تألیف و ۷ کتاب ترجمهاست. او همچنین ویراستار هشت کتاب نیز بودهاست، از جمله ویراستار «مجموعهٔ نظریه و نقد ادبی» که تحت سرپرستی او تاکنون در هشت مجلد و توسط چهار ناشر منتشر شدهاست. جدیدترین تألیف پاینده با عنوان داستان کوتاه در ایران در سه جلد توسط انتشارات نیلوفر منتشر شدهاست. از میان کتابهایی که پاینده ترجمه کردهاست میتوان به کتابی با عنوان نظریههای رمان اشاره کرد. دکتر پاینده تاکنون ۵ جایزه در داخل کشور و ۱ جایزه در خارج از کشور دریافت کردهاست.
پاینده دانشگاه، از فعالترین چهرهها طی سالهای اخیر در زمینهی نقد و نظریهپردازی بوده است. او کتابهای زیادی در این زمینه به رشتهی تحریر درآورده و کلاسهای بسیاری را برای علاقهمندان برگزار کرده است. پاینده با نگاهی آکادمیک نقد رمان و داستان کوتاه را دنبال میکند و در کارگاهها و کتابهایش تلاش می کند این شیوه را به کار گیرد.