شاید به تاجیکستان صدها و هزاران ایرانی سفر نموده باشد و خاطرات نیک یا بد داشته باشند که این یک امر طبیعی است، ولی سفر آقای مجید اسدی به تاجیکستان فرق دارد و کتاب حاضر حاصل آن دیده و شنیدههاست که نویسنده آن به عنوان یک محقق، جهانگرد، روزنامهنگار، و مردمشناس... ظهور میکند که به همه چیز کنجکاو است. او حرفهای مخاطبانش را که گاه یک ادیب است، گاه راهگذر، گاهی راننده یا آشپز و یا قصاب، با دقت تمام گوش میکند، در مغزش تحلیل و تجزیه میکند و آن را در حافظهاش ضبط مینماید، اگر اینطور نبود این کتاب خلق نمیشد.
مؤلف این واژه و ترکیبها را از سر کوچه و خیابان، رستوران، داخل تاکسی یا اتوبوس، مهمانی، فرودگاه، دانشگاه، آکادمی، بازار و... شنیده و در یادش حفظ نموده است. آنچه کتاب مذکور را ارزشمند میکند آن است که نویسنده به هیچ اتفاقی بیتفاوت نیست، تاجیکستان را دوست دارد، به مردمان آن احترام میگذارد که این امر از هر سطر گرم آن آشکار است.
جهان ما دنیای اطلاعات و اخبار است و آن کشور یا فردی برنده است که زمام امور اداره اخبار را در دست دارد. مطالب همین شبکهها جهانبینی انسانها را میسازند. امروز برخی از خوانندگان تاجیک را شاید بیش از تاجیکستان در ایران بشناسند، این را بدون اغراق میگویم و این یک امر طبیعی است، چون آب درِ خانه همیشه تیره بوده است و در همه جای عالم این مرسوم است که از حافظ شیرازی تا لایق شیرعلی به آن اشاره نموده و گاه گله کردهاند. این همه از محبت صمیمی صاحب کتاب به تاجیک و تاجیکستانیان برمیآید. در طول چند سال شاید هزاران عکس، تصویر، آهنگ، مطلب و مقاله و تحلیل از طریق کانال و تلفن آقای اسدی به هزاران نفر ارسال و مخابره شد. در تاجیکستانپژوهی و معرفی تاجیکستان و داشتههای آن (هنرمندان، اهل ادب و دیدنیهای آن) نقش این قلمکش خیلی زیاد است.