ناصر وحدتی در ابتدای کتاب داستان سیاهکل مینویسد: «این کتاب تقدیم میشود به مردم عدالتخواه، آزاده و هوشمند گیلان عزیز.»
عشق و وطنپرستی ناصر وحدتی حتی در نخستین سطرهای این کتاب نقش میزند. او در کتاب داستان سیاهکل دربارهی یکی از مهمترین وقایع چریکی صدسال اخیر ایران حرف میزند. واقعهی سیاهکل نقطهی مهمی در تاریخ ایران است و تاکنون اقتباسهای زیادی از آن شده است، و این واقعه داستان شعرها، ابیات، پادکستها، رمانها و مقالات زیادی بوده است.
کتاب داستان سیاهکل نوشتهی ناصر وحدتی است. او این کتاب را بین سالهای 1365 تا 1370 نوشت. این کتاب پیش از آنکه بهطور کامل منتشر شود؛ در سالهای 1374 و 1376 بهصورت دو کتاب جداگانه منتشر شد. کتاب اول خوندشت نام داشت و نام کتاب دوم روی خوش زندگی بود. نسخهی پیش رو مجموعهی این دو کتاب است، درواقع ناصر وحدتی کتاب را به این شکل نوشته است اما به دلیل مشکلاتی این کتاب ابتدا بهصورت جداگانه منتشر شد. ناصر وحدتی در مقدمهی کتاب مینویسد: « «داستان سیاهکل» را در زمرهى ادبیات گیلان تلقى کنید که در آن «خوندشت» را بر اساس زندهگىِ مردمانِ هشتاد سالِ پیشِ گیلان با آمیزهاى از اخلاق، فرهنگ، موسیقى، رنگ، عشق و مرگ نوشتهام که این یک عشق را به پاىاش نشستهام با عاشقانى چون ستار، ریحان، بنفشه، داریوش تا هیبت و صفر و حیدر خان دیلمى و کاسمار و پیلاقا! در «روى خوش زندگی» با زبانى دیگر با المانهای بىشمار به حضور و شکلگیرى مدرنیته در گیلان پرداختهام و سرانجام، آن بخش از حماسهى نوزدهم بهمن 1349 سیاهکل را، که جلوى چشمان من اتفاق افتاد، قیامى روشنفکری، دانشجویى و گیلانى تلقى کردهام، زیرا که بهرغم حضور چند رزمنده از شهرهاى دیگر ایران، بیشتر جانبرکفان این گروه گیلانى و بهویژه لاهیجانى بودند.»
رویداد سیاهکل که به جنبش و واقعهی سیاهکل هم شناخته میشود، یورش مسلحانهی هواداران سازمان چریکهای فدایی خلق ایران به پاسگاه ژاندارمری سیاهکل در 19 بهمن 1349 است.هدف اصلی این عملیات آزاد کردن یکی از اعضای دستگیرشده این سازمان بود. در طی این درگیری سه نفر از چریکها کشته شدند و ده نفر دیگر دستگیر و اعدام شدند. این رویداد نخستین حرکت مسلحانه با اهداف سیاسی در تاریخ معاصر ایران به شمار میآید.
پیشتر هم او را دیده بود.
بارها وقتی با گیلهمردان «لیش» به «ایل جار» میرفت از حیاط خانهی آنها رد میشد و در عروسیهای لیش و «موشا» بسیار او را دیده بود. عین خیالش نبود!
اما این بار با تن و جانش حس کرد که نگاه او جور دیگری است!
حتی شرم از مادرش نکرد که با ریحان به بازار آمده بود.
زرافشان وقتی دید ستار با نگاهش میخواهد دخترش را افسون کند با لبخندی معنادار گفت:
«هی! آ ستار... کجایی پسر! حال مادرت چطور است... امروز برای خرید به بازارمی آید يا نمیآید؟»
و ستار خودباخته، یکه خورده، خجالتزده، چشم از چشمان خمار و عسلی ریحان کند و گفت: «هه... نه عمه خانم نمیآید... امروز... من خرید... میکنم»!
بازار با دکانها و آدمهایش از وسط روز گذشتهاند و همه جور دیگری شدهاند برای ستار. نگاه ریحان چنان آشوبی در او افکنده است که جز سراسیمگی و گیجی در تن و جانش چیز دیگری باقی نگذاشته است! چه بکند! چهکار بکند ستار! یعنی فکر میکند باید یک کاری بکند!
برود دنبالشان به کوچهی ماهیفروشان که آنها به همان سمت رفته بودند... برود ببیند، درست دیده است که از روی عشق و خواستن نگاهش کرده بود ریحان! یا همینجوری ناخواسته بود آنهمه طنازی!
ناصر وحدتی نویسنده، خواننده و موسیقیدان ایرانی متولد سال 1326 است. او در روستای لیش که یکی از توابع شهرستان سیاهکل در استان گیلان است به دنیا آمده است. او خدمات بسیاری به موسیقی ایران و بهویژه موسیقی گیلکی کرده است. ناصر وحدتی همهی ترانههایش را به گیلکی میخواند و سعی دارد که تمام ترانههای فولکلور گیلان را جمعآوری و بایگانی کند. ناصر وحدتی سالهای سال است که در روستاهای گیلان در حال پژوهش دربارهی موسیقی گیلک است؛ جالب است بدانید که او بیشتر ترانههایش را از زنان دریافت میکند، به این معنی که زنان در به یادآوردن تاریخ ترانهها حافظهی بهتری دارد و متعصبتر هستند. ناصر وحدتی دربارهی این امر میگوید: «کار نشا در گیلان به همت زنان روستایی انجام میشود، برخلاف مازندران که مردان و زنان در کنار هم به نشا میروند. در فصل نشا، زنان گیلانی در شالیزارها بهصورت دستهجمعی آوازهایی میخواندند که موسیقی کار را شکل داد؛ به همین سبب است که موسیقی کار بانام زنان پیوند خورده است.»
ناصر وحدتی فعالیت حرفهای خود را در گروهی به نام شمشال آغاز کرد و حدود 17 کنسرت با این گروه اجرا کرد. بعد از گروه شمشال، وحدتی به گروه گیل و آمارد پیوست و تا امروز حدود 60 کنسرت با این گروه اجرا کرده است. ناصر وحدتی در بیشتر شهرهای ایران و بهویژه استان گیلان برنامه اجرا کرده است، او حتی برای اشاعهی فرهنگ گیلکی به کشورهای مختلفی مانند آلمان، ایتالیا، سوئیس، کرواسی و روسیه سفرکرده است و در این کشورها کنسرت اجرا کرده است. ناصر وحدتی دارای دیپلم افتخار از چهل و پنجمین جشنواره موسیقی فولکلور جهان در کرواسی است.
ناصر وحدتی در بیستوسهسالگی به دلیل رابطه با چریکهایی که به پاسگاه سیاهکل حمله کرده بودند، دستگیر شد و حدود یک سال را در زندان گذراند.
انتشارات نگاه کتاب داستان سیاهکل را عرضه کرده و در اختیار علاقهمندان قرارداده است. انتشارات نگاه یکی از ناشران قدیمی تهران محسوب میشود. نگاه با بیش از 40 سال فعالیت حرفهای صدها کتاب از ناموران و نوآمدگان عرصه فرهنگ و ادبیات چاپ و منتشر کرده است و همچنان این راه پرفرازونشیب را در صنعت نشر طی میکند. این انتشارات طی سالها افتخار داشته تا به شکل تخصصی ناشر آثار بزرگانی چون: احمد شاملو، سیمین بهبهانی، مرتضی راوندی، نیما یوشیج، شهریار، حسین منزوی، عماد خراسانی، یدالله رویایی، نصرت رحمانی، بزرگ علوی، محمدعلی افغانی، رضا براهنی، غلامحسین ساعدی …؛ و بسیاری دیگر از شاعران و نویسندگان معاصر باشد.
خواندن این کتاب را به علاقهمندان به حوزهی تاریخ و سیاست پیشنهاد میکنیم. به دلیل نثر روان و گیرای وحدتی و استفاده از اصطلاحات گیلکی علاقهمندان به ادبیات گیلان هم از خواندن این کتاب لذت خواهند برد. کتاب داستان سیاهکل در دستهی کتابهای داستانهای فارسی قرار دارد. کتاب داستان سیاهکل مناسب برای گروه سنی بزرگسال است. تعداد صفحات نسخهی چاپی کتاب 319 صفحه است که بامطالعهی روزانه 20 دقیقه میتوانید این کتاب را در 15 روز بخوانید. کتاب داستان سیاهکل جزو کتابهای حجیم و بلند با موضوع داستانهای فارسی است. این کتاب برای افرادی که وقت بیشتری برای مطالعه دارند و میخواهند درزمینهی داستانهای فارسی زمان بیشتری را به مطالعه اختصاص دهند انتخاب مناسبی است.
آنچه در بالا خواندید بررسی و نقد کتاب داستان سیاهکل اثر ناصر وحدتی بود.خرید و دانلود این اثر در همین صفحه امکانپذیر است. برای مطالعهی دیگر کتابها درزمینهی داستانهای فارسی میتوانید به قسمت دستهبندی کتابها مراجعه و کتابهای این موضوع را یکجا مشاهده کنید.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 1.۶۷ مگابایت |
تعداد صفحات | 319 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۱۰:۳۸:۰۰ |
نویسنده | ناصر وحدتی |
ناشر | انتشارات نگاه |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۲/۰۸/۱۲ |
قیمت ارزی | 3 دلار |
قیمت چاپی | 22,000 تومان |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |