در این اثر، مقدمات و ملزومات اولیه برای رویارویی با فتنه یعنی انواع فتنه، ویژگیهای آن و راههای پیدایش و گسترش آن بیان گردیده است. هر چند الگو و خطمشی اصلی کتاب بر مبنای تفکرات و اعتقادات اسلام، قرآن و شیعه بیان گردیده است اما در بیان مطالب سعی گردیده که تمام ابعاد فتنهها در تمام جوامع، از جامعه کوچکی مانند خانواده تا سازمانها، ادارات، تشکلات و نهایتاً جامعه بزرگ اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.
این اثر در چهار فصل تنظیم گردیده است که:
فصل اول به بیان معانی و وجوهات معنایی و مفهومی فتنه پرداخته است و در حقیقت خلاصهای از کتاب تبارشناسی فتنه، ـ به قلم نویسنده این اثر ـ از انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) است.
در فصل دوم بهگونهشناسی فتنه پرداخته شده است که انواع فتنهها را در چند دسته و گونه تقسیم و مورد بررسی قرار داده است بهطوری که هر فتنهای در جامعه را میتوان به یک یا چند گونه از دستههای مطرح شده نسبت داد و با توجه به آنگونه، ویژگیها و خصوصیات فتنه را بهدست آورد.
بررسی ویژگیهای فتنه و شناخت ماهیت و خصوصیات ذاتی فتنه یکی از مهمترین بخشهای فتنهشناسی است که موضوع فصل سوم کتاب میباشد.
در آخرین گام، در بحثی جامع، تمام راههای پیدایش و گسترش فتنه مورد بررسی قرار گرفته است تا شاید مجموعه این اثر بتواند در شناخت فتنه و راههای مقابله و مبارزه با آن گامی هر چند کوچک اما مؤثر برداشته باشد.