درباره مبانی استنباط احکام در حقوق اسلامی و حقوق موضوعه جلد 2
«آیا نیاز امروز ما به تحرکی جدی، صحیح و سریع در فقه و فقاهت، پاسخی مناسب دریافت خواهد نمود؟».
«فقه در چنین شرائطی، چگونه و با استفاده از کدامین متدولوژی میتواند با استفاده از تجربیات علمی و عملی تاریخیاش، پاسخی صحیح، عملی و مؤثر به نیازهای امروز جامعه بشری بدهد و ما را نسبت به آینده دنیوی و اخروی امیدوار سازد؟».
در این کتاب نویسنده، بهمنظور دستیابی به پاسخی روشن برای سؤال فوق، تمامی تلاش علمی و تحقیقی خویش را بهکار گرفته تا با حفظ بستر تاریخی مباحث اصول فقه و صیانت از آن، متدولوژی مناسب با فقه امروز را بهویژه با استفاده صحیح از ابزار عقل (در حوزه ادراک و صدور حکم) شناسایی و اصول و قواعد حاکم بر آن را ارائه نماید.
در جلد اول این کتاب مسائل مربوط به ادله لفظی و بهویژه متدولوژی استفاده از آنها مورد بحث قرار گرفت؛ تا از این طریق امکان استفاده از دو منبع اصیل احکام الهی یعنی قرآن و سنت پیامبر و اهل بیت ایشان (عهم) فراهم گردد.
اینک در جلد دوم، پس از تبیین ادله غیر لفظی، یعنی احکام عقلی و اجماعی، متدولوژی استفاده از آنها را مورد بحث قرار میدهم. اما تلاش اساسیام بر این است که متدولوژی استفاده از این منابع برای پاسخ به سؤال فوقالذکر شناسایی شود. در همین راستا سؤالات بنیادین چرایی و چگونگی احکام به سؤال از چیستی احکام الهی ضمیمه شده و غنای فقه مورد نیاز ما را به فضل و مدد الهی پدید میآورد.