جهان آفرینش نمادی از ربوبیت، خالقیت و فیاضیت خداوند متعال است. بهگونهای که اولین مظهر آن خلق موجودات است و خالق، آنها را با آفرینش به نمایش میگذارد و پس از خلق، لازمه رحمانیت الهی رساندن نعمات و الطاف خود هرلحظه و هر دم به موجودات است و این فیض الهی همان «رحمت» است؛ زیرا از هر عطا و بخششی به موجودات، تعبیر به رحمت میشود.
پس رحمت از صفات فعل الهی است و بر غضب و سخط و لعن او سبقت دارد. زیرا تعلق اراده خداوند بر رساندن رحمت، بیشتر از عقاب کردن است و صفت عذاب و عقاب او متوقف بر معصیت است. باوجوداینکه هر نعمت و فضل و احسانی از خدا بر موجودات «رحمت» بهحساب میآید؛ اما در قرآن مظاهر خاصی از آن مانند هستی، عقل، فطرت، رزق و روزی، باران، شب و روز، محبت و نصرت بهعنوان مظاهر تکوینی اشاره شده و از نبوت پیامبران، ارسال کتب آسمانی، ملائکه و ولایت بهعنوان مظاهر تشریعی یاد شده است.
انسان برای ایجاد زمینه کسب رحمت خاص الهی باید مقدماتی را در خود فراهم کند تا شایستگی پذیرش رحمت را داشته باشد. او ابتدا باید باور قلبی و اعتقاد خود را نسبت به خدا و رسول او تقویت نماید که از آن به «ایمان» تعبیر شده، سپس از خدا درخواست رحمت کرده و به رحمت او نیز امیدوار باشد، همچنین از گناهان توبه کرده، درون را تصفیه نماید و در برابر اطاعت او صابر باشد و در هر شرایطی شکرگزاری نماید و در عمل نیز از خدا و رسول و قرآن اطاعت نموده، به اعمال صالح روی آورد.
بااینهمه، راهزنهای فراوانی بر سر راه کمال موجود است که باید از دام آنان برهد. راهزنهایی مانند غفلت، گناه، ناامیدی از رحمت الهی، کفر، استکبار و ناسپاسی از حق، که باعث بایستگی عذاب شده برای انسان شده و از رحمت خدا دور گشته و ملعون میشود.
این کتاب با هدف آشنایی با صفت رحمت الهی و نیل به قرب پروردگار - با استعانت از ابزار فراوانی که خداوند به او مرحمت فرموده - صورت گرفته، تا در دنیا در مسیر دریافت رحمت او قرار گیرد و در آخرت میوهی آن را بچیند.