رشد سریع فناوری نه تنها آسایش و آرامش قابل توجهی را برای بشریت به ارمغان نیاورده است، بلکه این دستاوردها موجبات کنجکاوی انسانها را افزون کرده و صدها سؤال تازه را فراروی محققان نهاده است. اما با وجود توسعههای اقتصادی و صنعتی و حتی فرآوردههای جدید کشورها، آسیبها و مشکلات جسمی روانی ـ اجتماعی هم رشد فزایندهای داشته است؛ از جمله: اعتیاد، طلاق، بیبندوباری، ایدز، خشونت و.... در سالهای أخیر به مباحث سلامت و بهداشت و روان و برنامههای مربوط به پیشگیری و ارتقاء سلامت جسم و بهداشت روان جزء سیاستهای مهم مسئولین قرارگرفته است؛ اما بیشتر این اقدامات در زمینه بهداشت جسمانی بوده تا ابعاد روانی اجتماعی و هیجانی، در بسیاری از کشورها آموزههای دینی کم اهمیت جلوه داده شده و بیشتر معطوف به بیماریها، اختلالات و مشکلات روانی اجتماعی بوده و کمتر به سلامت روحی روانی کل جامعه میپردازد. خانواده اولین جایی است که فرزند انسان پا به عرصه وجود میگذارد و تعامل و هماندیشی و اجتماعی شدن را در آن از آغوش مادر و محبت پدر میآموزد و سایر اعضای خانواده نیز در رشد پرورش او دخالت دارند. بنابراین، شناخت نیازهای روانی خصوصیات جسمی و ذهنی و تفاوتهای فردی و میزان هوش و استعداد آنان بستگی دارد. اعضای خانواده توسط والدین میتواند در سلامت و طراوت آنان و پایهگذاری جامعهای سالم و دور از استرس و آلودگیها مؤثر باشد؛ زیرا جامعه سالم بهوسیله انسانهای سالم بهوجود میآید. با توجه به ابعاد عقیدتی دین مبین اسلام انسان محور وجودی جهان است و ثروت اصلی و زیربنایی و ملتی را تشکیل میدهد. هرگونه سرمایهگذاری مادی و معنوی برروی این محور وجودی تأثیر روزافزون و آرامشبخش را برای جامعه به همراه دارد. لازمم است خانوادهها، معلمان و مسئولین کشور، در راه فراهم سازی زمینههای مناسب و بهداشتی از هر دو بُعد فیزیکی و روانی در مسیر سلامت و تعالی جامعه قدمهای جدی بردارند.
هدف نهایی از تدوین این کتاب شناسایی ابعاد و کارکردهای خانواده و انتطارات از والدین در تربیت فرزندان در ارتباط مؤثر با اعضای خانواده است. و نیز اهمیت آن به ضرورت حفظ بهداشت روانی و عوامل مؤثر بر آن همچون، استرس، افسردگی، لجبازی ترس، تنهایی، جرأتمندی، خودکنترلی، اعتمادبهنفس، عزتنفس، باز میگردد که با بهرهگیری از شیوه زندگی پیامبر(ص) و امامان معصوم (ع) قابل بهبود و جبران است.
افراد سالم جامعه مثل کودکان، نوجوانان و جوانان همواره در معرض خطر میباشند و در همین راستا در پژوهش حاضرسعی شده است اهداف، اصول شیوه و روشهای متناسب یک زندگی سالم با استفاده از الگوی اسلامی ارائه نماییم تا به یاری خداوند متعال شاهد تحقق هدفهای ارزندهای در برنامههای آموزشی نظام آموزش و پرورش کشورمان باشیم.