هدف بازاریابی دیجیتال، شناسایی عناصر مهم بازاریابی دیجیتال و اهرم کردن مباحث استراتژیک، سازمانی و عملیاتی جهت اثربخشی کسب و کارهای فعال در بازار تجارت دیجیتال است. آمیخته بازاریابی دیجیتال به عنوان توانمندسازی برنامه استراتژیک بازاریابی در سطح وب قلمداد میگردد. این ابزار از یک سو برای عموم سازمانهایی که در دنیای واقعی فعال هستند و تصمیم حضور در اینترنت را دارند، مفید بوده و از سوی دیگر برای سازمانهای اینترنتی در ارزیابی مجدد حضورشان در تجارت دیجیتال موثر است(زتچی و همکاران، ۲۰۱۷).
با این حال، بازاریابی دیجیتال بعنوان فعالیت فناوریمحور نوآورانه یاد میشود و یکی از جنبههای اصلی عملیات بازاریابی به شمار میرود که با سایر عملیات بازاریابی تفاوت دارد. بازاریابی دیجیتال در واقع، بکارگیری اینترنت و سایر فناوریهای تعاملی، به منظور ایجاد رابطه و میانجیگری بین شرکت و مشتریان است(لین و وانگ، ۲۰۱۹).
لذا کتاب حاضر سبب خواهد شد که شرکتهای کارگزاری که بیشترین فعالیت را در بازار سرمایه دارند، در خصوص بهرهمندی از راهبردهای بکارگیری مواردی که در انتهای کتاب به آن اشاره شده، پیشقدم شده و بکار گرفته شود. چراکه براساس شواهد و گفتمانهایی که صورت پذیرفته، در بسیاری از مقولههای حوزه بازاریابی و اثربخشی آن تا به الان پژوهشی (علمی-عملی) صورت نگرفته و امید آن میرود که با مهیا نمودن زمینهای مناسب در مورد مقولهها و متغیرهایی که در انتها به آن خواهیم رسید، بتوان برنامهریزی و طرح و پیادهسازی موثری را در حد ضرورت انجام داد تا شرکتهای کارگزاری و امثال آن بتوانند با راهاندازی دپارتمان بازاریابی در مجموعههای خود به این مهم نیز بپردازند و تأثیرات لازم آن را درک کنند و محرکی برای رشد و شکوفایی و زمینهسازی این موضوع فراهم گردد.
همچنین از ضرورتهای مهمی که میتوان اشاره کرد توسعه و بکارگیری الگوی بازاریابی دیجیتال در بازار سرمایه میباشد تا بتوان راهبردی اثربخش را در پیش گرفت. چراکه بر اساس انواع شیوههای سرمایهگذاری (مستقیم و غیر مستقیم) و ابزارهای مالی متنوعی که در بازار وجود دارند، ضرورت افزایش آگاهی و اطلاعرسانی لازم در ابعاد مختلف احساس میشود تا نیازهای بازار و جامعه همسو شوند. همچنین ضرورت ایجاد نگاه توسعه محور و فراهم کردن زیرساختهای لازم و پویا جهت معرفی آسانتر و بهرهمندی بهتر برای عموم به همراه آموزشهای سریع و آسان که میتواند در رشد و شکوفایی ارتقای آگاهی افراد و کاهش ریسک انواع سرمایهگذاری نقش بهسزایی داشته باشد، خواهد بود. ایجاد رقابتهای فراگیر و استفاده از مهارتهای جدید در این حوزه برای شرکتهای کارگزاری از موارد مهم دیگر بشمار میآید. همچنین ضرورت آنالیز و تحلیل بازار که امکان تحلیل دقیق رفتار مشتری و مدیریت شبکههای اجتماعی و ایجاد نقشه راه از موارد قابل بحث دیگر خواهد بود. از موارد اثرگذار دیگر ایجاد تعامل و ارتباطی صمیمی بین کسب و کارها و مخاطبان و در نتیجه ایجاد یک شبکه ارتباطی صمیمی در مقیاسی بسیار بزرگتر است.
این کتاب شامل پنج فصل بوده که در فصل اول به بازاریابی دیجیتال و مدلهای آن؛ در فصل دوم به بررسی تحولات دیجیتال در بازار سرمایه؛ در فصل سوم تاریخچه بازار سرمایه در ایران و جهان؛ در فصل چهارم تحلیلی بر عوامل موثر بر بازاریابی دیجیتال در بازار سرمایه و در انتها در فصل پنجم به ارائه جمع بندی نهایی پرداخته شده است.
-بخشی از مقدمه-