- نامههایی از عرفان مسیحی در قرون وسطی برای جهان امروز:
«ابرهای ندانستن» و نیز «اندرز سربهمُهر» اثری است از شاخهی عرفان مسیحیت که توسط نویسندهای ناشناس در قرن چهاردهم میلادی نوشته شده است. قالب کتاب، به شکل نامههایی است که مرادی به مریدش در باب مراقبه نوشته است. این اثر در قرون وسطی راهنمایی معنوی بوده که مخاطبش را به سمت شناخت خویشتن، خدا و خواستههایش هدایت میکرده و با پا گذاشتن به قلمروی ناشناخته، درکی از ماهیت خداوند را نیز در ذهن خواننده ایجاد میکند. هرچند ابرهای ندانستن در آغاز برای مخاطب مسیحی و در دورانی غریب با سلطهی رعبآور کلیسا، جنگ و تبعیضهای اجتماعی و همهگیری بیماری کشندهی طاعون شکل گرفته، اما امروزه نیز برای شنوندگانش، فارغ از هر کیش و مذهبی، حرفهایی برای گفتن دارد و میتواند راه و چاه «مراقبه» را به آنها نشان دهد و پیوندی ابتدا میان مخاطب و خودش، سپس میان او و دیگران و البته خدا ترسیم نماید.
- متنی صمیمی و ساده و در عین حال، عمیق:
طی سالهای بسیاری که از انتشار نسخهی اصلی «ابرهای ندانستن» به زبان انگلیسی میانه گذشته، ترجمهها و تصحیحهای بسیاری از آن انجام شده است. یکی از بهترین ترجمههای انگلیسی این اثر را «کارمن آسویدو بوچر» انجام داده که در عین وفاداری به محتوای کتاب، صمیمیت میان مراد و مرید را نیز حفظ کرده و متن را به بهترین و گیراترین شکل ممکن منتقل کرده است. این نسخه، مرجعی است که در ترجمهی فارسی اثر مورد استفاده قرار گرفته است. متن اصلی این کتاب بسیار ساده و درک آن برای تمام طیفهای مخاطبان آسان است. در ترجمهی فارسی هم تلاش شده تا در عین حفظ لحن ادبی و کهن اثر، متن به گونهای منتقل شود که همانطور که احتمالاً خالق ناشناس اثر در نظر داشته، مخاطبانِ هرچه بیشتری از محتوای مراقبهها بهرهمند شوند.
- «مطلوب، در خودِ تلاش کردن است.»
کتابی که آن را میشنوید، میتواند همچون ابری بارانزا عمل کند و بر کویر تشنهی جانتان ببارد. عارف ناشناس این کتاب آموزگاری است صبور و استثنایی که به تفصیل از نیایش مراقبهگرانه میگوید و توضیح میدهد مراقبه چگونه میتواند عطشهای روحی گوناگونی از جمله فقدان عشق یا عدم آرامش را به پایان برساند. راقم سطور ابرهای ندانستن، اثرش را با تمرینهایی عملی پیش میبرد و به مخاطبش نشان میدهد که مکالمه با آن وجودِ رازآمیز نهتنها ممکن است، بلکه در واقع بیش از هر عمل دیگری، موجب خشنودی آفریدگار میشود. مراد ناشناختهی ابرهای ندانستن، ابتدا مخاطبش را به خودنگری و نیز فروتنی دعوت میکند. سپس نیایشی مراقبهگرانه را پیشنهاد میدهد که میتواند جان را عمیقاً پالایش کند. مرشد از آنکه عبارت «آسانترین کار، وقتی جان مشمولِ عنایت حق قرار دارد» را برای مراقبه به کار میبرد. پس از آن، توصیه میکند: «تردید را کنار بگذارید. این کار را تا زمانی که لذت آن را احساس کنید، ادامه دهید. مطلوب، در خودِ تلاش کردن است.»
- کتاب صوتی ابرهای ندانستن:
نشر صوتی آوانامه طی همکاری با «گروه انتشاراتی ققنوس» نسخهی صوتی کتاب «ابرهای ندانستن» را بهانضمام اثر دیگری تحت عنوان «اندرز سربهمُهر» از نویسندهی ناشناس آن تولید و منتشر کرده است. نسخهی انگلیسی اثر به کوشش «کارمن آسویدو بوچر» تهیه شده و ترجمهی فارسی آن را «صبا ثابتی» انجام داد است. در اجرای اثر، «مهدی صفری» و «آرمان سلطانزاده» ایفای نقش نمودهاند.