- اندیشمند و پژوهشگر نوگرا:
عبدالمجید شرفی در سال ۱۹۴۲ در تونس متولد شد. او اندیشمند اسلامی و پژوهشگر دانشگاهی با دغدغههای بازخوانی اندیشههای اسلامیست. شرفی به عنوان متخصص اندیشه و تمدن اسلامی با رویکرد نوین و استفاده از روشهای علمی و آکادمیک شناخته میشود. او که استاد رشتهی تمدن عربی و فکر اسلامی دانشگاه تونس است، تلاش میکند تا میان اسلام رسالتی و اسلام تاریخی و دین تفکیک قائل شود. او که به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسه مسلط است، به مدت شش سال رییس مجمع حکمت تونس بوده است. او دوازده اثر به زبان عربی و چهار اثر به فرانسوی دارد که چندی از این آثار به فارسی ترجمه شدهاند.
- از عبادات تا معاملات:
شرفی نگرشی نواندیشانه به فقه اسلامی دارد و آن را به دو مبحث عبادات و معاملات تقسیم میکند. او در بحث اعتقادات بر این باور است که امروزه انجام بسیاری از فرائض عبادی، از جمله تعداد رکعتهای نماز، برخی از مناسک حج، تعیین مقدار زکات و … به شکل و کیفیتی که از گذشته مرسوم بوده است، ضرورتی ندارد و میتوان برای آنها جانشین یا رفتار و مناسک جایگزین انتخاب کرد. به قهیدهی او بسیاری از این احکام در بسترهای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی گذشته دارای معنا و مفهوم بودهاند و در شرایط و بستر امروزی اثر و خاصیت گذشته را ندارند.
- نگرش نقادانه به دین:
کتاب «اسلام میان حقیقت و تجلی» ترجمهای از کتاب «الاسلام بینالرساله و التاریخ» است که عبدالمجید شرفی آن را در سال ۲۰۰۱ منتشر کرده است. نویسنده در این اثر با تبیین عدم تعارض دین و علم و همچنین تکثر و تنوع قرائتهای اسلامی و احکامی، بر این باور است که برای اثبات همخوانی احکام اسلامی با دنیای امروزس و مدرن و عرضه و نمایش آن، باید خوانش و تفسیر جدیدی از وحی ارائه داد و با رویکرد و نگرشی نقادانه به بررسی علوم اسلامی پرداخت. شرفی که به تجریه و تحلیل و نگاه قرن بیست و یکمی به متن قرآن معروف است، باور دارد که برای آشتی دادن مسلمین امروزی با دین، میبایست به جنبههای تشریعی قرآن بیشتر توجه کرد و مخاطب آیات قرآن انسان مسلمان است که باید علاوه بر لفظ و ظاهر آیات، به محتوا، معنا و هدف نهفته در آیات هم توجه کند.
نشر صوتی آوانامه با همکاری انتشارات کویر، نسخهی صوتی کتاب «اسلام میان حقیقت و تجلی» اثر «عبدالمجید شرفی» را با ترجمهی «عبدالله ناصری» و گویندگی «مهدی خلیلی» تولید و منتشر کرده است.