- محصل حوزه، فارغالتحصیل آکسفورد و صاحب کرسی بزرگترین دانشگاههای آمریکا:
«سید حسین مدرسی طباطبایی» محقق، مجتهد، استاد دانشگاه و نویسندهی ایرانی است که سال ۱۳۲۰ در قم متولد شده. او در حوزهی علمیه به تحصیل پرداخت و سپس تحصیلاتش را در دانشگاههای معتبر اروپا تکمیل کرد و مدرک دکترایش را نیز از دانشگاه آکسفورد انگلیس دریافت کرد. او علاوه بر همکاری خود با آکسفورد، با دانشگاههای بزرگی چون پرینستون، هاروارد، یوسیالای، کلمبیا و ییل نیز همکاری داشته و در آنها به تدریس پرداخته است. اما مدرسی کار نوشتن را از همان نوجوانی آغاز کرده بود و مقالات اجتماعی و مذهبی او در نشریههای مذهبی منتشر میشدند. در سالهای بعد هم نتیجهی پژوهشهای خود دربارهی زادگاهش را در چند کتاب تاریخی منتشر کرد. پس از آن تحقیقات و بهطبع آن، نوشتههای این نویسنده بیشتر بر دو حوزهی تاریخ تشیع و حقوق اسلامی متمرکز شد. کتاب دو جلدی «زمین در فقه اسلامی» و «میراث مکتوب شیعه از سه قرن نخستین هجری» برخی از نتایج مطالعات مدرسی طباطبایی هستند. اما کتابی که بیش از همه و پس از سالها، نام او را بر سر زبانها انداخت، «مکتب در فرآیند تکامل» بود. کتابی که سال ۱۳۷۱ به زبان انگلیسی منتشر شد و سال ۱۳۸۶ نخستین ترجمهی فارسی آن، اسم مدرسی طباطبایی و کتاب بحثبرانگیزش را به نقل محافل مذهبی و اسلامی بدل کرد.
- نظری بر تطور مبانی فکری تشیع در سه قرن نخستین:
مدرسی طباطبایی کتابش را با پیشگفتاری آغاز کرده و در آن بهاختصار از درگیری سرنوشتساز تشیع در چند جبهه سخن میگوید. پس از آن در چهار بخش، به بسط اندیشههایش میپردازد. نخستین بخش، «حقوق و مسئولیتها» نام دارد و نویسنده در آن از تکامل مفهوم امامت در بُعد سیاسی و اجتماعی حرف میزند. دومین بخش کتاب با عنوان «غلو، تقصیر و راه میانه»، به تکامل مفهوم امامت در بُعد علمی و معنوی میپردازد. بحث سومین بخش کتاب بر محور «بحران رهبری و نقش راویان حدیث» میگردد. آخرین بخش کتاب نیز از «مناظرات کلامی و نقش متکلمان» سخن میگوید. مجموعهی این فصول، چه از حیث محتوا و چه از نظر روش تحقیق و بحثی که نگارنده به کار بسته، واکنشهای متنوع و متفاوتی را از سوی فقها و استادان مذهبی در پی داشته و بسیاری از آنان را وادار کرده یادداشت یا نقدی بر مکتب در فرآیند تکامل بنویسند.
- به همراه ترجمهی فارسی ضمائم:
مدرسی طباطبایی در انتهای کتاب مکتب در فرآیند تکامل ضمائمی را به زبان عربی آورده که انتشارات کویر، برگردان فارسی آن را چند سال پس از انتشار ترجمهی فارسی کتاب، در کتابی مجزا تحت عنوان «ضمائم مکتب در فرآیند تکامل» منتشر کرده است. این کتاب مشتمل بر شش بخش است: «رسالهی ابن قبه در پاسخ معتزله»، «رسالهی یکی از طرفداران جعفر کذاب و پاسخ ابن قبه به آن»، «رسالهی ابن قبه در پاسخ زیدیه»، «بخش پایانی کتاب التنبیه ابوسهل نوبختی»، «بخش مربوط به غیبت از کتاب المقالات و الفرق سعد بن عبدالله اشعری» و «خاندانهای حکومتگر شیعی در بغداد در اواخر غیبت صغری». در نسخهی صوتی، ترجمهی این بخشها نیز به دنبال بخش اصلی مکتب در فرآیند تکامل روایت شده است.
- کتاب صوتی مکتب در فرآیند تکامل:
آوانامه با همکاری «انتشارات کویر» کتاب صوتی «مکتب در فرآیند تکامل» اثر «سید حسین مدرسی طباطبایی» را با صدای «امید تقوی» و بخش ضمائم را با صدای «مهدی خلیلی» تولید و منتشر کرده است. این کتاب صوتی، مجموعهی دو کتاب مدرسی است؛ بخش اصلی را «هاشم ایزدپناه» ترجمه کرده و ضمائم آن را «هادی قابل جامی» به فارسی برگردانده است.
از لحاظ علمی
یک تحریف واضح همراه کتمان و عدم ذکر شواهد بسیار از تاریخ شیعه است
نویسنده بارها حتی از نگارش علمی خارج شده است تا ادعاهای خود را تحمیل کند
گوینده هم اصلا مناسب نیست
تقریبا صفحه ای نیست که بی غلط نخواند
1
چرا راوی از اواسط کتاب عوض میشود . لحن راوی دوم اصلا مناسب این کتاب نیست و به درد کتابهای عشقی می خورد . هیچ توضحی هم در مورد تعویض راوی داده نمی شود