- کتابِ یک کتابباز:
«کارلوس ماریا دومینگوئز» روزنامهنگار و نویسندهی آرژانتینی است که بهار ۱۹۵۵، در بوئنوس آیرس، پایتخت کشورش، متولد شده است. او اکنون بیش از سی سال است که در پایتخت اروگوئه یعنی مونتهویدئو زندگی میکند. دومینگوئز در عمر شصتوچندسالهاش، تا به حال بیش از بیست کتاب نوشته است که در میانشان رمان، داستان کوتاه، سفرنامه، زندگینامه و نمایشنامه یافت میشود. معروفترین اثر این نویسنده، رمان «خانهی کاغذی» است که سال ۲۰۰۲ منتشر شده و مخاطبان بسیاری در سراسر جهان آن را خواندهاند.
- مُردن با ادبیات:
کتابها سرنوشت مردم را تغییر میدهند. در این بین، «بلوما لنون» زن ۴۵ سالهای که استاد ادبیات است و زندگی خود را وقف ادبیات کرده است، قربانی کتابها میشود. در یکی از روزهای بهاری ۱۹۹۸، او نسخهی دست دومی از کتاب شعرهای «امیلی دیکنسون» را از یک کتابفروشی در سوهو میخرد و درست زمانی که سر نبش اولین خیابان، به دومین شعر کتاب میرسد، اتومبیلی او را زیر میکند. راوی داستان گزینهی اصلی جایگزینی بلوما در دانشگاه است. او در اتاق کار سابق بلوما، نسخهای از کتاب «مرز سایه» اثر «جوزف کنراد» مییابد؛ کتابی متعلق به مردی به نام «کارلوس بروئر» که آغشته به سیمان است! او برای یافتن صاحب کتاب و سر درآوردن از راز آن، راهی سفری میشود که در هر قدم، افقهای تازهای را بر او میگشاید. او در سفرش بهطور مستقیم و غیرمستقیم با انسانهایی مواجه میشود که هر کدام داستانی شنیدنی و گاه تکاندهنده و البته مرتبط با کتاب و ادبیات دارند.
- هزارتوهای دومینگوئز:
خورخه لوئیس بورخس، از بهترین نویسندگان آمریکای لاتین، کتابخانه را «دریچهای بهسوی زمان» میدانست. دومینگوئز هم مثل بورخس، مثل شخصیتهای داستانش و مثل خیلی از ما، یک «بیبلیوفیل» یا بهعبارتی کتابباز است. رمان کوچک او، در عین حال که خود خالق تصاویری بدیع و موقعیتهایی شگرف است و چیزی به ادبیات افزوده است، دربارهی کتابها نیز است. کتابها در خانهی کاغذی هویت دارند و نقش بازی میکنند؛ گاهی جان میگیرند، گاهی زندگی میبخشند و گاهی هم سرپناهی میشوند برای مردی که کتابها را از جان دوستتر دارد. خانهی کاغذیِ دومینگوئز بهسیاق عموم داستانهای آمریکای لاتین، چندان دستبهدامان صور خیال نمیشود. اما فضای داستان با وجود سیر در واقعیت، در همین مجال کوتاه هم میتواند بارها مخاطب خود را شگفتزده کند. راوی داستان، هرچه بیشتر در سفرش پیش میرود و از رازهای بیشتری باخبر میشود، پیچیدگی سرگذشت «کارلوس بروئر» بیشتر بر او نمایان شده و بیشتر به زندگی خودش رسوخ میکند. داستاننویسی دومینگوئز هرچند به پیچیدگی آثار بورخس نیست، اما رمانش حالوهوایی دارد که داستانهای عجیب و درخشان هموطن شهیرش را یادآور میشود.
- کتاب صوتی خانهی کاغذی:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «نشر آموت» کتاب صوتی «خانهی کاغذی» اثر کوتاه اما شنیدنی «کارلوس ماریا دومینگوئز» را با ترجمهی «شقایق قندهاری» و اجرای «مهدی صفری» تولید و منتشر کرده است.